cultura

Una pila baptismal relaciona l'antiga església de Banyeres

La troballa va ser possible degut a les obres de reforma en l'hort d'una casa

L'estudi d'una antiga pila baptismal o aiguamans, realitzat per un laboratori especialitzat i trobada en un hort d'una vivenda del carrer St. Jaume d'aquesta localitat, relaciona aquesta troballa arqueològica amb l'antiga església de Banyeres de Mariola que s'ubicava al Segle XV en el solar que ocupa actualment el Teatre Principal, pel que la notícia suposa un notable esdeveniment per a la història local.

En paraules del regidor de Patrimoni i portaveu municipal, Ramón Albero, en dies recents l'Ajuntament ha procedit a la devolució de la pila al seu propietari i descobridor, Jordi Belda Llopis, una vegada s'ha realitzat l'estudi arqueològic adient que ha desvetllat l'antiguitat de la peça, comprometent-se Belda a la seua cessió per a quantes mostres i exposicions es programen.

Pel que fa a la història de la troballa, la pila va ser trobada a l'hort ubicat a la vivenda de Belda al carrer St. Jaume quan realitzava unes obres de reforma en l'any 2003. Davant del descobriment, el propietari es va posar en contacte amb Francesc García Martínez , alhora regidor de Patrimoni, amb l'objectiu de conèixer si l'Ajuntament podia estar interessat en realitzar l'estudi de la troballa, dipositant-la de forma provisional al Museu Arqueològic de la Torre de la Font Bona.

Finalitzada la legislatura, l'equip de govern del Partit Popular va decidir en 2007 remetre la pila perquè es restaurara i es procedira al seu estudi. En les conclusions de l'anàlisi històric-artístic realitzat s'indica que, a partir de la seua banda decorativa, es podria adscriure a un moment tardà de l'art gòtic, el que permet datar-la en el segle XV i que podria procedir de la sagristia de l'antiga església gòtica de Banyeres, hui desapareguda, i que es trobava en la mateixa ubicació de l'actual Teatre Principal.

Passat el temps, recentment l'actual regidor de Patrimoni procedia a la devolució de la pila al seu propietari, esperant que algun dia puga passar a ser de propietat municipal.

Quant a les seus característiques, es tracta d'una pila redona i de cuidada factura, amb unes dimensions de 29,5 centímetres de diàmetre i 14,5 centímetres d'alt, tallada sobre pedra calcària de color ocre. El vestigi té la banda horitzontal central bellament decorada amb motius repetitius semicirculars i d'aspecte bulbós, presentant una base convexa que probablement aprofitaria per a col·locar-la sobre una pilastra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.