cultura

Teresa, la santa lliure

El 5è Festival d'Art Independent Pepe Sales, impulsat per La Penyora i dedicat a santa Teresa de Jesús, mobilitzarà un centenar d'artistes, del 18 al 28 de gener

Les carmelites de Montilivi, seguidores de santa Teresa, donen suport al festival gironí

Nascuda en una època en què la dona era menystinguda en gairebé tots els àmbits de la vida, santa Teresa de Jesús (1515-1582) va trobar en la vida conventual i en la mística el seu alliberament i el d'altres dones. “En moltes societats actuals, la dona continua igual, sense tenir cap dret i, fins i tot, podem trobar molt a prop nostre exemples de discriminació per raons de sexe. Ser dona és molt difícil. De fet, totes les dones són una mica santes”, deia ahir Consol Ribas que, amb Lluís Llamas, dirigeix l'Associació La Penyora Cultura, per presentar la cinquena edició del Festival d'Art Independent Pepe Sales, dedicat per primera vegada a una dona, Teresa de Cepeda y Ahumada, santa Teresa. El festival tindrà lloc del 18 al 28 de gener en diversos espais de Girona, amb la implicació d'un centenar d'artistes i col·laboradors que, com és habitual, hi fan la seva aportació apassionadament i desinteressadament, “per amor a les persones i a l'art”, en paraules de Ribas, que ahir estava acompanyada al restaurant La Penyora per una bona representació dels implicats en el festival i també per dues dones menys habituals en aquest context: la monja Carme Ferrer, de les Carmelites Descalces de Montilivi –una activa comunitat de sis monges–, com a continuadora de l'orde fundat per santa Teresa, i Piua Salvatella, delegada a Girona del Col·lectiu de Dones en l'Església, que va posar en contacte l'organització del Festival Pepe Sales amb les monges de Montilivi.

La monja va explicar així la reacció de la seva comunitat davant del festival: “Ens va sorprendre, però també ens va agradar molt, perquè santa Teresa és molt universal, però sempre és bo que es recordi el seu missatge per assolir la plenitud a través de les coses petites del dia a dia, conreant una vida interior que no et separi dels altres, sinó que et porti a conèixer-los i a estimar-los més. L'amor fa feliç.”

L'acte central del Pepe Sales serà el festival que tindrà lloc el dimarts 24 a l'auditori de La Mercè, amb les actuacions de mig centenar d'artistes: músics com ara Nomah, Josep Bassal, Tom Hagan i Xebi Sávats, Mariona Aupí, Jordi Fornells i David Ibáñez, Smoking Bambino, Izzy R i Praga, la poesia de Pedro Burruezo, Pèl Capell i Vicenç Altaió, la màgia de Fèlix Brunet, la dansa de Las Lo Las i Estampades, Cascai Teatre i un llarg etcètera d'artistes. I com sempre, tot és gratuït.

Visions de la creu, cuina monàstica i cinema visionari

El festival s'obrirà el dimecres 18 de gener amb la inauguració a La Mercè (20 h) de l'exposició El redemptor. Una visió contemporània de la icona de la creu, comissariada per Eudald Camps, que en farà la presentació, amb Josep Tarrés i Lluís Llamas. També hi actuarà el cantaor Jordi Fornells. L'exposició, que es podrà visitar fins al 28 de gener, inclourà obres inspirades en la creu –un símbol que, com va recordar Camps, transcendeix el significat cristià– a càrrec de Pep Camps, Quico Estivill, Pere Bellés, Narcís Coderch, Perpiñà, Quim Serrano, Roser Oliveras, Pia Crozet, Manel Bayo, Marc Palau, Espigolé, Trullenque, Pep Admetlla, Zael, Mariona Vilaseca, Quelic Berga, Pau Baena, Jordi Martorano, Enric Ansesa, Santi Carreras, Lluís Trullenque, Lluís Vilà i Adrià Ciurana. “No hi ha art sense mística”, va concloure Camps.

El festival continuarà el dijous 19 amb la conferència Teresa de Jesús: mística d'ulls oberts, que oferirà la filòsofa i teòloga Roser Soler Besteiro a La Mercè (19.30 h).

Tenint en compte que Teresa de Jesús és patrona dels gastrònoms i que va viure en una època en què els nous productes portats d'Amèrica, com ara el tomàquet, el blat de moro o la xocolata, entraven aquí sovint a través dels convents, el xef Joan Roca oferirà el divendres 20 a l'Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó una Introducció a la gastronomia del segle XVI a partir de la cuina de convent (12 h), presentada per Llama, amb Els Que Canten.

El dilluns 23 tindrà lloc al Truffaut (20 h) la mostra de curts inèdits inspirats en la santa que, coordinada per Ester Bertran, inclourà obres de Javier Pérez Mati, Robert Bellsolà, Isaki Lacuesta, Borja & Susana, Santiago Lapeira, Rosa Teixidor, Albert Serra i Laia Fàbregas, que ha rodat al monestir de Montilivi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.