cultura

Onada edicions llança un llibre sobre vi i erotisme

L'autor, un professor de les comarques de Castelló, fa un conjunt de contes eròtics i enològics que mariden els cellers i els vins representatius de l'àmbit lingüístic amb el sexe

Deu per­so­nes, cinc homes i cinc dones, es reu­nei­xen després de la pri­mera sessió d'un curs d'eno­lo­gia con­vo­cat per Acció Cul­tu­ral a València. Entre vins blancs, bran­dis i conyacs, a un d'ells se li ocorre que podrien escriure un relat auto­bi­ogràfic on el vi s'entre­mes­cle amb el sexe, dos dels tres grans pla­ers que esmenta n'Anselm Tur­meda.

Com ens explica la pro­ta­go­nista, Àngels Celma, set d'aques­tos impro­vi­sats autors i auto­res donen el seu vist-i-plau per a que el seu conte s'incloga dins d'un lli­bre, a l'espera d'una vui­tena “a punt de con­fir­mar”. D'aquesta manera apa­reix Vitis vini­fera cata­la­no­iae, de Vicent Palatsí.

El fruit de la vinya és el cen­tre de tota l'obra. Tots els i les per­so­nat­ges que hi van apa­rei­xen recòrren l'ampli i ric món viti­vinícola: les comu­ni­tats enòlogues, els tasts, les deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen... Saben de vi i el gau­dei­xen, una sen­sació que es trans­met al lec­tor. De fet, com asse­nyala Palatsí al pre­faci, s'ha de pren­dre “el lli­bre amb una sola mà, ja que l'altra hauríeu de man­te­nir una copa d'alguns dels deli­ci­o­sos nèctars que van dego­tant per aques­tes pàgines”. Aques­tos nèctars es cir­cums­cri­uen als vins sor­gits de la terra cata­la­no­par­lant. Encara que la majo­ria de con­tes estan ubi­cats a Cas­telló, per les seues pàgines ens tro­bem fins a trenta-cinc vins pro­vi­nents d'entre el Ros­selló i el Carxe, la Franja de Ponent i l'Alguer. La tria no és arbitrària: és tota una selecció per­so­nal que Palatsí duu a terme, tot basant-se en les seues vir­tuts als sen­tits o bé en ser vari­e­tats escas­ses.

Vicent Palatsí

O.P

Filòleg de formació i professor d'ocupació, el castellonenc Vicent Palatsí és un bon entés en el pujant món enòfil. Des de fa més de dotze anys en forma part de l'Associació Enològica de Castelló, la qual organitza tasts per promocionar-ne els vins de la terra. Quant a la vessant literària, “Vitis vinifera catalanoiae” és el primer pas en la narrativa d'adults, després de l'infantil “Olaia es desmaia” (1995) i l'obra de teatre “Curteatre” (2002). A banda, ha col·laborat en publicacions com ara Saó o Levante-EMV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.