cultura

art&co

Kafka i Praga a l'espai Betúlia

La casa de les lle­tres.

En un moment en què estan des­a­pa­rei­xent molts espais d'art, cele­brem que a Betúlia de Bada­lona hi hagi una expo­sició d'art con­tem­po­rani sobre Kafka i Praga dels artis­tes Jordi Cerdà i Claude Jean­mart. L'espai és cone­gut com la casa de les lle­tres i aquest pro­jecte hi encaixa per­fec­ta­ment. Cerdà i Jean­mart han res­se­guit junts altres històries de la lite­ra­tura, com El Qui­xot (2010), i fa catorze anys que col·labo­ren i expo­sen a França, Cata­lu­nya i altres indrets de l'Estat espa­nyol.

Sobre Kafka.

Jordi Cerdà i Claude Jean­mart tre­ba­llen la lite­ra­tura de Kafka i els esce­na­ris de la Praga kafki­ana com si d'un cadàver exqui­sit es tractés. Allà on l'un pro­posa unes imat­ges, l'altre hi dóna con­tinuïtat i a l' inrevés. Obres tan cone­gu­des com El cas­tell, El procés, La meta­mor­fosi i La colònia peni­tenciària són trac­ta­des pels autors amb pla­fons fotogràfics que res­se­guei­xen poètica­ment el sig­ni­fi­cat pro­fund d'aquests relats escrits i n'amplien el sig­ni­fi­cat pro­jec­tant-lo al món de la imatge, més enllà del que s'entén per il·lus­tració. L'accent dels autors gra­vita en l'ambigüitat kafki­ana del que és real i el que és ima­gi­nari i alhora denun­cia aquells con­tin­guts que afec­ten la dinàmica del poder, la lli­ber­tat o l'opressió.

L'Informe acadèmic.

L'expo­sició Kafka i Praga pren un caràcter de per­for­mance amb la pro­jecció per­ma­nent dels films sobre Kafka de Claude i Denise Jean­mart i cul­mina en l'acció de Jordi Cerdà Informe acadèmic, lec­tura d'un text que Kafka escriví el 1917. Ha estat con­si­de­rat una visió satírica de l'assi­mi­lació jueva per la cul­tura occi­den­tal. El nar­ra­dor (Cerdà), que parla amb llen­guatge de con­ferència científica, des­criu la seva vida d'abans com la d'un mico de la selva afri­cana, que ha estat cap­tu­rat per una expe­dició i tras­lla­dat a Europa, on esdevé humà després d'un llarg apre­nen­tatge acadèmic per ser-ho i, final­ment, no pot des­criure les seves emo­ci­ons com a mico que va ser. La podeu visi­tar fins al 28 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.