cultura

Argelers, ben present

Roc Casagran (‘Ara que estem junts') i Tània Juste (‘Els anys robats') coincideixen en centrar part de la trama de les seves obres al camp de concentració francès

Tània Juste i Roc Casa­gran, nas­cuts quan el dic­ta­dor Franco ja era mort, han coin­ci­dit en publi­car unes novel·les ambi­en­ta­des en la Guerra Civil i, en bona part, en el camp de con­cen­tració d'Arge­lers, on van anar a parar molts repu­bli­cans exi­li­ats. Per l'edi­tora de Columna que els ha publi­cat, Berta Bruna, “són l'última gene­ració que podrà escriure sobre aquest tema podent par­lar amb tes­ti­mo­nis que ho van viure”.

Tenir a les mans el car­net d'avi­a­dor del seu avi va posar en marxa la recerca docu­men­tal de la his­to­ri­a­dora Tània Juste abans d'escriure Els anys robats, “una història d'amor, guerra i exili”. “El pro­ta­go­nista, Josep Savall, coneix la Rosa en un moment en què els seus pro­jec­tes per­so­nals encara s'han de cons­truir, però la guerra els ho impe­deix”, afirma Juste, que ha par­lat amb molts tes­ti­mo­nis que “por­ten la guerra escrita als ulls”.

El des­per­tar a la vida

Per Roc Casa­gran, el que explica a Ara que estem junts té més a veure amb el des­per­tar a la vida perquè els pro­ta­go­nis­tes són dos bes­sons ado­les­cents. “El seu punt de vista em va per­me­tre expli­car una història dura d'una manera més ingènua i dolça.” Casa­gran i Juste escri­uen i plan­te­gen les nar­ra­ci­ons de manera dife­rent, però coin­ci­dei­xen en ofe­rir una història d'amor, un dis­tan­ci­a­ment forçat i una rei­vin­di­cació pel que fa a la memòria del camp d'Arge­lers. “Hem vis­cut la història sent nosal­tres, els cata­lans, les vícti­mes; ara podem fer autocrítica amb la situ­ació que viuen immi­grants sense papers reclo­sos en cen­tres d'aco­llida, com els deno­mi­nen eufemísti­ca­ment”, diu Casa­gran. “El pri­mer que et diuen a la Facul­tat d'Història és que no podem enten­dre el pre­sent si no ente­nem el pas­sat; el Roc i jo hem donat veu a per­so­nes anònimes, que no són ni herois, per com­ple­men­tar les obres escri­tes per exi­li­ats intel·lec­tu­als i polítics”, hi afe­geix Juste.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.