cultura

L'església de Vistabella i Conesa, béns nacionals

El govern va apro­var ahir decla­rar béns cul­tu­rals d'interès naci­o­nal el nucli històric de Conesa, en la cate­go­ria de con­junt històric, i l'església del Sagrat Cor de Vis­ta­be­lla, a la Secuita –de l'arqui­tecte moder­nista Josep M. Jujol– en la cate­go­ria de monu­ment històric. El mateix acord declara l'entorn de pro­tecció de tots dos béns.

El nucli antic de Conesa, que con­serva la con­fi­gu­ració urbanística de l'època medi­e­val, està for­mat per un pri­mer recinte clos, on hi havia l'antic cas­tell, i un segon ori­ginària­ment també tan­cat que, a par­tir del segle XVI, va donar lloc a crei­xe­ments al llarg dels camins d'accés. Els ele­ments més relle­vants són les res­tes del cas­tell, del recinte emmu­ra­llat i els dos por­tals. El con­junt també inclou l'església de Santa Maria, i les res­tes de l'hos­pi­tal de Sant Antoni, fora del clos.

L'església de Vis­ta­be­lla, cons­truïda el 1923, va ser un encàrrec dels veïns del poble. Jujol no es va limi­tar a pro­jec­tar-ne l'arqui­tec­tura i l'estruc­tura, sinó que en va dis­se­nyar tots els ele­ments deco­ra­tius i de mobi­li­ari, com pin­tu­res, por­tes, bara­nes, làmpa­des i rei­xes. Les pin­tu­res de l'absis van ser des­truïdes durant la Guerra Civil i tor­na­des a pin­tar per la filla de Jujol. L'edi­fici té una única nau on en un extrem hi ha l'altar i en l'altre, el porxo de l'entrada. Els murs són de maçone­ria de pedra coberta amb volta cata­lana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.