cultura

Andròmina

Demà: Barra

En algun moment del pas­sat, les andròmines van ser objec­tes nous, útils, esti­mats. Però amb el pas del temps s'han anat dete­ri­o­rant, han per­dut vigència i poder. A vega­des el que s'ha dete­ri­o­rat és l'entorn: en algun calaix encara guardo algun dis­quet que ja no fun­ci­ona amb cap ordi­na­dor del segle XXI. La inu­ti­li­tat, però, també té un ves­sant estètic. En un món d'actu­a­lit­za­ci­ons cons­tants, d'obso­lescències sob­ta­des, de fun­ci­o­na­li­tat obli­gatòria, certs objec­tes han adqui­rit una pàtina romàntica. És el cas dels dis­cos ante­ri­or­ment cone­guts com elapés, que d'ençà que són objec­tes mino­ri­ta­ris s'ano­me­nen –amb un punt de petulància– vinils.

Con­si­de­rem andròmines els objec­tes vells i inútils que no estan de moda, com ara la paraula andròmina: Pau Vidal la inclou al lli­bre En perill d'extinció. 100 parau­les per sal­var. ¿Conei­xeu gai­res ciu­ta­dans menors de trenta anys que la pro­nunciïn amb natu­ra­li­tat? Ano­me­nem vin­tage, en canvi, els objec­tes recu­pe­ra­bles, reci­cla­bles en forma de citació irònica, de picada d'ullet històrica: com la paraula vin­tage. Pren­guem, per exem­ple, les cas­sets. Van tenir un parell de dècades de glòria, després es van trans­for­mar en andròmines, i dar­re­ra­ment s'estan con­ver­tint en un
signe de dis­tinció vin­tage. Podríem dir el mateix de les caçado­res de pell girada, dels esca­ra­bats Volkswa­gen, dels anells gegants, de les cami­ses de qua­dres, dels ser­rells plan­xats. Mireu l'estil de Jar­vis Cocker: barba, ulle­res de pasta, cor­bata, ame­ri­cana de rat­lles, a mig camí entre els Beat­les
i els apo­de­rats de La Caixa.

Com una vella olor, una paraula pot tenir el poder de trans­por­tar-nos anys enrere. Ser vin­tage sig­ni­fica relle­gir –amb dig­ni­tat, amb distància– l'herència del pas­sat. Un per­so­natge de la novel·la Pri­ma­vera, estiu, etcètera, de Marta Rojals, con­si­dera vin­tage un pubis no depi­lat.

Al llarg de les pròximes set­ma­nes apa­rei­xe­ran en aquesta secció vint-i-cinc tex­tos més, cadas­cun dedi­cat a una paraula vin­tage (o andròmina, segons l'usu­ari). Són ter­mes que avui dia han adqui­rit unes con­no­ta­ci­ons gene­ra­ci­o­nals força pre­ci­ses. Algú nas­cut abans dels anys setanta les pot dir sense rubor, però qual­se­vol que es con­si­deri cool només les pot pro­nun­ciar en cur­siva –i encara–. Aques­tes vint-i-cinc parau­les desig­nen peces de roba que ja no es posen, sèries que ja no es miren, begu­des que ja no es dema­nen, insults que ja no s'apli­quen, mar­ques que ja no exis­tei­xen, verbs que s'han dei­xat de fer ser­vir.

El Dic­ci­o­nari Vin­tage no vol ser pres­crip­tiu, ni té pre­ten­si­ons morals. Al cap­da­vall, par­lem de la bio­lo­gia de les parau­les, de com nei­xen, es trans­for­men, moren i –a vega­des– res­sus­ci­ten. Algu­nes tenen una vida curta i intensa, com el verb con­tro­lar, tan polisèmic als anys setanta; d'altres pro­lon­guen la vida a còpia de can­viar de sig­ni­fi­cat, com punk; d'altres són zom­bies que es resis­tei­xen a morir, com el menda del pre­si­dent Mas; d'altres, final­ment, es man­te­nen vives durant dècades, com el verb molar, que fa qua­tre dies sem­blava rebel i ara ja ser­veix per anun­ciar pro­duc­tes ban­ca­ris.

LA CITACIÓ

“De tant en tant Matondkar apareixia pel ‘loft' de Qiuying Zhou amb una andròmina nova”
‘Twistanschauung', Víctor García Tur


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.