Cultura

Esperant els experts

Des de Cultura diuen que els preocupa el Tapís de la Creació i que el voldrien restaurar, i el capítol espera un informe d'una comissió per autoritzar-ho

La comissió de Patrimoni va donar el vistiplau a la reforma del castell de Santa Pau

El direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als de Cul­tura a Girona, Antoni Bau­lida, va expres­sar ahir la pre­o­cu­pació del depar­ta­ment res­pecte del Tapís de la Cre­ació i la neces­si­tat que exis­teix, segons un informe dels espe­ci­a­lis­tes del Cen­tre de Res­tau­ració de Béns Mobles de la Gene­ra­li­tat, amb seu a Vall­do­reix, de res­tau­rar aquest bro­dat gegant, únic en el seu gènere i que és la peça estel·lar del Museu Capi­tu­lar de la Cate­dral de Girona. Bau­lida asse­nyala que el desig dels espe­ci­a­lis­tes seria tras­lla­dar la peça a Vall­do­reix i trac­tar-la allà, però asse­nyala que el capítol de la cate­dral ho impe­deix: “El capítol seria par­ti­dari que la res­tau­ració es fes in situ, però els espe­ci­a­lis­tes ens diuen que això no és pos­si­ble, que cal tras­lla­dar-lo. La nos­tra intenció és man­te­nir un llaç de comu­ni­cació amb el capítol per poder dur a terme aquesta ope­ració, però a aquest li reca que ens endu­guem la peça, i també hi ha la qüestió de les asse­gu­ran­ces necessàries”. Bau­lida, que diu que la decisió “s'ha de pren­dre imme­di­a­ta­ment”, va asse­nya­lar que les nego­ci­a­ci­ons amb el capítol es por­ten direc­ta­ment des de la direcció gene­ral de Patri­moni, el titu­lar de la qual és Joan Pluma. Per la seva banda, la versió del pre­si­dent del capítol, Jaume Julià, dife­reix de l'expres­sada pel direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als. Julià asse­gura que estan espe­rant un informe que ha d'ela­bo­rar una comissió d'experts que, segons ell, inclou tècnics de la Gene­ra­li­tat i del Minis­teri de Cul­tura i repre­sen­tants del mateix capítol, i que en funció dels resul­tats d'aquest informe deci­di­ran quins són els pas­sos que s'han de fer. Tot aquest afer sobta després que tot just a prin­cipi de mes s'anunciés que tècnics de l'Ins­ti­tut del Patri­moni Cul­tu­ral d'Espa­nya deter­mi­nes­sin, després de fer un estudi micro­biològic d'unes mos­tres, que la peça no pateix cap pato­lo­gia que obli­gui a fer-ne una res­tau­ració urgent.

Comissió de Patri­moni

Antoni Bau­lida va infor­mar ahir del trans­curs de la dar­rera reunió de la comissió de Patri­moni de Girona. Bau­lida va expli­car que havia entrat d'urgència un pro­jecte de reha­bi­li­tació del cas­tell de Santa Pau, que ja havien vist el mes ante­rior, i que va que­dat en sus­pens perquè l'Ajun­ta­ment gar­rotxí vol pre­sen­tar el pro­jecte al Minis­teri de Foment per tal que l'inclo­gui en la desig­nació del pròxim paquet de l'1% cul­tu­ral. La comissió va infor­mar posi­ti­va­ment del pro­jecte, que inclou la pri­mera fase de les obres i que fa referència als for­jats de l'inte­rior del cas­tell i la nova coberta. Tot i haver-hi donat el vis­ti­plau, la comissió va sol·lici­tar al pro­mo­tor de l'obra, l'Ajun­ta­ment, que en el futur adjuntés als pro­jec­tes exe­cu­tius de les següents fases, que també haurà de pre­sen­tar, un estudi històric sobre el monu­ment for­ti­fi­cat.

La comissió també va infor­mar posi­ti­va­ment del pro­jecte de con­so­li­dació del cas­tell de Llívia; sobre les obres d'ade­quació del cam­bril de la verge al san­tu­ari de la Mare de Déu del Mont, a Albanyà, després que aquesta figura ha estat res­tau­rada, i sobre el pro­jecte d'ade­quació i reha­bi­li­tació del cas­tell de Palol de Revar­dit, que es con­ver­tirà en un cen­tre cul­tu­ral i alber­garà una bibli­o­teca. En aquest cas, Bau­lida va anun­ciar que han obert un expe­di­ent infor­ma­tiu perquè abans de pre­sen­tar el pro­jecte el pro­mo­tor (l'Ajun­ta­ment) ja havia actuat sobre aquest monu­ment, per engran­dir-ne el fos­sat i variar-ne el pen­dent, una actu­ació que no estava auto­rit­zat a fer. La comissió també va orde­nar el canvi de dues llo­ses de pedra del pavi­ment de la plaça dels Apòstols que el capítol ja havia repa­rat amb un mate­rial que no s'adeia amb l'ori­gi­nal i la resta del con­junt. En aquest cas no s'ha obert cap expe­di­ent, mal­grat que el pro­mo­tor també va actuar per compte propi i sense pre­sen­tar a la comissió el pro­jecte pres­crip­tiu, pel fet que la plaça forma part del con­junt pro­te­git.

La comissió va sus­pen­dre diver­sos pro­jec­tes, com ara el de la ins­tal·lació d'ante­nes per a la inter­con­nexió del cas­tell de la Tri­ni­tat i la Ciu­ta­de­lla de Roses a la xarxa muni­ci­pal sense fils. A la Tri­ni­tat, perquè al lloc triat hi té accés el públic, i a la Ciu­ta­de­lla, perquè l'impacte visual és osten­si­ble. També va sus­pen­dre el pro­jecte per a la ins­tal·lació, rever­si­ble, d'un ele­ment de cobri­ment del pati d'armes del cas­tell del Remei de la Bis­bal, que s'havia d'habi­li­tar per fer-hi cele­bra­ci­ons i actes per a grups nom­bro­sos. Bau­lida va dir que havien acon­se­llat al pro­mo­tor, Albert Hol­ding Uden SL, que l'estruc­tura fos “més reduïda” i que el pro­jecte s'alleu­gerís i “fos més sen­zill”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.