cultura

cultura

Descobreixen pintures rupestres en una cova de Paüls

Les va trobar un grup excursionista de l'Espluga de Francolí

Cultura n'ha de fer un informe per protegir-les

La secció excur­si­o­nista del Club Atlètic Espluguí ha des­co­bert un con­junt de pin­tu­res rupes­tres en una cova dels Ports dins el terme muni­ci­pal de Paüls. El con­junt consta de tres figu­res esquemàtiques de color roig, les quals, pro­ba­ble­ment, repre­sen­ten per­so­nes o ani­mals. Aques­tes figu­res estan pin­ta­des al sos­tre de la cavi­tat. Els excur­si­o­nis­tes en van fer foto­gra­fies i les van fer arri­bar al pro­fes­sor de la URV Ramon Viñas, un dels prin­ci­pals experts del país en art rupes­tre. “Ara el Depar­ta­ment de Cul­tura n'ha de fer un informe i pro­te­gir-les perquè són patri­moni de la huma­ni­tat”, va mani­fes­tar Viñas, tot asse­nya­lant que s'ha de fer un estudi de les pin­tu­res i incloure-les en el Cor­pus de pin­tu­res rupes­tres de Cata­lu­nya. Segons Viñas, les pin­tu­res de Paüls podrien datar de finals del neolític o prin­ci­pis de l'edat del bronze, ja que l'art esquemàtic és poste­rior al natu­ra­lista que hi ha per exem­ple als abrics de l'ermita de la Pie­tat d'Ull­de­cona, que es cal­cula que tenen uns 8.000 anys. Les de Paüls podrien tin­dre una anti­gui­tat de 4.000 anys, si se cer­ti­fica que són de l'edat del bronze, com apun­tava el pro­fes­sor Viñas.

Els excur­si­o­nis­tes de l'Espluga van tro­bar les pin­tu­res a mit­jan mes d'octu­bre de l'any pas­sat, fa més de dos mesos, i el pro­fes­sor Viñas ho va comu­ni­car al Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat. No obs­tant això, de moment no s'ha fet cap pas per pro­te­gir-les, tot i que estan en un lloc de fàcil accés i podrien patir actes vandàlics. De fet, tant l'alcal­dessa de Paüls com els matei­xos excur­si­o­nis­tes s'han mos­trat reti­cents a difon­dre la infor­mació i a faci­li­tar-ne foto­gra­fies.

Patri­moni impor­tant

Aquesta tro­ba­lla se suma a l'impor­tant patri­moni d'art rupes­tre lle­vantí que hi ha a les Ter­res de l'Ebre. El con­junt més impor­tant està a Ull­de­cona, als abrics de l'ermita de la Pie­tat, on actu­al­ment s'està desen­vo­lu­pant un impor­tant pro­jecte per datar amb exac­ti­tud les pin­tu­res. Ho fa un labo­ra­tori de Texas i es pre­veu que d'aquí a uns mesos ja es tin­guen els resul­tats. El con­junt d'Ull­de­cona és dels més impor­tants del país i també dels més visi­tats, ja que es pot acce­dir a les pin­tu­res amb faci­li­tat i hi ha un cen­tre d'inter­pre­tació. Actu­al­ment també es fan tas­ques de res­tau­ració i neteja d'alguns dels abrics. Per con­tra hi ha altres con­junts també impor­tants com el de Cabra Frei­xet al Perelló, on les mesu­res de pro­tecció de les pin­tu­res són força precàries, tant que fa uns anys va haver-hi un acte vandàlic. Con­cre­ta­ment, algú va esbor­rar amb un pal el cap del caçador.

LA XIFRA

4.000
anys
d'antiguitat podrien tindre les pintures trobades a Paüls si se certifica que són de l'edat del bronze.

LA DATA

10.2010
És la data
en què els excursionistes de l'Espluga de Francolí van descobrir aquestes pintures rupestres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.