cultura

Tota una vida de lluita

La novel·la ‘Un cel de plom' relata l'experiència de Neus Català, la darrera supervivent entre les deportades al camp d'extermini nazi de Ravensbrück

“Aquesta novel·la no ha de servir per a mi, sinó per donar veu a totes les deportades”

Neus Català, la dar­rera super­vi­vent de les depor­ta­des de l'Estat espa­nyol als camps d'exter­mini nazis, viu ara al geriàtric del seu poble natal, els Guia­mets (Pri­o­rat). Amb una tra­jectòria vital d'una inten­si­tat impos­si­ble en la con­tem­po­raneïtat, con­fessa que passa les hores “avor­rida”.

Allà la va anar a tro­bar la filòloga i escrip­tora mont­blan­quina Carme Martí per a la pre­pa­ració d'un lli­bre d'entre­vis­tes sobre el món rural. En va sor­tir impac­tada i va pro­po­sar-li fer una novel·la biogràfica, publi­cada per Ara Lli­bres i amb una versió cas­te­llana (Roca Edi­to­rial). La Català li va res­pon­dre el mateix que a Mont­ser­rat Roig el 1975, que ales­ho­res pre­pa­rava el refe­ren­cial Els cata­lans als camps nazis. “Quan ens van alli­be­rar, vam pro­me­tre'ns expli­car-ho. No ha de ser­vir per a mi, sinó per donar veu a totes les depor­ta­des.” Noranta-dues mil dones van ser tor­tu­ra­des i exter­mi­na­des al camp ale­many de Ravensbrück.

El 3 febrer del 1944, en pas­sar-ne la porta després d'un viatge en tren de cinc dies trac­ta­des pit­jor que el bes­tiar, Català va “entrar en un no-món” tan­cat per un “cel de plom”. Lluny que­dava la vida pagesa als Guia­mets, d'on va mar­xar als 21 anys per fer-se càrrec com a infer­mera d'una colònia infan­til repu­bli­cana a Premià. Lluny, el camí de l'exili acom­pa­nyant la cana­lla i el fred que s'esco­lava per les fines­tres ine­xis­tents de l'enru­nat cas­tell francès on els van allot­jar. Lluny, la feli­ci­tat matri­mo­nial amb un pagès francès, l'Albert, amb qui va ser detin­guda pels nazis com a mem­bre de la Resistència. Lluny, però sem­pre pre­sent a la memòria. Per davant, quinze mesos de pre­so­nera en una indústria de l'ani­qui­lació. Català va sobre­viure a l'esquar­te­ra­ment de com­pa­nyes, la fam i la set cons­tants, la humi­li­ació de for­mar des­pu­llada amb la regla cames avall, de treure excre­ments amb les mans, d'acos­tar-se voluntària­ment a obser­var una suïcida engan­xada a una tanca elèctrica per assu­mir que és l'únic camí si l'obli­guen a pen­jar com­pa­nyes... La novel·la narra la cru­el­tat sense límit guer­re­jada per la soli­da­ri­tat i el com­promís ideològic. Com quan des­a­fien amb una vaga de fam o sabo­te­gen la fabri­cació de bales al camp txec de Holleisc­hen. “És una dona de caràcter. La força moral i la vocació de ser­vei li van donar la resistència física per supor­tar l'exter­mini.”

El lli­bre és un viatge per tota una vida. “Vull que la gent enten­gui d'on surt tot això. D'un pare comu­nista i una Neus de 14 anys jor­na­lera, que es planta si no cobra el mateix que els homes”, explica Martí. També l'alli­be­ra­ment i l'exili fins a la mort de Franco. I la “decepció” per l'evo­lució política i la indig­ni­tat cap a les depor­ta­des.“Els matei­xos depor­tats deien que no hi havia hagut depor­ta­des. Vam ser doble­ment obli­da­des”, exclama Català. Als seus 96 anys, encara lluita perquè tot­hom sàpiga que les cen­dres de Ravensbrück “érem nosal­tres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.