cultura

la CRÒNICA

Jocs de guerra a Cal Massó

Cal Massò està tancat en l'espera que l'Ajuntament digui què en vol fer

La sala For­tuny del Cen­tre de Lec­tura i el Cen­tre d'Art Con­tem­po­rani Cal Massó de Reus són les seus entre les quals es repar­teix la vide­oins­tal·lació War­ga­mes, el resul­tat del II Premi Beca Cal Massó 2010 que va gua­nyar Alba Sotorra (Reus, 1980). L'expo­sició es va inau­gu­rar diven­dres amb una gran assistència d'un públic ansiós de com­pro­var com havia que­dat ins­tal·lada a la sala For­tuny, que referma així, de manera inequívoca, l'aposta del nou equip de govern de l'ate­neu cul­tu­ral de tor­nar a apos­tar per l'art con­tem­po­rani i, sobre­tot, per Cal Massó, que roman pràcti­ca­ment tan­cat des de la tar­dor, en l'espera que els nous res­pon­sa­bles de la cul­tura muni­ci­pal de Reus deci­dei­xin què en volen fer. Amb Cal Massó, i també amb la resta de la política cul­tu­ral de la ciu­tat, de la qual fins ara han trans­cen­dit pocs ges­tos, i encara una mica xocants, com la inex­pli­ca­ble decisió de con­trac­tar Louisa Raluy per por­tar les reg­nes del Tra­pezi, tot i que l'artista cir­cense no s'havia pre­sen­tat al con­curs con­vo­cat pel Con­sorci del Tea­tre For­tuny per triar la direcció artística nova de la fira de circ. La decisió uni­la­te­ral del regi­dor de Cul­tura, Joa­quim Sorio, va pro­vo­car la con­vo­catòria d'una reunió al Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat, durant la qual el con­se­ller Fer­ran Mas­ca­rell va alliçonar-lo. A Sorio, i a l'alcalde, Car­les Pelli­cer, i Jordi Agràs, dele­gat de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat a Tar­ra­gona. De fet, el regi­dor no es va pre­sen­tar a la inau­gu­ració de l'expo­sició, ja que era de vacan­ces a l'Índia. Hau­ria estat una ocasió ideal per pre­gun­tar-li si hi haurà una ter­cera con­vo­catòria del premi beca. I, per què no?, si con­ti­nuarà havent-hi cen­tre d'art. En fi.

La pro­posta de Sotorra –que pot ser, doncs, l'última del premi beca– és digna de ser visi­tada. Uti­litza tècni­ques de mapatge i rea­li­tat aug­men­tada, i més de 25 pro­jec­tors, per expli­car en unes imat­ges impac­tants la vida de Dja­lal Banchs, un jove català d'ori­gen iranià que va com­ba­tre a l'Afga­nis­tan com a sol­dat de l'exèrcit espa­nyol. A Cal Massó hi veiem un Dja­lal infant i ado­les­cent, que ja demos­tra una gran afició per les armes; a la sala For­tuny, un Dja­lal adult i sol­dat. Sotorra inves­tiga així sobre el canvi de para­digma de la guerra con­tem­porània en un con­text en què els estats van dele­gant el con­trol dels exèrcits en empre­ses mili­tars pri­va­des i con­ver­tei­xen així la segu­re­tat en un bé de con­sum. El pro­jecte tindrà con­tinuïtat en un docu­men­tal per a cinema i tele­visió, que esta­ria molt bé que es pogués pre­sen­tar, per exem­ple, al fes­ti­val de cinema amb imat­ges d'arxiu Memo­ri­mage. Però el pro­jecte fa patir. No pas per la com­petència de Sotorra, sinó perquè el Memo­ri­mage és un dels fes­ti­vals reu­sencs que podria des­a­parèixer amb l'excusa de la crisi econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.