cultura

Novel·la

Testimoni de follia

Un estu­di­ant anònim deixa escri­tes les seves impres­si­ons i pen­sa­ments sobre la seva vida, vis­cuda des de l'òptica d'un jove que des­co­breix el món i s'inter­pel·la sobre la relació que esta­bleix amb la rea­li­tat que l'envolta i l'entorn fami­liar. Aquest procés és vis­cut amb una inten­si­tat tor­ba­dora que el durà a enfi­lar incons­ci­ent­ment el camí de la boge­ria. Un camí que anirà fent inde­fec­ti­ble­ment men­tre la vida el situa cons­tant­ment en una cruïlla de camins, i cal saber triar bé per no aca­bar en la via morta del con­for­misme i la hipo­cre­sia o de la follia.

De família de mari­ners, de bon prin­cipi rei­vin­dica la lli­ber­tat de triar el seu camí a la vida, sense impo­si­ci­ons: “No em digueu que sóc en mal camí, car és el camí que em plau. Ara no vull cam­bres d'estudi ni recin­tes tan­cats: vull veure el mar.” L'estu­di­ant es revolta inte­ri­or­ment, de pen­sa­ment, con­tra l'uni­ver­si­ta­risme, que creu que fomenta un pen­sa­ment vacu i acrític. Així, en l'ober­tura del curs uni­ver­si­tari al para­nimf iro­nitza sobre el catedràtic que fa el dis­curs: “Com menys se'ls entén pen­sen que més se'ls admira i és per això que de vega­des no s'ente­nen ni ells.” Sebastià Juan Arbó, per la seva banda, no for­mava part de l'esta­blish­ment lite­rari de l'època i tenia for­mació auto­di­dacta.

Notes d'un estu­di­ant que va morir boig va ser publi­cada per pri­mer cop el 1933, i l'escrip­tor ebrenc la ree­la­bora al llarg de la seva vida i en modi­fi­carà el títol: Hores en blanc i L'hora negra. La pre­sent edició par­teix de la publi­cada el 1935 als Qua­derns Lite­ra­ris. L'obra està con­fi­gu­rada per un con­junt de notes espar­ses que, sota la forma de diari per­so­nal, sense ser ben bé una novel·la, par­teix de la frag­men­tació que acaba donant una uni­tat cali­doscòpica, un tren­cadís d'una vida rebel. Un text que també cal posar-lo en sin­to­nia amb el con­text històric dels anys trenta, ple de can­vis i trans­for­ma­ci­ons pro­funds: el període d'entre­guer­res, les avant­guar­des, el final de la dic­ta­dura de Primo de Rivera i la pro­cla­mació de la Segona República. Al text, el ritme frenètic i abrupte el mar­quen les nom­bro­ses impres­si­ons bar­re­ja­des amb records que flu­ei­xen de la memòria, però la ciu­tat com espai també hi con­tri­bu­eix: “¡A la ciu­tat! És bella la ciu­tat si un la sap aga­far.” En aquests anys la novel·la psi­cològica desen­vo­lu­pava l'acció en ambi­ents urbans; per l'autor era la pri­mera que ubi­cava fora del camp, després de publi­car L'inútil com­bat (1931) i Ter­res de l'Ebre (1932).

El con­text de crisi i trans­for­mació dels anys trenta pot recor­dar d'alguna manera l'actu­a­li­tat, i que ha por­tat a ree­di­tar un text que vol tro­bar nous lec­tors i una lec­tura reno­vada. El lec­tor es cap­bus­sarà en unes pàgines fos­ques i febro­ses que arri­ben a trans­me­tre una des­es­pe­ració que és molt habi­tual de la vida moderna, en aquest cas l'heroi nega­tiu s'adona com els temps can­vien però no sap com reac­ci­o­nar. El dubte ham­letià hi és pre­sent, però és incapaç de resol­dre'l: la reflexió neu­tra­litza l'acció. El jove estu­di­ant incon­for­mista, ina­dap­tat, rebel, però pas­siu, fa que la seva manca d'acció el porti cap a l'auto­des­trucció. La lliçó del lli­bre és de plena actu­a­li­tat en els nos­tres dies: el sen­tit crític sense volun­tat con­du­eix cap a l'abisme.

Notes d'un estudiant que va morir boig Autor: Sebastià Juan Arbó Editorial: Club Editor Barcelona, 2012 Pàgines: 123 Preu: 15 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.