cultura

Edicions 96 publica una investigació sorprenent

“Valencians a Nova York. El cas de la Marina Alta (1912-1920)” és un estudi concret i detallat sobre 2.500 emigrants d'aquesta comarca valenciana

Resulta curiós que, encara avui en dia, hi ha investigacions sobre la nostra història com a poble que ens sorprenen i ens fan reflexionar sobre un passat col·lectiu i unes condicions de vida que no ens resulten tan llunyanes. Aquest és el cas de l'últim llibre de la professora de la Universitat d'Alacant Teresa Morell, Valencians a Nova York. El cas de la Marina Alta (1912-1920), publicat per Edicions 96.

Amb aquest estudi, guanyador del XXXI Premi 25 d'Abril de la Vila de Benissa, en la modalitat d'investigació, l'autora ens fa visible un fenomen migratori de magnitud impressionant del qual s'ha parlat poc als mitjans de comunicació i s'ha estudiat encara menys. I és que els fenòmens migratoris han existit sempre i les nostres comarques han viscut uns moviments d'emigració i immigració cíclics segons les condicions socials i econòmiques.

Aquest és un estudi específic, sobre una comarca concreta, un temps concret i una destinació concreta; les històries, però, són tan plurals i diferents les unes de les altres, que només comparteixen un sentiment comú de pertanyença a uns pobles que, amb el temps, només quedaven en el record.

L'estudi és el resultat d'anys d'investigació exhaustiva i anàlisi individual de les situacions que van portar tantíssims membres de famílies de la Marina a buscar una vida millor a l'altra banda de l'Atlàntic. La primera part del llibre descriu les raons migratòries, quina era la societat de l'època que va fer possible aquest fenomen, com eren els preparatius per a obtenir els documents i els bitllets, quin era el trajecte des del port d'Alacant, com era l'entrada als Estats Units pel port de l'illa d'Ellis, els llocs de destinació, les feines dures i els sous exorbitants, així com les conseqüències dels viatges, les dificultats i les glòries.

L'estudi empíric de la segona part es basa en les dades de milers de valencians trobades en aquell port duaner. Gràcies als arxius de passatgers i vaixells ubicats, s'han pogut recopilar els noms, cognoms, edats, pobles, vaixells i ports d'eixida de més de 2.500 emigrants de la Marina Alta, que es poden localitzar a les taules de l'Apèndix de manera alfabètica.

En resum, un estudi de gran interés per entendre un capítol més del nostre passat, i que forma part de la particular fesomia d'una comarca històricament despoblada i repoblada per gent de tot arreu, però que amb tot i aquests moviments, no ha perdut el sentiment d'identitat col·lectiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.