cultura

Crítiques. Narrativa

Jordi Llavina

Poderós Serés

En una de les seves novel·les més cele­bra­des, El mar, el mar, Iris Mur­doch ens fa conèixer la vida d'un home de tea­tre famós que, reti­rat dels esce­na­ris, deci­deix tor­nar a l'illa natal per recu­pe­rar el seu amor d'ado­lescència. La dona, molt enve­llida d'haver tre­ba­llat tota la vida com un escarràs, no té res a veure amb la jove gra­ci­osa que l'home havia cone­gut temps ha: cabells com un fre­gall, arru­gues fon­des a la pell, apa­rença mise­ri­osa. No hi fa res, però. El pro­ta­go­nista està ena­mo­rat d'una imatge de la dona que ja no exis­teix, i tant se li'n refum que la rea­li­tat la con­tra­di­gui tan obs­ti­na­da­ment. A més, per aca­bar-ho d'enre­dar, la dona fa anys que és casada amb un indi­vidu del lloc, rude com una mala cosa.

Mos­se­gar la poma conté trenta-set con­tes curts que Fran­cesc Serés ha anat publi­cant a la revista Time Out Bar­ce­lona. Un dels meus pre­fe­rits, El jardí, ens parla d'un home molt fal­di­ller, una mica baliga-balaga, la vida del qual és indes­tri­a­ble de l'èxit. Ha tin­gut les dones que ha vol­gut, entre les quals una que era una nina. Al cap d'un temps, però, també ho deixa amb la nina, i aquesta, des­feta, se suïcida. Per fer-s'ho per­do­nar, l'home es casarà amb una dona lletja i força curta de gam­bals, que, mal­grat això, s'aca­barà ado­nant de la impos­tura i resoldrà, també –lúcida– matar-se. La casa –i el jardí– on havia vis­cut aquest per­so­natge, ara és presa de la incúria, com una d'aque­lles man­si­ons de Hawt­horne, que no saps ben bé si estan aban­do­na­des o només les habi­ten presències espec­trals: “Parets lepro­ses, vidres opacs i llàgri­mes de rovell que ves­sa­ven per la façana des de les rei­xes de les fines­tres.”

Els con­tes de Serés refle­xi­o­nen sobre l'amor i el desa­mor, i sobre la pro­lixa llista d'afec­tes i sen­ti­ments que en deri­ven. Són molt ben escrits, amb un nervi viu, en un estil molt dife­rent, posem per cas, del de la tri­lo­gia De fems i de mar­bres. L'autor hi demos­tra que, en això de l'amor, en el fons no hi ha lliçons vàlides. Algu­nes tendències diguem-ne uni­ver­sals, sí. Però, al cap i a l'últim, la casuística és molt diversa. D'aquí nei­xen aques­tes històries. “Costa, això. Però pot­ser serà més diver­tit”, pensa Eva, després d'haver con­su­mat el pecat ori­gi­nal. I con­ti­nuem depe­nent d'aque­lla poma mos­se­gada.

Hi ha la ficció vària de l'amor: la dels amants, ali­men­tada per jocs ima­gi­na­tius; la de la pare­lla casada, ali­men­tada per l'erosió i la men­tida. Un poema de Jean Sprack­land, traduït per Miquel Des­clot, asse­gura que l'amor és com aixa­far merda de gos: no t'aca­bes d'alli­be­rar mai de la flaire. Serés va aco­lo­rint les seves històries amb detalls esplèndids, que donen compte de la difícil con­vivència entre els que s'esti­men: “Es veien els filets blancs i llarguíssims de pèl [d'un gos] per tota la tapis­se­ria antra­cita.” El cos, que es mar­ceix: “Dues cica­trius al maluc, els tatu­at­ges que ja havia vist al riu, mats i tris­tos.” Els cot­xes –els luxo­sos i els peno­sos uti­li­ta­ris; o dues motos antitètiques– són com altres per­so­nat­ges que defi­nei­xen els per­so­nat­ges humans. Les històries s'ambi­en­ten al país, hi sur­ten infi­ni­tat de pobles cata­lans. A La pri­mera esquerda relata la pèrdua de la innocència d'un nen. En Mirall de cor­te­sia un home s'adorm veient dor­mir la seva dona, repa­rant en els “movi­ments dels ulls sota les par­pe­lles i alguna arru­fada de nas que li devia pro­vo­car el somni que mai no sabré”.

Fra­ses finals bri­llants

Serés resol molt bé els con­tes, i els rubrica amb fra­ses finals bri­llants. Tant és si el desen­llaç és obert o tan­cat. Les seves pare­lles, com les de Car­ver, estan sot­me­ses a tota mena de tem­pe­ris. A pres­si­ons, a una certa violència. També hi ha ten­dresa. Pot­ser els que han durat més són la pare­lla de cap­tai­res que viuen a prop del Camp Nou. En un relat, una heura que repta, amenaçadora, per una façana no fa pre­sa­giar res de bo. En un altre, un funest cop d'atzar fa que una pare­lla de nens hagin d'anar a viure a casa dels seus oncles. En Volar, una pare­lla espera, a l'aero­port, per embar­car a l'avió que els ha de dur a Nova York. I comen­cen a xer­rar amb un tal Josep Ati­enza, que té una filla que hi tre­ba­lla –en la recerca sobre el càncer–. És un conte, com tots els altres, de poques parau­les, però que diu mol­tes coses –dels que en diu més, pro­ba­ble­ment–. És un bon lli­bre, no pas un títol cir­cums­tan­cial.

Mossegar la poma Autor: Francesc Serés Editorial: Quaderns Crema Barcelona, 2012 Pàgines: 160 Preu: 15 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.