Cultura

Llum verda a l'Acadèmia de l'Institut d'Estudis Aranesos

El Conselh Generau d'Aran emplaça la Generalitat a respectar la iniciativa

Francesc Boya qualifica de “fita històrica” la creació de la institució i creu que reflecteix l'ambició del país per defensar la seva llengua

El Conselh Generau d'Aran ha donat llum verda a la proposa d'estatuts per la creació de l'Acadèmia de l'Institut d'Estudis Aranesos i trametre al Departament de Justícia aquesta proposta.

El síndic d'Aran, Francesc Boya, ha assegurat que l'inici del tràmit per crear una acadèmia suposa una “fita històrica”. Per això, Boya ha demanat a la Generalitat que respecti aquesta iniciativa.

L'Institut d'Estudis Aranesos i les seves seccions de treball han dut a terme tant el desenvolupament d'aquest procés com l'elaboració dels estatuts i el reglament. Pel Síndic, la iniciativa “dóna solidesa a l'Institut i reflecteix alhora l'ambició de la Vall d'Aran per defensar i fer respectar la seva llengua”.

Des del Conselh volen que aquesta proposta es promogui d'acord amb el mandat de la Llei de l'occità, aranès a Aran, que afirma que la Generalitat i el Conselh Generau d'Aran, en el termini d'un any a partir de l'entrada vigent de la llei, “han d'adoptar les mesures necessàries per complir el que estableix l'article 4.3”.

Aquest disposa que “l'Institut d'Estudis Aranesos ha de ser independent de les administracions públiques, ha d'aconseguir plenament el caràcter acadèmic que li correspon i ha de tenir l'autoritat lingüística per fixar els convencionalismes d'ús de l'aranès d'acord amb la consideració de varietat lingüística del tronc occità comú”. Així mateix, “ha de tenir l'autoritat per l'assessorament que, en matèria de llengua, li sigui sol·licitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.