Cultura
Retrat de vint dones del Perelló d'abans del 1925
Una exposició recull les seues vivències a través de la fotografia
La fotografia com a fil conductor per parlar de la vida quotidiana del Perelló als anys trenta i quaranta i des d'un punt de vista exclusivament femení. Aquesta és l'experiència en què s'ha submergit el fotògraf perellonenc Albert Farnós per dissenyar l'exposició La dona perellonenca d'abans del 1925. La mostra naix arran d'un encàrrec de l'Ajuntament amb l'objectiu d'homenatjar les dones més grans del municipi, però Farnós hi ha posat el seu segell personal.
Vídeo documental
Així l'exposició, que fins al 19 d'abril es podrà visitar a la Casa de Cultura del Perelló, consta d'un vídeo documental de 45 minuts que l'autor ha elaborat a partir de les entrevistes que ha fet a un total de 18 dones, les quals li han explicat les seues vivències a partir de fotografies d'època que elles mateixes han buscat. “A l'hora de fer les entrevistes em vaig plantejar de quins temes parlaríem i vaig pensar que el millor era que elles em parlessen de les fotos”. A partir d'aquí han sorgit temes com l'escola, la religió (hi ha moltes fotos de quan les protagonistes van fer la comunió), la feina (hi ha fotos de quan plegaven garrofes o olives) o les festes majors. “Crec que el document té un valor sociològic”, assenyalava Farnós.
Al marge d'això, l'exposició inclou fotografies de les 18 protagonistes i imatges antigues (principalment dels anys trenta i quaranta) ampliades amb un format de 30 per 40 centímetres, en què el peu de foto són les explicacions textuals que van donar les dones en comentar la imatge. Per dur a terme l'exposició va recollir unes 150 imatges de les quals n'ha reproduït 25.
També hi ha una vitrina amb les anomenades targetes de visita, les fotografies d'estudi que es feien a l'època per enviar als familiars per correu.