cultura

Quadern de Música

El monumental ‘Wagner' de Tony Palmer apareix en DVD, homenatge a Hunt Lieberson i tres grans variacions amb tres grans pianistes

L'home i l'obra

Palmer va signar un film d'una megalomania a l'alçada del compositor alemany

Les cele­bra­ci­ons del 2013 pro­me­ten una allau de nove­tats –encara que pot­ser no gai­res de dis­cogràfiques, la indústria no està per mol­tes ale­gries– que de ben segur s'inten­si­fi­carà a mesura que s'apropi el bicen­te­nari del nai­xe­ment de Wag­ner. Per obrir boca apa­reix en tres DVD (Gonzo Mul­ti­me­dia) la monu­men­tal pel·lícula que Tony Pal­mer va rea­lit­zar a prin­cipi dels vui­tanta i que aquí es va poder veure per tele­visió.

La memòria em diu que em va impac­tar més la sèrie sobre Verdi (un altre fill del 1813), pot­ser pel seu nítid didac­tisme, pot­ser perquè el per­so­natge no és tan repel·lent. Sigui com sigui, Pal­mer va sig­nar un film d'un acu­sat este­ti­cisme i d'una mega­lo­ma­nia a l'alçada del com­po­si­tor ale­many, amb un des­ple­ga­ment fastuós d'actors i ambi­en­ta­ci­ons. Em queda el dubte de si l'encar­nació de Ric­hard Bur­ton és un para­digma de pilot automàtic o de genial dis­tan­ci­a­ment, però a mesura que avan­cen les quasi vuit hores de pel·lícula em quedo amb la segona opció. I quina veu!

El film cer­ti­fica que la iden­ti­fi­cació entre home (menys­pre­a­ble) i artista (incom­men­su­ra­ble­ment genial), entre vida i obra, sem­pre és pro­blemàtica. Però què passa quan aquesta vida queda tallada per una mort pre­ma­tura? És el que va pas­sar a Lor­raine Hunt Lie­ber­son, la mezzo nord-ame­ri­cana a qui Har­mo­nia Mundi dedica A Tri­bute. Escol­tar aquest doble disc cen­trat sobre­tot en Händel és la millor expli­cació de per què Hunt ha asso­lit un esta­tus de culte: la fle­xi­ble car­no­si­tat de la veu i la sin­ce­ri­tat sense arti­fi­cis del cant con­ti­nuen emo­ci­o­nant.

Són vir­tuts radi­cal­ment opo­sa­des a les de Patri­cia Peti­bon i el seu alam­bi­nat fre­go­lisme vocal apli­cat al reper­tori hispànic a Melan­colía (Deutsche Gram­mop­hon). Ni la seri­e­tat habi­tual de Josep Pons és sufi­ci­ent per con­tro­lar les efu­si­ons de l'eixe­rida soprano fran­cesa en un disc davant del qual no hi ha terme mig: o entu­si­asma o enfu­risma. Els tres cicles de lie­der del prolífic Wolf­gang Rihm (Col legno), entron­cats amb el bo i millor de la tra­dició germànica, són un bon bàlsam poètic, sobre­tot en la veu esti­lit­zada de Chris­toph Pre­gar­dien, amb Sieg­fried Mau­ser al piano.

El nou tri­ple àlbum de Gus­tavo Duda­mel per a Deutsche Gram­mop­hon és un oportú apèndix als comen­ta­ris de la set­mana pas­sada sobre els joves direc­tors. El veneçolà és l'exem­ple més ruti­lant del feno­men, i les qua­tre sim­fo­nies aquí reu­ni­des, un resum de les seves immen­ses vir­tuts i més reduïdes limi­ta­ci­ons. La fluïdesa de la Novena de Bruck­ner té el con­trapès d'una certa manca de direc­ci­o­na­li­tat i sen­tit de l'estruc­tura que també afecta les dues sim­fo­nies de Niel­sen (la Quarta la va inter­pre­tar a Bar­ce­lona amb la mateixa Simfònica de Göteborg), tot i que aquí la bri­llan­tor externa ho com­pensa fins a cert punt. És, tan­ma­teix, en una abas­se­ga­dora Segona de Sibe­lius on Duda­mel con­venç amb més força.

Un com­po­si­tor molt menys pre­sent que els citats en les nos­tres pro­gra­ma­ci­ons és Mar­tinu, de qui Jiri Belohlávek ofe­reix amb la Simfònica de la BBC una inte­gral de les sis sim­fo­nies (Onyx) que paga molt la pena conèixer per la fresca inven­tiva del com­po­si­tor txec. A qui segu­ra­ment mai no sen­ti­rem a Bar­ce­lona és Haver­gal Brian, prolífic com­po­si­tor britànic de sim­fo­nies (en va fer trenta-dues): una figura anecdòtica que s'escolta amb cert plaer, com les sim­fo­nies 20 i 25 diri­gi­des per Andrew Penny (Naxos).

Tan­quem la parada amb un recull amb tres exem­ples suprems de l'art de la vari­ació, reu­nits en un DVD d'Euro­arts: les Gold­berg de Bach cise­lla­des amb pri­mor per András Schiff, les Dia­be­lli de Beet­ho­ven amb un tor­ren­cial Daniel Baren­boim i les Händel de Brahms amb un lúcid Yefim Bronf­man.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.