cultura

Quadern de Música

‘La muette de Portici' d'Auber, mare de la ‘grand opéra' històrica a la francesa, torna a la vida amb dos grans protagonistes

La muda canta de nou

Emma Dante substitueix l'erupció del Vesuvi per la conversió de la muda en verge venerada

Quins temps aquells en què l'òpera podia pro­vo­car revo­lu­ci­ons! Això és el que va pas­sar a Brus­sel·les el 1830 arran d'una repre­sen­tació de La muette de Por­tici d'Auber: tant es van encen­dre els ànims del públic que, en poc temps, Bèlgica s'inde­pen­dit­zava dels Països Bai­xos. Per si de cas, vista la situ­ació actual, La Mon­naie, copro­duc­tora amb l'Opéra Comi­que d'un mun­tatge al qual aporta el cor i l'orques­tra, ha deci­dit que de moment l'obra no es veurà a Brus­sel·les.

La muette de Por­tici, estre­nada el 1828, és, junt amb Gui­llaume Tell de Ros­sini, la mare de la grand opéra fran­cesa: argu­ment històric de gran for­mat ama­nit de dra­mes per­so­nals, i espec­ta­cle a dojo. L'obra d'Auber, de fac­tura impe­ca­ble i amb no pas pocs moments de gran ins­pi­ració, està pro­ta­go­nit­zada, com el títol bé indica, per una muda, carac­terística sin­gu­lar que no va espan­tar la direc­tora d'escena. Emma Dante va saber apro­fi­tar els pocs ele­ments de què dis­po­sava a l'esce­nari limi­tat de la Salle Favart. Amb un joc de por­tes mòbils i teles va acon­se­guir donar dina­misme a la trama, reforçada per la presència d'un grup vigorós d'actors. Dante va dife­ren­ciar amb niti­desa el món arti­ficiós de la cort del vir­rei espa­nyol de la sim­pli­ci­tat dels pes­ca­dors i el poble napo­lità revol­tat, sense des­cu­rar la carac­te­rit­zació dels pro­ta­go­nis­tes. Més dis­cu­ti­ble és la visió sal­vat­gina que Dante té de Fene­lla, la muda, però els retrets que­den obli­dats davant la força impres­si­o­nant de qui l'encar­nava, Elena Bor­gogni. Ara bé, subs­ti­tuir la catàrtica erupció del Vesuvi amb què acaba l'obra per la con­versió de Fene­lla en una imatge de verge ado­rada pel poble pot­ser és anar massa lluny.

La gran reve­lació del repar­ti­ment va ser el Masa­ni­e­llo de Mic­hael Spy­res: amb una dicció imma­cu­lada i un fra­seig refi­nat, el tenor nord-ame­ricà va estar sen­sa­ci­o­nal tant en els moments deli­cats ( l'ària que adreça a la seva ger­mana Fene­lla) com en l'escena del deliri. En un segon terme cal situar Maxim Miro­nov (Alp­honse) amb una veu no tan blan­qui­nosa com fa uns anys, i Eglise Gutiérrez (Elvire), d'efec­ti­ves agi­li­tats. Patrick Davin no va tenir prou en compte l'acústica de la sala, i en oca­si­ons orques­tra i cor peca­ven d'excés volumètric, però la seva direcció va ser cor­recta en ter­mes gene­rals. La muette de Por­tici és una d'aque­lles obres més habi­tu­als als lli­bres que als esce­na­ris; el mun­tatge pari­senc ha demos­trat la injustícia d'aquest fet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.