La Salander torna el 18 de juny

Columna Edicions ja té a punt «La reina al palau dels corrents d'aire», el tercer volum de la trilogia de Stieg Larsson

Un altre títol poc convencional, una trama tan o més trepidant que les dues anteriors, i els herois de novel·la més famosos de l'últim any, Mikael Blomkvist i Lisbeth Salander. Són els ingredients principals de l'últim lliurament de la trilogia Millennium, de l'autor suec Stieg Larsson (1954-2004), mort sobtadament poc després d'haver lliurat els tres volums sense haver pogut tastar l'èxit planetari: més de 13 milions de lectors a tot el món.

Editat per Columna, La reina al palau dels corrents d'aire arribarà a les llibreries el 18 de juny, després de l'èxit espectacular d'Els homes que no estimaven les dones i La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina. Entre tots dos, unes 160.000 còpies distribuïdes.

De La reina al palau dels corrents d'aire, se'n posaran en circulació 60.000, una autèntica però feliç anomalia en un sector, el del llibre en català, en què les tirades considerades normals es mouen entre les 2.000 i les 3.000 còpies. Sense anar més lluny, de la primera edició d'Els homes que no estimaven les dones, se'n va fer una producció inicial gran, de 5.000 llibres. Fins ara se n'han imprès uns 90.000, i es preveu que La reina al palau dels corrents d'aire continuï estirant vendes dels dos anteriors.

El secret de l'èxit

L'editora del llibre, Ester Pujol, considera que el secret de l'èxit ha estat el boca-orella, a partir d'un esquer que ella considera determinant: la Salander. «El personatge femení, una dona sense tabús sexuals, inadaptada socialment, físicament fràgil i mentalment forta, és una antiheroïna que atrau», explica Pujol, satisfeta de l'èxit d'aquesta arriscada aventura que va començar a les llibreries ara fa un any: «Ens va costar decidir-nos, perquè adquirir els drets i traduir tres obres tan voluminoses és una feinada, i si no funciona el primer, què en fas dels altres?» Una pregunta que no ha calgut respondre.

La reina al palau dels corrents d'aire manté l'estil de coberta dissenyada a partir d'una de les inquietants obres del pintor Gino Rubert. L'editora prefereix no donar gaires detalls d'un argument que, això sí, comença amb la Salander al llit d'hospital on va acabar al final de la novel·la anterior. Més informació, llegint les 848 pàgines del llibre.

Martin Beck, en català

Aprofitant l'embranzida a Catalunya de la novel·la negra escandinava, amb Larsson però també els noruecs Jo Nesbo o K.O Dalh, i els suecs Mari Jungstedt, Camilla Läckberg i, sobretot, el gran Henning Mankell, l'editorial Columna publica per primer cop en català els mestres de la narrativa sueca policíaca, Maj Sjöwall i Per Wahlöö. Una parella que va escriure a quatre mans la sèrie de deu novel·les protagonitzades pel comissari Martin Beck. De moment, han sortit Roseanna i L'home que es va esfumar, amb una faixa reveladora: «Els autors que han inspirat Stieg Larsson.»

Probablement no serà l'última sorpresa. Amb vista a les festes de Nadal no seria estrany, com ja ha passat en altres països amb el fenomen Larsson, veure una edició conjunta de la trilogia Millennium. Un filó que podria haver estat molt més gran si la mort de Larsson no hagués truncat el que diuen que era el seu objectiu, que no eren tres sinó deu llibres, deu.

Pel·lícula amb col·loqui a Girona

L'espera dels més incondicionals pel tercer lliurament de la trilogia sobre paper pot fer-se més passadora a partir d'avui amb l'arribada a les pantalles de l'adaptació al cinema d'Els homes que no estimaven les dones. L'estrena a Girona té l'atractiu especial que forma part de la proposta Llegim pel·lícules que organitzen el Museu del Cinema i les Biblioteques Municipals de Girona, amb la col·laboració dels cinemes Ocine i la Llibreria 22.

La proposta consisteix en una projecció especial que es fa avui a les deu del vespre a la sala tres dels Ocine (els antics Oscar) seguida d'un col·loqui a la mateixa sala amb la presència d'Alexandre Gombau, traductor de la novel·la, i del crític gironí de cinema Pep Prieto.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.