Cultura

Quadern de Música

Alguns consells pràctics, de fàcil aplicació, per poder fer la guitza a tots aquells que només volen escoltar música en silenci

El perfecte mal educat

La felicitat suprema és contestar el mòbil, encara que sigui per dir que ara no podem parlar

Enlloc no està escrit que assis­tir a un con­cert o a una òpera hagi de ser una experiència pla­ent per als sen­tits i/o l'intel·lecte. Al con­trari, un audi­tori o un tea­tre poden ser llocs de tor­tura indi­ci­ble per als melòmans que cre­uen, il·lusos, que pas­sa­ran unes hores embol­ca­llats per les har­mo­nies més celes­tes. Per esguer­rar la festa sem­pre és a punt un per­so­natge que atreu més ires com­bi­na­des que un tenor de ter­cera: l'espec­ta­dor mal edu­cat.

No pensi el lec­tor sofert que es tracta d'un acci­dent genètic o d'un ésser aïllat, i ca! Així com Bar­ce­lona atrau una pro­porció inu­si­tada de pollo­sos, també el Palau, L'Audi­tori i el Liceu comp­ten amb una colònia d'espec­ta­dors amb pocs pari­ons en el món civi­lit­zat, obse­dits a fer la guitza al proïsme. Ara bé, la Ciu­tat Com­tal té justa fama de ser un empori de tolerància, per això vull ofe­rir uns petits con­sells per a tots aquells que volen assu­mir, amb tots els ets i uts, el seu destí: el de per­fecte mal edu­cat.

1. Estos­se­gui, és natu­ral. Refre­nar els impul­sos del cos és una cas­tració inac­cep­ta­ble per a l'home i la dona del segle XXI. Si la gola es comença a remoure, no l'atu­rem i dei­xem anar amb tota tran­quil·litat l'estos­sec o estos­secs cor­res­po­nents. És, tan­ma­teix, reco­ma­na­ble espe­rar que la música soni el més flui­xet pos­si­ble (en llen­guatge tècnic, piano o pianíssim), el reduït nivell de deci­bels afa­vo­reix el benes­tar cor­po­ral al tos­sir. Sem­blant benau­rança es pot acon­se­guir en els moments de silenci (dei­xats per com­po­si­tors man­dro­sos) o en les pau­ses entre movi­ments, entra­nya­ble moment de comunió entre tots els estos­se­ga­dors pro­fes­si­o­nals. Tos­sir abans o després del con­cert i en l'entre­acte és total­ment des­a­con­se­lla­ble: no sona pas música.

2. Obri un cara­mel amb tot el temps que neces­siti. Vivim en una soci­e­tat on tot són pres­ses. Resis­teixi's i obri el cara­mel amb tota la par­simònia d'un monjo budista. El crec-crec del plàstic té efec­tes no pas dissímils als d'un man­tra.

3. Comu­ni­qui's amb l'exte­rior. La moder­ni­tat ens exi­geix estar en con­tacte per­ma­nent amb tu, tot i tot­hom. Per això, mai no s'han d'apa­gar els telèfons mòbils per si l'amic amb qui fa una hora hem fet un cafè ens vol pre­gun­tar com estem. Trac­tant-se d'acti­vi­tats musi­cals, l'òptim seria que el so de la tru­cada també fos musi­cal: amb una mica de sort, pot­ser és una obra del pro­grama. La feli­ci­tat suprema, per des­comp­tat, és con­tes­tar, encara que només sigui per dir que ara no podem par­lar. Per sort, la tec­no­lo­gia ha avançat de tal manera que amb un petit apa­rell podem piu­lar “la soprano és una foca!” o nave­gar per webs por­ques només amb un cop de dit. A més, la llum emesa per aquests estris dis­sipa la molesta fos­cor en què està sumit el públic.

4. Comu­ni­qui's amb el veí. Cert, el Palau i L'Audi­tori no són el TNC, i no s'hi pot comen­tar de forma audi­ble: “Guaita, el Claudi de La Riera. Mira que és mala peça!”. Però les con­ver­ses pro­fun­des tipus “el segon oboè ha entrat tard al compàs 254” són ben­vin­gu­des.

5. Venti's, faci o no calor. El ritme és un ele­ment cab­dal de la música, i res millor per acom­pa­nyar una sim­fo­nia, una ària o un quar­tet que aquest ins­tru­ment de per­cussió inde­ter­mi­nada que és el ven­tall. Per si els cops a la pitrera no són prou audi­bles, el meu con­sell és dur pol­se­res, cade­nes i/o collars. El seu deliciós dring com­pen­sarà oblits imper­do­na­bles com el de Mah­ler en no posar tri­an­gle a l'Ada­gi­etto de la Cin­quena.

Seguint aquests con­sells bàsics, el per­fecte mal edu­cat acon­se­guirà el seu objec­tiu vital: fotre els que volem escol­tar música. Ja ho diu Amo­nasro a Aida: “Raça infame, odi­osa i fatal per a nosal­tres!”. Mal llamp se l'emporti!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.