cultura

Mont-roig del camp

L'Ajuntament retira els ninots mironians de l'Església Vella

L'alcalde diu que la decisió s'ha pres en rebre una carta dels familiars del pintor Joan Miró, que volen que es destrueixin perquè són “un plagi”

ERC critica el batlle per no haver defensat les figures

Un altre episodi de distanciament entre l'Ajuntament de Mont-roig del Camp i la fundació privada Centre Miró, que, mitjançant un conveni amb el consistori, gestiona des del 2005 un espai d'interpretació sobre l'obra del pintor Joan Miró i la seva relació amb la població. Aquesta mostra es pot visitar a l'Església Vella, que és de titularitat municipal. Per donar compliment a un acord pres en una junta de govern local del 13 d'abril, l'alcalde, Fran Morancho (PSC), va dictar aquesta setmana una ordre de treball perquè es retiressin els sis ninots mironians de dins l'església, els quals són propietat de la corporació local. La decisió es va adoptar després que el consistori rebés una carta firmada per dos dels néts de l'artista, en la qual expressen la voluntat que les figures es destrueixin en un termini de trenta dies perquè no són originals, sinó que les consideren “una adulteració i un plagi” de l'obra de Miró.

Diversos empleats de la brigada municipal els van treure ahir del Centre Miró i els van portar a un magatzem de l'Ajuntament, que de moment no ha confirmat si al final s'eliminaran. L'exalcalde de Mont-roig i actual regidor d'ERC, Miquel Anguera, va criticar Morancho per “no haver defensat els ninots mironians, que són un patrimoni valuós del poble i que, tot i que no són originals, són únics”. Anguera, que és estudiós del pintor i membre de la junta del Centre Miró, també va acusar l'alcalde de “no interessar-li realment l'obra de l'artista” i d'haver pres la decisió pel conflicte que hi ha entre la fundació i l'Ajuntament, que vol que l'entitat privada abandoni l'església. “Quan jo era alcalde vaig aconseguir que no es toquessin. No entenc que hagin d'estar tancats en un magatzem”.

La història d'aquestes figures es remunta a una col·laboració de Miró amb Joan Baixas i el Teatre de la Claca en l'obra Mori el Merma, estrenada al Liceu el 1978. Llavors, el pintor va dibuixar uns esbossos dels ninots que hi van sortir. No va ser fins al 1993 que, amb motiu del Centenari Miró, l'Ajuntament va proposar a Baixas reproduir-los. Amb l'ajuda dels artesans Alfred Casas i Martí Doy es va crear el gall, l'òliba, el titolot, el mosquit, la formiga i la carabassa, en la decoració dels quals hi van participar nens de Mont-roig.

L'acte de portes obertes al Mas, en l'aire

ERC va denunciar a la junta electoral de zona de Reus un acte previst per avui en què l'alcalde i dos dels hereus de Miró volien segellar un acord per museïtzar el Mas Miró, seguit d'una visita guiada per l'interior. Tot i que ERC va dir que la junta els ha donat la raó en ser “un acte electoral emmascarat”, ahir a última hora els organitzadors el continuaven mantenint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.