cultura

Un èxit de futur incert

El Temporada Alta creix i presenta el millor balanç de la història, però afronta un futur complicat per les vacil·lacions de les administracions i el context econòmic

El públic
del festival
ha augmentat un 26,6% i la venda d'entrades és el primer concepte dels ingressos

És una para­doxa abso­luta, això que passa amb el Tem­po­rada Alta. Ahir es va fer balanç de la que es pot con­si­de­rar la millor edició de la seva història pel que fa a resul­tats econòmics i gestió –el tema artístic són figues d'un altre paner–, amb més entra­des posa­des a la venda que mai (65.373), amb més entra­des venu­des que mai (52.882), amb més espec­ta­dors a les sales que mai (61.013) i amb el millor índex d'ocu­pació de la seva història (93,33%), un per­cen­tatge estra­tosfèric indi­ca­tiu del suport que dóna el públic al fes­ti­val, tal com va remar­car ahir el seu direc­tor artístic, Sal­va­dor Sunyer, que va pre­sen­tar el balanç acom­pa­nyat del pre­si­dent de la Dipu­tació, Jaume Tor­ra­madé; de l'alcalde de Girona, Car­les Puig­de­mont, i del direc­tor gene­ral de Pro­moció i Coo­pe­ració Cul­tu­ral del Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat, Jordi Cabré. A Sunyer, li cos­tava no ser tri­om­fa­lista amb l'allau de dades posi­ti­ves que anava des­gra­nant, com ara l'aug­ment de més d'una quarta part del públic (26,6%) res­pecte a l'edició de l'any pas­sat, tot i haver pro­gra­mat més espec­ta­cles, més fun­ci­ons i, per tant, haver posat més entra­des a la venda. Tot això Sunyer ho va qua­li­fi­car d'“ini­ma­gi­na­ble” a l'inici del fes­ti­val i va des­ta­car el fet que, per pri­mera vegada, la par­tida més alta d'ingres­sos era la venda d'entra­des, amb 846.269 euros, per damunt dels patro­ci­nis pri­vats (554.738) i de l'apor­tació de la Gene­ra­li­tat (552.000), de la Unió Euro­pea (538.00), de l'Ajun­ta­ment de Girona (300.000) i de la Dipu­tació de Girona (125.000).

Espe­ci­al­ment sig­ni­fi­ca­ti­ves van ser les dades que va pre­sen­tar res­pecte a la reper­cussió econòmica, turística i de pro­jecció del fes­ti­val. El valor dels impac­tes del fes­ti­val, només en premsa escrita, cal­cu­lat per l'empresa espe­ci­a­lit­zada Acceso, és d'uns 4,7 mili­ons d'euros, men­tre que els impac­tes en la tele­visió pública tenen un valor d'1,7 mili­ons. Els temps que cor­ren obli­guen a jus­ti­fi­car la inversió de diner públic, per això es van expo­sar aques­tes dades amb detall, tant, que van expli­car que el fes­ti­val havia ges­ti­o­nat, direc­ta­ment, 2.403 habi­ta­ci­ons d'hotel a Girona i Salt –aquest con­cepte gai­rebé s'ha tri­pli­cat res­pecte a l'any pas­sat–, i cal afe­gir a aques­tes les de visi­tants i espec­ta­dors que han fet nit a la ciu­tat atrets pel fes­ti­val, que genera 375 llocs de tre­ball direc­tes i un cen­te­nar d'indi­rec­tes, d'empre­ses que han tre­ba­llat amb l'orga­nit­zació.

Les admi­nis­tra­ci­ons

Després de les xifres i els par­la­ments de rigor dels repre­sen­tants de les admi­nis­tra­ci­ons, feli­ci­tant-se i feli­ci­tant tot­hom, va arri­bar la pre­gunta. I ara, què? L'orga­nit­zació del fes­ti­val ja ha anun­ciat que el pres­su­post per a l'any que ve es reduirà un 25%, ja que l'apor­tació del pro­jecte Escena Cata­lana Trans­fron­te­rera (ECT), a través del pro­grama Inter­reg, ha fina­lit­zat aquest any. Això vol dir menys fun­ci­ons, com a mínim, i per tant un replan­te­ja­ment del model. A la pre­gunta directa de si les admi­nis­tra­ci­ons, que van mani­fes­tar que el retorn de la inversió era més que cor­recta, man­tin­drien les seves apor­ta­ci­ons la pròxima edició, la res­posta va ser posi­tiva, amb mati­sos, ja que després s'hi va afe­gir que l'apor­tació “con­ti­nuarà essent impor­tant, adap­tada a la situ­ació”. Ara bé, Sunyer, que assu­meix el pas enrere que es farà l'any que ve, va expli­car que fa un temps que, tenint en compte el caire que pre­nia la situ­ació –que du a una “deser­tit­zació” del pano­rama de les arts escèniques a l'Estat i una “secada llarga” com a mínim a Cata­lu­nya, en aquest mateix àmbit–, havia fet un replan­te­ja­ment del fes­ti­val i que fa unes set­ma­nes va pre­sen­tar un pro­jecte a les ins­ti­tu­ci­ons a qua­tre o cinc anys vista, que implica el fes­ti­val però també El Canal i diver­sos agents, tant de l'àrea metro­po­li­tana com de la resta del país, per con­ver­tir la zona en un “oasi”, dotant Cata­lu­nya d'un “cen­tre escènic de pri­mer nivell, com n'hi ha pocs a Europa”, amb pro­jecció inter­na­ci­o­nal, una idea que entronca amb el clúster d'arts escèniques pro­po­sat amb ante­ri­o­ri­tat quan va néixer l'ECT. Sunyer també va fer referència, en aquest con­text, a les difi­cul­tats extre­mes que hau­ran d'afron­tar els tea­tres muni­ci­pals per pro­gra­mar en el futur.

LA XIFRA

52.882
entrades
venudes sobre les 65.373 posades a la venda i 61.013 espectadors han assistit als espectacles de sala.

Constituiran una figura jurídica per gestionar El Canal

Salvador Sunyer ja ha presentat un projecte molt ambiciós a la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments de Salt i Sarrià. Parla de treball conjunt amb el Lliure, el Grec, el TNC, l'Arxipèlag de Perpinyà, la Beckett, la Flyhard i els agents gironins com ara La Planeta per aconseguir diversos objectius, com projectar la creació catalana a l'exterior, exportar, trobar noves fórmules perquè els creadors s'incorporin al mercat, crear el clúster famós... marcar una línia de cap a on han d'anar les coses, en definitiva. Les administracions, però, amb l'agilitat que les caracteritza, encara no han contestat, una resposta que Sunyer confia que es produirà en els pròxims tres mesos. Pel que fa a posar-se d'acord, Cabré va anunciar ahir que sembla que han trobat la fórmula per constituir una personalitat jurídica (fundació o consorci) per gestionar el conglomerat format entre El Canal, el Temporada Alta i programes d'ajut europeus –en el futur se'n demanaran– de la qual no va donar detalls, tot i que va explicar que possiblement es constituiria a la primavera. Cabré va al·ludir a una certa “confusió” entre el festival, de titularitat privada, i El Canal, de titularitat pública, tots dos amb el mateix director. Arribar a aquest punt ha costat uns quatre anys, des que es va veure clara aquesta necessitat, ja que, la gestió delegada del centre, l'ostenta l'Ajuntament de Salt, que ha d'assumir una càrrega excessivament pesada que, a més, no li pertoca, ja que la Generalitat de Catalunya n'és la titular. Aquest ens de gestió ha de ser peça bàsica en el projecte de convertir la zona en un centre escènic internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.