Els papers de la Companyia
L'Arxiu Nacional de Catalunya incorpora el fons nobiliari del Palau de Requesens, 4.682 documents
L'Arxiu Nacional de Catalunya va incorporar ahir un fons de gran valor per als historiadors de tota la conca mediterrània com és el fons nobiliari del Palau de Requesens, cedit per la Companyia de Jesús. Es tracta del conjunt documental més important que es conserva en territori català i està integrat per 4.682 unitats documentals, majoritàriament dels segles XV al XIX. “És un arxiu equiparable als dels títols de la grandesa d'Espanya com ara els ducats de Medinaceli, Cardona i Híjar”, va sostenir ahir Josep Maria Sans Travé, director de l'Arxiu Nacional de Catalunya.
Entre els papers més importants hi ha documentació de la Lliga Santa, que obtingué la victòria naval de Lepant (1571), les relacions de la monarquia espanyola durant la dinastia dels Àustria, a més de diverses peces que fan referència a la història local de municipis com ara Molins de Rei o Martorell.
L'arxiu pertanyia als comtes de Sobradiel, descendents de la família Requesens, els quals el van cedir a la Companyia de Jesús el 1921, juntament amb l'edifici de la Reial Capella del Palau. “No tenim gaire clar per quina raó, però les escriptures indiquen que la Companyia va comprar la casa de la família amb tot el que hi havia a dins”, comentava ahir el superior provincial dels jesuïtes catalans. El 1976, l'arxiu es va traslladar al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès. “És un fons molt conegut i que ha estat molt estudiat”, va afirmar Sans Travé, que va recordar que ha servit per realitzar un gran nombre de treballs d'història social, cultura i economia de l'època. També hi ha documents del Regne de Nàpols, la correspondència del papa Alexandre VI i de l'emperador Maximilià d'Àustria.