Cultura

editorial

La creació de la memòria

Fa més de vint anys que Jordi Lla­vina col·labora a les nos­tres pàgines. Quan va arri­bar era joveníssim, poc més de vint anys, i man­te­nia ja una dis­ci­plina i un rigor lingüístic inu­su­als. Des del pri­mer moment ens vam ado­nar que seria un cor­re­dor de fons i que tenia coses a dir. Durant anys va ser crític ofi­cial i paral·lela­ment va ges­tar una obra que conté algu­nes de les dades de la seva bio­gra­fia vital i estètica. Avui Sam Abrams ens parla de l'últim lli­bre de Lla­vina, País de vent, que va obte­nir el premi Vila de Mar­to­rell. També és notícia perquè acaba de sor­tir l'edició en asturià del seu lli­bre de con­tes Lon­dres nevat, en versió de Ramón d'Andrés. País de vent comença amb uns ver­sos que donen una idea de per on ani­ran temàtica­ment els poe­mes: “He hagut de crear la meva memòria. Vinc d'una família que odia el pas­sat”. Els refe­rents auto­bi­ogràfics tenen un con­tra­punt en la visió de la natura, d'on Lla­vina extreu alguns dels poe­mes més ins­pi­rats, entre ells l'ano­me­nat Cire­res feri­des, que és ple de les carac­terísti­ques nota­bles de la seva obra: la pre­cisió des­crip­tiva, el to elegíac i la pie­tat. Dels seus lli­bres, és el que millor expressa el rea­lisme i el menys for­ma­lista. No hau­ria de pas­sar des­a­per­ce­but perquè val molt la pena.

Con­ti­nu­ant en el reialme dels escrip­tors de pri­mera, volem esmen­tar la comen­tada entre­vista amb Varu­jan Vos­ga­nian, escrip­tor romanès d'ori­gen armeni que va publi­car el nos­tre com­pany David Por­ta­be­lla. Ens recorda la nos­tra subs­crip­tora Enri­queta Anglada, ger­mana de la poeta i nar­ra­dora M. Àngels Anglada, que pre­ci­sa­ment aquesta escrip­tora va trac­tar el geno­cidi armeni a la magis­tral novel·la Qua­dern d'Aram, publi­cada per Columna el 1997 i traduïda a dife­rents llengües, entre elles l'armeni. És de justícia recor­dar els nos­tres escrip­tors, més encara quan es tracta de poe­tes de la qua­li­tat de la mala­gua­nyada M. Àngels Anglada. Pre­ci­sa­ment sobre els des­as­tres del segle XX es basa el repor­tatge de J.M. de Sagarra a les cen­trals, amb motiu de l'estrena tea­tral el dia 12 de l'obra de Tadeusz Slo­bod­zi­a­nek, a càrrec de Carme Por­ta­celi. Poe­sia per vèncer l'hor­ror.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.