cultura

En la desaparició de Roger Garaudy

El meu Roger Garaudy –perquè de Rogers Garaudys n'hi ha molts– és el Roger Garaudy de l'amor. De la seva mort, que va tenir lloc ahir a 98 anys, se'n des­ta­carà que va ser mem­bre del Comitè Cen­tral del Par­tit Comu­nista francès, que en va ser expul­sat per les seves idees i que va aca­bar con­ver­tit a l'islam. Per mi, però, és el pen­sa­dor que em va argu­men­tar més bé la idea que esti­mar és l'antítesi de la gelo­sia.

A les antípodes de l'amor Dis­ney Chan­nel que s'estila entre ments ado­les­cents i adot­ze­na­des, el filòsof crida la lli­ber­tat de l'amor a Paraula d'home, un lli­bre publi­cat a Claret el 1977, quan encara no ens havíem tor­nat tots con­su­mi­dors de seri­als que per­pe­tuen aquesta idea de l'amor com a pos­sessió de l'altre, sobre­tot si l'altre és una dona. Advo­cava per aque­lla idea cris­ti­ana de donar, de donar-se. Va ser un home valent perquè sem­pre va estar a la con­tra. Si entre els cris­ti­ans, era el mar­xista, entre els mar­xis­tes era el cristià. I en un altre dels seus títols fona­men­tals, Diálogo de civi­li­za­ci­o­nes –un lli­bre esgo­tat que no va fer la for­tuna del Xoc de civi­lit­za­ci­ons de Hun­ting­ton–, va inten­tar cohe­si­o­nar-ho tot, inclòs l'islam, un islam con­ci­li­a­dor, segons ell, més evo­lu­ci­o­nat que el cris­ti­a­nisme, i que no té res a veure amb aquesta imatge de dolent de la pel·lícula que ens arriba des de les pàgines d'inter­na­ci­o­nal. Des que es va adhe­rir a la invasió soviètica a Hon­gria el 1956, la polèmica també el va per­se­guir en els seus comen­ta­ris anti­si­o­nis­tes, que li van com­por­tar el 1998 una con­demna de nou mesos de presó per haver refu­sat els crims con­tra la huma­ni­tat i haver pro­vo­cat l'odi racial.

Garaudy ha estat un franc­ti­ra­dor poc entès i se l'ha pre­sen­tat com un extre­mista, quan de fet va ser tot el con­trari: va bus­car l'essència de tots els pen­sa­ments per ado­nar-se que es podien resu­mir en un de sol. Quin? Amb la mort, en té la res­posta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.