cultura

L'estiu a escena

Jaz és nom de dona

Una interpretació poderosa de dues joves actrius al servei d'un muntatge del Grec, tan aviat colpidor com redundant, que explora la condició humana

La coar­tada del jazz, amb dues zetes, ha donat peu a infi­ni­tes esce­ni­fi­ca­ci­ons. Des de la cara enne­grida d'Al John­son en la pri­mera cinta del cinema sonor –Jazz sin­ger–, fins al cos d'una Billie Holi­day humi­li­ada al terra –Body & soul– o al per­so­natge de Cortázar per­se­guint aque­lla nota ina­bas­ta­ble. Natu­ral de l'afri­cana Costa d'Ivori, Koffi Kwa­hulé és un dra­ma­turg con­tem­po­rani que viu, escriu, pateix i gau­deix a ritme de jazz. Una dèria amb la qual ha guar­nit bona part de la seva obra tant d'una manera explícita com metafòrica. En el mun­tatge seu que es pot veure fins aquest diu­menge a la reco­llida Àtrium de Bar­ce­lona –amb una capa­ci­tat que no supera el cen­te­nar de seients–, la par­ti­ci­pació del jazz es fa evi­dent amb un títol que des­pu­lla el voca­ble d'una de les zetes i el per­so­ni­fica en el cos d'una dona. Una muller que, en l'esce­ni­fi­cació de Rai­mon Molins, són dues –ella i la contrària–, inter­pre­ta­des per dues actrius joves i enèrgi­ques que excla­men, decla­men, reci­ten, rela­ten, ballen, xis­clen, can­ten, sal­ten i rep­ten en una vari­e­tat de regis­tres core­o­gra­fi­ats que tan aviat col­pei­xen com vore­gen peri­llo­sa­ment l'excés. Elles hi dei­xen la pell, però és aquesta redundància, en certa manera mar­cada per les obses­si­ons esca­tològiques del mateix autor, allò que situa l'espec­ta­cle a un peu de l'his­tri­o­nisme i d'un clixé que no l'afa­vo­reix. Resulta que Jaz és un àngel cai­gut que habita als bai­xos fons de la ciu­tat en un edi­fici amb les cano­na­des obtu­ra­des de resi­dus orgànics que són l'expressió dels ins­tints més deplo­ra­bles de la con­dició humana. Pros­ti­tució, vio­lació i mort són llocs comuns en una història massa far­cida de tòpics per acon­se­guir una cre­di­bi­li­tat poètica més enllà de l'este­re­o­tip. Tot i així, mal­grat la desu­bi­cació d'un vio­li­nista bar­roc enmig de la deso­lació, la con­vin­cent actu­ació de les dues intèrprets con­ce­deix al mun­tatge moments d'enco­mi­a­ble fer­mesa emo­tiva. Elles, i el The­lo­ni­ous Monk que es pro­jecta a la sala d'espera inter­pre­tant Just a Gigolo, són la veri­ta­ble flor de lotus que emer­geix dels fems com a cant d'espe­rança en l'espècie humana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.