cultura

Torrent respon davant la nit de cantautors

Més de 400 persones omplin la plaça de Sant Roc en la sisena edició malgrat la marginació a que sotmet l'ajuntament la cultura popular valenciana

  • Aspecte del públic assistent al concert de la plaça de Sant Roc. RICARD CHULIÀ.
  • VÍDEO: Vídeo promocional de la nit dels cantautors valencians.

El festival Cantautors a Torrent que impulsa el Col·lectiu Safranar va arribar anit a la sisena edició tal com va començar en 2007: amb la voluntat de la societat civil per organitzar-se en una alternativa de festes populars i en valencià com a únic suport.

La plaça Sant Roc, l'escenari triat enguany per al festival, va quedar menuda per la quantitat d'espectadors que s'hi varen aplegar. Els assistents varen gaudir amb les propostes diferents però complementàries per a la vetlada d'Andreu Valor, qui acaba de publicar el seu segon disc, A l'ombra de l'obscuritat, i de Les Mãedéus.

I és que l'organització hagué de canviar la ubicació habitual del Festival —l'Hort de Trénor— ja que per a aquesta edició l'Ajuntament va negar qualsevol tipus de col·laboració amb el Col·lectiu Safranar. De fet —i de manera literal— la regidora de Festes Ana María Penella, l'únic membre del govern local amb què el Safranar ha tingut comunicació, va convidar el col·lectiu a “emportar-se el festival fora del poble”.

Aquesta actitud també contrasta amb la del regidor de Cultura, Modesto Muñoz, qui en Comissió Informativa va jactar-se de donar suport al festival de Cantautors a Torrent i es va comprometre a continuar fent-ho. El col·lectiu no ha pogut aconseguir-hi una reunió formal.

Aquests fets contrasten amb les diferents facilitats i privilegis que s'atorguen a altres col·lectius del poble: els afins al Partido Popular en el govern. És per això que el Col·lectiu Safranar va elaborar un cartell i un vídeo amb l'irònic títol de Cantautors a Torrent (Per la família!), posant en contraposició les dificultats que es troben les associacions locals independents amb el regal de terrenys a la Universidad Católica, la cessió d'espais per a allotjament i concerts dels pelegrins de la JMJ (Jornada Mundial de la Joventut), etc.

Així mateix, des del col·lectiu Safranar es denuncia el gran balafiament en els concerts de festes, en els quals s'han gastat més de 120.000€ en un concert de Raphael, per posar un exemple recent, i davant de la denegació d'ajudes per quantitats 100 vegades menors.

A més a més, el Safranar també destaca que Cantautors a Torrent ha tingut una afluència considerable durant totes aquestes edicions, arribant a les 1.000 persones que es varen donar lloc en l'homenatge a Raimon i passant per la no gens menyspreable xifra de 400 persones de l'edició d'enguany.

No interessa fomentar la cultura

Pere Rossell

Les coses, com més clares, millor s'entenen i, en aquesta ocasió s'ha de dir ben alt i ben fort, que al PP de Torrent no l'interessa fomentar la cultura i menys encara aquella que no té res a veure amb Pantoja, Raphael, Betín, Lina, Amores... perquè la cultura valenciana, és una cultura amb majúscules i, el que és pitjor encara, dóna lloc a pensar sobre el nostre passat i el que s'ha de fer en un futur pròxim i, això, no interessa als que ara (mal)governen l'Ajuntament de la vila.

La nova alcaldessa, procedeix d'aquest substrat "popular" i els anys de desinformació de la llarga nit, encara ocupen un gran racó en la seua memòria iconogràfica i els gens dels que van ser el botiflers torrentins del segle XVIII, sembla que alguns encara passen per les seues entranyes.Ho vinc a dir, per la reacció autoritària que sempre mostra davant aquesta mena d'actes culturals. És capaç d'acudir a un recital de poesia en diverses llengües, de felicitar els organitzadors, però de no entendre ni "papa" del que s'està fent.

Això és el que li passa en realitat. Ha arribat a la gestió municipal sense deixar de ser la seua pròpia assessora i l'actuació com a política, no despega del que fou el seu anterior paper. Sols afavoreix els seus, perquè sap que són els seus els que li fan costat. El 66% de la població no vol saber res de la política de silenci que vol implantar. Nosaltres sabem que un poble amb cultura, és un poble lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.