cultura

Viu i compromès

Francesc Torres ha fet el cartell de Temporada Alta, que obrirà el ‘Macbeth' d'Àlex Rigola, amb el qual estrenarà la seu del centre d'arts escèniques El Canal

El festival ha passat de 94 espectacles a poc més de 60, i de 41 estrenes absolutes a 20

El tra­di­ci­o­nal avançament del car­tell del Fes­ti­val de Tar­dor de Cata­lu­nya, Tem­po­rada Alta, ahir, va per­me­tre conèixer que l'autor és el fotògraf bar­ce­loní Fran­cesc Tor­res (1948). Segons l'orga­nit­zació, la imatge del car­tell és ensems “una imatge íntima i un mani­fest sobre la visió que [l'artista] té sobre les arts escèniques”. La imatge té història: la pro­ta­go­nista és la seva mateixa filla, diver­tint-se en una atracció de fira, i la foto la va fer fa cinc o sis anys –no es pre­cisa–, quan va estre­nar una de les pri­me­res càmeres digi­tals amb què Tor­res va tre­ba­llar. “Pri­mer vaig pen­sar a uti­lit­zar imat­ges d'arxiu dels anys vint i trenta –explica Tor­res al peri­o­dista Toni Ribas–, però final­ment vaig optar per aquesta. En tot cas, volia que el car­tell recordés els sal­tim­ban­quis.” Tor­res va triar la imatge perquè s'adiu amb el tipus de tea­tre que li agrada: viu, vita­lista i com­promès, com el seu art. Segons Ribas, “en el car­tell res­so­nen el com­promís, el lli­gam amb la rea­li­tat i els límits cada vegada més difo­sos entre l'art i la vida que es pot obser­var en les obres de Tor­res. I aquesta rei­vin­di­cació, en els temps que cor­ren, és cada vegada més urgent i necessària”.

Bloc comer­cial

Com també és tra­di­ci­o­nal, jun­ta­ment amb la publi­cació del car­tell, el fes­ti­val, que s'inau­gu­rarà el 4 d'octu­bre amb el Mac­beth que està assa­jant actu­al­ment Àlex Rigola i que pro­du­eix El Canal –espec­ta­cle ja anun­ciat, en copro­ducció amb el TNC–, també inclou un avançament de pro­gra­mació, que s'afe­geix al que ja es conei­xia, bé perquè es va fer públic amb la pro­gra­mació d'El Canal, o con­jun­ta­ment amb el nou sis­tema de venda d'entra­des o amb l'avançament que aquest mateix diari va fer d'alguns dels plats forts del fes­ti­val gironí.

Com a nove­tat, s'ha de des­ta­car l'anunci d'un bloc mar­ca­da­ment comer­cial que res­pon a una volun­tat d'atreure tota mena de públic, amb espec­ta­cles ja estre­nats, n'hi ha que amb un èxit remar­ca­ble, com ara Incen­dis (diri­git per Oriol Broggi), Dubte i L'habi­tació blava; estre­nes com ara Aven­tura!, de T de Tea­tre amb Alfredo San­zol, i Con­certs per a nadons, una pro­ducció d'El Canal a par­tir dels Con­cer­tos para bebés, de Paulo Lameiro; i els ja cone­gudíssims Splenda, del Mag Lari i Ope­retta, de Cor de Tea­tre, a més de Rac­conto (Mayu­mana). A tots aquests s'afe­gei­xen, pel que fa a la música, els con­certs que ofe­ri­ran Sílvia Pérez Cruz, Ismael Ser­rano, Neil Han­non, Albert Pla –que home­nat­jarà els “indig­nats” amb l'espec­ta­cle Mani­fes­tació– i Antònia Font. També és una nove­tat l'anunci de la con­tinuïtat, en versió cor­re­gida i millo­rada, del Tor­neig de Dra­matúrgia Cata­lana, orga­nit­zat pel fes­ti­val a par­tir d'una idea de Jordi Casa­no­vas, que en la pri­mera edició va ser un èxit escla­tant. La set­mana dels pro­gra­ma­dors també es man­tindrà, per mos­trar la cre­ació cata­lana i pro­ce­dir a la seva inter­na­ci­o­na­lit­zació.

Pro­duc­ci­ons d'El Canal

Pel que fa a les pro­duc­ci­ons d'El Canal, ja va anun­ciar que, a més de Mac­beth, el fes­ti­val inclou­ria en el pro­grama l'estrena abso­luta de Pàjaru, de Pere Hosta, amb direcció de Manel Trias i col·labo­ració del rea­lit­za­dor Isaki Lacu­esta; l'estrena esta­tal de l'espec­ta­cle de circ i visual Hans was Heiri, de De Zim­mer­mann & De Per­rot, i l'estrena també esta­tal del nou espec­ta­cle de Baró d'Evel Cirk Cie, de Blai Mateu i Cami­lle Decourtye, Mazút, així com l'últim espec­ta­cle de Jordi Casa­no­vas, Pàtria.

Com ja va avançar aquest diari, un dels plats forts del fes­ti­val serà, sens dubte, l'espec­ta­cle Coeur tene­breux (Duis­ter Hart), una adap­tació de la novel·la El cor de les tene­bres, de Joseph Con­rad, feta per Josse de Pauw, que també n'és l'intèrpret i que n'ofe­reix la seva par­ti­cu­lar visió com a cre­a­dor, actor, escrip­tor i cine­asta, amb la direcció de Guy Cas­si­ers, que en l'edició del 2010 del fes­ti­val ja va por­tar Rojo repo­sado.

També aixe­carà expec­tació Forests, que s'estre­narà a final d'aquest mes a l'Olimpíada Cul­tu­ral de Lon­dres, diri­git per Calixto Bieito, coau­tor de la dra­matúrgia amb Marc Rosich, i inter­pre­tat per Josep Maria Pou, Roser Camí i George Cos­ti­gan.

Tor­narà al fes­ti­val, amb Twelfth night (Nit de reis), una com­pa­nyia com els Pro­pe­ller, de les de referència en l'esce­ni­fi­cació d'obres de Shakes­pe­are, i el pres­tigiós ballarí i coreògraf belga Sidi Larbi Cherka­oui, amb Play.

Tem­po­rada Alta 2012, que es pre­sen­tarà el 5 de setem­bre, dis­po­sarà de més de 60 espec­ta­cles, dels quals 20 són estre­nes abso­lu­tes, con­fir­mant el des­cens en nom­bre d'espec­ta­cles res­pecte de l'any 2011: 94 en total, i 41 estre­nes abso­lu­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.