cultura

Crítica

teatre

Un cor excepcional

Com és que no es perden quan, en comptes d'estar agrupats per cordes, estan disseminats per l'escenari?

Quan l'emoció aflora. Quan no vols que allò s'acabi. Quan l'admi­ració no només és sos­tin­guda, sinó que va aug­men­tant de manera pro­gres­siva, diries que ets davant d'alguna cosa excep­ci­o­nal, i Ope­retta, de Cor de Tea­tre, és un espec­ta­cle excep­ci­o­nal. Aquesta sen­sació es veu reforçada si es conei­xen els pre­ce­dents, la tra­jectòria de la for­mació banyo­lina, la seva manera de tre­ba­llar, de viure la música –el cant coral en con­cret– i d'afron­tar els rep­tes. Ope­retta és un salt qua­li­ta­tiu en la tra­jectòria de Cor de Tea­tre supe­rior al que va fer amb el seu dar­rer espec­ta­cle ama­teur, El con­cert. La feina dels can­tai­res banyo­lins en aquest mun­tatge, amb direcció escènica de Jordi Purtí, és espec­ta­cu­lar; el vir­tu­o­sisme en la inter­pre­tació d'algu­nes de les ober­tu­res i àries més popu­lars del cant líric supera qual­se­vol expec­ta­tiva, tenint clar que no és de caire pura­ment operístic, sinó que la idea és fer-ne una adap­tació perquè els 26 can­tai­res hi posin l'har­mo­nia, el cor i els solis­tes. Ho fan tot, i ho fan tan bé que arriba el punt en què el públic s'ha d'esforçar per recor­dar que no hi ha orques­tra, que no hi ha més música en directe que la que inter­pre­ten a cap­pe­lla el cor que diri­geix amb passió i mes­tratge David Costa.

Esce­nari fosc. Sen­zi­llesa. Només pla­fons negres, dues bom­be­tes de llum crua i una superfície coberta de moqueta ver­me­lla. Arriba un ope­rari car­re­gant un piano de mitja cua que planta al vell mig de l'esce­nari, de dins les entra­nyes del qual ani­ran eixint els can­tants de Cor de Tea­tre men­tre inter­pre­ten la Marxa tri­om­fal d'Aida, de Verdi. Pre­pa­ració de l'attrezzo a la vista del públic, i comença l'espec­ta­cle. El llen­guatge de Jordi Purtí, que amb Ope­retta estrena el seu 50è mun­tatge, és ple­na­ment recognos­ci­ble i, en aquest cas, molt més si ante­ri­or­ment s'ha vist Hop!era, ja que algu­nes de les situ­a­ci­ons que s'hi plan­te­gen, com ara la que il·lus­tra el Brin­dis de La Tra­vi­ata –una de les més diver­ti­des–i el Cor d'esclaus de Nabucco, per dir-ne alguna, són gai­rebé cal­ca­des. Carac­te­ritza aquesta manera de fer una certa volun­tat de trans­gressió, que ha notat una mica el pas del temps, i un humor entre gam­berro, ama­ble, blanc i, en oca­si­ons, naïf, molt pro­per –a Hop!era van tre­ba­llar junts– al llen­guatge de Toni Albà, un altre refe­rent del tea­tre còmic del nos­tre país. És un llen­guatge força efec­tiu que, en línies gene­rals, fun­ci­ona bé, i l'espec­ta­dor reac­ci­ona fent escla­tar ria­lla­des; però el que no deixa d'admi­rar el públic, espe­ci­al­ment el que és afi­ci­o­nat al cant coral o el prac­tica, és la capa­ci­tat que tenen els mem­bres de Cor de Tea­tre per simul­ta­ni­e­jar la inter­pre­tació de la música a cap­pe­lla amb el gest –en oca­si­ons d'una gran exigència física–, excel·lint en les dues face­tes. ¿Com s'ho fan per no per­dre's quan, en comp­tes d'estar agru­pats per cor­des com si fos­sin una coral situ­ada en l'espai de manera con­ven­ci­o­nal, estan dis­se­mi­nats per l'esce­nari i, a més, simu­lant que van ben tor­rats o entrant i sor­tint d'escena per fer diver­sos per­so­nat­ges men­tre la soprano Montse Baeza porta a trenc de plor més de mig tea­tre amb la inter­pre­tació de l'ària Casta Diva (Norma, de Bellini)? O com quan no paren de moure's fent veure que són un mal­des­tre qua­dre de ballet, men­tre inter­pre­ten l'ària Mon coeur s'ouvre à ta voix (Samsó i Dalila, de Cami­lle Saint Saëns) amb Natasha Nes­terc­huk com a solista; o com quan el baix Nani Vila, dotat d'una vis còmica remar­ca­ble, encapçala un par­ti­cu­lar pilot de ciclis­tes que canta Mi par d'esser con la testa (El bar­ber de Sevi­lla, de Ros­sini) men­tre van fent quilòmetres.

L'evo­lució de Cor de Tea­tre, que va néixer i ha cres­cut sota l'aus­pici de l'Aula Muni­ci­pal de Tea­tre i que és una de les com­pa­nyies resi­dents de l'exem­plar Fac­to­ria de les Arts Escèniques de Banyo­les, la per­so­ni­fi­quen can­tants-actrius com ara la soprano Mari­ona Callís, amb un color de veu cap­ti­va­dor i, per la banda del gest, el baix Pere Quin­tana, quin gran pallasso s'ha reve­lat!

No hi ha en aquest país ni en el veí ningú que faci això que fa Cor de Tea­tre, una pro­posta fresca, inno­va­dora, que, tan­ma­teix, pre­senta alguna difi­cul­tat per dur de gira, com ara el gran nom­bre d'intèrprets. Però els res­pon­sa­bles de Somfònics, la pro­duc­tora que ha creat la mateixa com­pa­nyia i que, de fet, és signe de la seva pro­fes­si­o­na­lit­zació, con­fien superar les difi­cul­tats com fins ara, amb una dedi­cació i entu­si­asme enco­mi­a­bles.

Operetta
Idea, dramatúrgia i direcció escènica: Jordi Purtí.
Direc. musical: David Costa.
Arranjaments: Pere Mateu i Esteve Palet.
Interpretació: Cor de Teatre.
Teatre Municipal de Girona, 8 de maig del 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.