cultura

L'edat de la innocència

En la mostra de Girona s'hi poden veure unes 80 fotos de les “més autèntiques” de Steve McCurry

El món evo­lu­ci­ona i can­via cons­tant­ment, i molt enrere que­den aquells temps en què la foto­gra­fia era verge a la gran revo­lució digi­tal. Recor­dava Tino Sori­ano, ahir durant la inau­gu­ració de l'expo­sició La mirada de Steve McCurry a la Casa de Cul­tura de Girona, que els fotògrafs actu­al­ment han “per­dut la innocència”, en referència al fet que, amb la irrupció de les noves tec­no­lo­gies (càmeres com­pac­tes, mòbils, tablets...), tant els que viuen de robar imat­ges com els que són objecte dels seus objec­tius per­ce­ben la foto­gra­fia d'una altra manera. Per això expo­si­ci­ons com aquesta esde­ve­nen una ocasió única per revi­si­o­nar (o des­co­brir, en algun cas) una altra manera de fer foto­gra­fia només a l'abast dels grans clàssics.

Sori­ano, pres­tigiós fotògraf fre­e­lance esta­blert a les comar­ques giro­ni­nes que també publica a Nati­o­nal Geo­grap­hic, va ser l'encar­re­gat de pre­sen­tar en públic –a més de les auto­ri­tats polítiques d'aquesta mos­tra orga­nit­zada per la Dipu­tació de Girona– aquesta expo­sició, de visió obli­gatòria evi­dent­ment per a tot afi­ci­o­nat a la foto­gra­fia, però també a la bellesa plàstica en gene­ral, que es podrà veure fins al 30 de juny. Con­fec­ci­o­nada amb una vui­tan­tena de fotos selec­ci­o­na­des pel mateix autor, en for­men part algu­nes de les seves fotos “més autènti­ques”, sobre­tot de l'etapa dels anys vui­tanta i noranta, com va recal­car el fotògraf català, que, entre altres aspec­tes, també va des­ta­car en la seva interes­sant inter­venció que Steve McCurry resta com un dels ”qua­tre grans clàssics de la foto­gra­fia de viatge” (ell, espe­ci­a­lista en Àsia). Així mateix, va fer un petit repàs de la seva tra­jectòria –com va esde­ve­nir un pio­ner en mos­trar al món el con­flicte de la guerra de l'Afga­nis­tan des de la visió dels rebels que llui­ta­ven con­tra els soviètics– i no es va estar de reve­lar noves apor­ta­ci­ons entorn de la seva obra mes­tra, que és el retrat de Shar­bat Gula que pre­si­deix la mos­tra, bàsica­ment sobre la capa­ci­tat de McCurry “per situar-se sem­pre al lloc del retra­tat”.

Autèntic mes­tre del color, molts se sor­pren­dran que amb una sim­ple càmera i un rodet de la mítica Kodach­rome McCurry acon­se­gueixi reve­lar als nos­tres ulls ins­tants en què la huma­ni­tat es mos­tra en plena inten­si­tat cromàtica, imat­ges amb les quals només ens resta com­moure'ns. I tot això, sense arti­fi­cis i en temps no alte­rats pel Pho­tos­hop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.