Mor Jorge Semprún
S'apaga a París, als 87 anys, la veu del prolífic escriptor, intel·lectual i polític, ministre de Cultura amb Felipe González entre 1988 i 1991
a escriptor i guionista té un fort component autobiogràfic
L'escriptor, intel·lectual i polític Jorge Semprún va morir ahir a París a l'edat de 87 anys, segons van informar fonts de la seva família. Tot i tenir una extensa obra literària i sent com també era guionista cinematogràfic, la vida de Semprún va estar fortament marcada pel seu compromís polític: militant comunista des de jove, va ser ministre espanyol de Cultura entre el 1988 i el 1991, en el govern socialista de Felipe González. Nascut l'any 1923 a Madrid en una família benestant, la Guerra Civil espanyola va obligar la seva família a refugiar-se a França –el seu pare treballava a l'Haia, al servei de la República–, país on va enfortir el seu compromís amb els ideals comunistes i on va lluitar, al costat de la Resistència, contra el nazisme. Detingut el 1943 i deportat a un camp de presoners alemany, en acabar la Segona Guerra Mundial es va convertir en un membre destacat del Partit Comunista Espanyol (PCE) a l'exili.
A la clandestinitat
Amb el sobrenom de Federico Sánchez, va ser un actiu agent clandestí a l'Espanya franquista, si bé l'any 1964 va ser expulsat del PCE per discrepàncies amb l'ortodòxia del partit. No tornaria a participar activament en política fins a finals dels 80, quan va formar part del govern de González i del qual va marxar per diferències amb el vicepresident Alfonso Guerra. Pel que fa a la seva obra literària, va estar marcada, com ell mateix reconeixia, per un fort component autobiogràfic. Entre les seves novel·les cal destacar El largo viaje (1963), Autobiografía de Federico Sánchez (1978) –premi Planeta–, Aquel domingo (1980) o Federico Sánchez se despide de ustedes (1993), en la qual repassava la seva etapa com a ministre. Com a guionista, va escriure Z, de Costa-Gavras, entre molts altres guions.