cultura

Aposta de futur

L'Institut Ramon Llull inaugura a la Biennal d'Arquitectura de Venècia la mostra ‘Vogadors', amb nou obres de joves arquitectes que aposten per la senzillesa

El conseller Mascarell va prometre continuïtat
al pavelló catalanobalear

L'arqui­tec­tura cata­lana i balear ha desem­bar­cat amb força a la 13ena Bien­nal d'Arqui­tec­tura de Venècia, en el pri­mer pavelló propi que l'Ins­ti­tut Ramon Llull impulsa en aquesta expo­sició. El pavelló es va inau­gu­rar ahir a la tarda, en el marc dels ano­me­nats Eventi Colla­te­rali de la Bien­nal, però molt a prop física­ment dels actes cen­trals de l'esde­ve­ni­ment. Nou estu­dis d'arqui­tec­tura de Cata­lu­nya i les Illes són els pro­ta­go­nis­tes de l'expo­sició Voga­dors, comis­sa­ri­ada per Jordi Badia i Fèlix Arranz, una mos­tra que al·ludeix a la tendència dels remers d'avançar enda­vant però mirant cap enrere.

Aquesta metàfora ha ser­vit als comis­sa­ris per agru­par en un mateix espai tota una sèrie de pro­jec­tes que fugen de l'arrogància i l'espec­ta­cu­la­ri­tat i se cen­tren més en les neces­si­tats dels usu­a­ris, tenint en compte la sos­te­ni­bi­li­tat, l'eco­lo­gia i la tria de mate­ri­als sen­zills i locals. Per Badia i Arranz, aquesta és una tendència amb una gran tra­dició en l'arqui­tec­tura d'aquí, però que, a més, entronca per­fec­ta­ment en una manera de fer inter­na­ci­o­nal.

El con­se­ller de Cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, va dir durant la pre­sen­tació del pavelló que la presència de l'arqui­tec­tura cata­lana i balear a Venècia “no serà l'expressió d'un deter­mi­nat moment sense con­tinuïtat”. “Hem vin­gut per que­dar-nos, amb la intenció que no sigui un esde­ve­ni­ment col·late­ral, sinó un esde­ve­ni­ment cen­tral, de la dinàmica arqui­tectònica d'àmbit inter­na­ci­o­nal.”

Mas­ca­rell també va insis­tir en la pro­jecció a l'exte­rior de l'arqui­tec­tura cata­lana que suposa aquesta pre­sen­tació a Venècia. “Tenim la volun­tat d'expres­sar, a més, una deter­mi­nada tendència de l'arqui­tec­tura que s'està fent a Cata­lu­nya i a les Bale­ars, amb inten­ci­ons de fons, que asse­nya­len camins de fons que fugen de deter­mi­na­des mane­res d'arqui­tec­tura que s'han fet en els últims anys.”

Per la seva banda, el direc­tor de l'Ins­ti­tut Ramon Llull, Vicenç Villa­toro, va afir­mar que “l'arqui­tec­tura és cul­tura, i la Bien­nal de Venècia és un dels apa­ra­dors mun­di­als més ben il·lumi­nats quant a arqui­tec­tura i ara és un bon moment per por­tar arqui­tec­tes cata­lans i bale­ars a Venècia, perquè tenen neces­si­tat d'obrir-se al món”.

L'expo­sició Voga­dors es divi­deix en tres parts: una pri­mera posa el públic en con­text, una segona pre­senta les obres dels nou estu­dis i una ter­cera ser­veix d'epíleg i d'ante­ce­dents a la vegada. El pavelló pre­senta mate­rial audi­o­vi­sual a través de pro­jec­ci­ons i de tau­le­tes digi­tals, així com mate­ri­als uti­lit­zats en els pro­jec­tes i foto­gra­fies i plànols.

Els nou pro­jec­tes exhi­bits són la Casa Collage de Girona, de Bosch Cap­de­ferro Arqui­tec­tes; la casa a Bunyola, de Fran­cisco Cifu­en­tes; la llar d'infants a Prat­dip, de Núria Sal­vadó i David Tapias; la casa per a tres ger­ma­nes de Blan­ca­fort Reus Arqui­tec­tura; La Seca a Bar­ce­lona, de Merit­xell Ina­raja; Can Ribas a Palma, de Jaime J. Fer­rer; la pis­cina coberta a Jesús, d'Arqui­tec­tu­ria; l'ampli­ació de l'ins­ti­tut Josep Sureda a Palma, de SMS Arqui­tec­tes, i l'escola d'art i dis­seny a Amposta, de David Sebas­tian i Gerard Puig.

Inves­ti­gació esta­tal

La par­ti­ci­pació cata­lana a la Bien­nal no es limita al pavelló català, ja que tres dels set pro­jec­tes selec­ci­o­nats per al pavelló d'Espa­nya són cata­lans. L'expo­sició col·lec­tiva que han comis­sa­riat Débora Mesa i Antón García-Abril se cen­tra més “en l'ener­gia de la inves­ti­gació arqui­tectònica”. A l'entrada del pavelló s'ha ins­tal·lat una gran bom­bo­lla coro­nada per una espècie de capell, una maqueta que per­tany a la Fun­dació El Bulli que pro­jecta el figue­renc Enric Ruiz-Geli. Els nous pro­jec­tes per la ciu­tat de Bar­ce­lona, com les Por­tes de Coll­se­rola, es poden veure també dins de l'espai dedi­cat a Vicent Gua­llart, l'arqui­tecte en cap de l'Ajun­ta­ment bar­ce­loní. També hi ha pre­sent l'estudi olotí RCR, que també exposa en la mos­tra cen­tral de la fira, que comis­sa­ria David Chip­per­fi­eld. La Bien­nal d'Arqui­tec­tura, que s'alterna amb la d'art, obrirà les seves por­tes al públic demà i fins al 25 de novem­bre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.