cultura

Les arrels del paisatge

Una exposició de la col·lecció Thyssen al Caixafòrum Girona situa l'art català al nivell dels grans corrents internacionals a través de la representació de la natura

Aplega obres
de Mir, Meifrèn, Sunyer, Gauguin, Braque i Monet, i viatjarà a Lleida
i Tarragona

Martí i Alsina al cos­tat de Cour­bet i Rous­seau, Sunyer apa­re­llat amb Derain o Matisse, Mir emmi­ra­llant-se en una cas­cada d'aigua de Gau­guin, Rusiñol estra­nya­ment pro­per a l'ame­ricà Mer­ritt Chase, Meifrèn pin­tant la vege­tació exu­be­rant de Vall­de­mossa amb la mateixa paciència que Monet els seus rosers de Giverny: no hi ha cap obra a l'expo­sició El pai­satge a la col·lecció Car­men Thys­sen, que la mateixa baro­nessa va inau­gu­rar ahir al Cai­xafòrum Girona, que no esta­bleixi un diàleg fructífer i eloqüent amb les altres per col·labo­rar en una lec­tura quasi de tesi sobre l'evo­lució del pai­satge en la pin­tura cata­lana i euro­pea dels últims cent anys fins a rei­vin­di­car-lo, sobre­tot, com una cons­trucció cul­tu­ral que ultra­passa el seu caràcter mera­ment des­crip­tiu.

És un mèrit, sense cap dubte, del comis­sari de l'expo­sició, Juan Ángel López-Man­za­na­res, con­ser­va­dor de la Col·lecció Car­men Thys­sen-Bor­ne­misza, encara que ahir, amb el seguici bulliciós de càmeres, secre­ta­ris i repor­ters que arros­se­gava la baro­nessa, no va tenir ocasió de donar gai­res expli­ca­ci­ons, però també ho és de la mateixa Car­men Cer­vera, que a banda de la seva faceta mun­dana, cul­tiva un gust molt ben asses­so­rat per la pin­tura del tom­bant dels segles XIX i XX i, en espe­cial, per la dels autors cata­lans, que en aquesta expo­sició de Girona posa al nivell dels millors noms dels cor­rents inter­na­ci­o­nals sense haver de forçar gens ni mica les com­pa­ra­ci­ons.

Són 51 obres data­des entre el 1854, l'any que van ser ender­ro­ca­des les mura­lles de Bar­ce­lona i els pin­tors van des­co­brir de sobte els bos­cos i camps que s'hi este­nien a fora, i el final de la Guerra Civil, amb l'apo­te­osi avant­guar­dista de Tor­res-García, Miró, Tàpies, Ponç o Clavé, els únics que en el dis­curs de l'expo­sició es defen­sen pràcti­ca­ment sols, sos­tin­guts pel mag­ne­tisme pur, sense parangó, dels seus pai­sat­ges d'ingra­vi­desa còsmica. A l'entre­mig, un veri­ta­ble festí: el roman­ti­cisme de Théodore Rous­seau, Gus­tave Cour­bet o Joa­quim Vay­reda, el sim­bo­lisme de Modest Urgell, Eli­seu Meifrèn o Maxi­mi­lien Luce, l'impres­si­o­nisme de Cami­lle Pis­sarro, Alfred Sis­ley, Claude Monet o Joa­quim Mir; o els nous clas­si­cis­mes de Joa­quim Sunyer, André Derain, Henri Matisse, Pierre Bon­nard, Olga Sac­ha­roff, Josep de Togo­res, o Josep Amat. L'enu­me­ració sola talla l'alè, però no pas menys que ser davant de qual­se­vol d'aquests qua­dres, tots de pri­mera cate­go­ria i al ser­vei d'una exal­tació del pai­satge com a motor de la gran revo­lució plàstica de la moder­ni­tat. Hi ha ocasió també per a l'enllu­er­na­ment i la sor­presa, com ara el des­co­bri­ment de l'impres­si­o­nisme nord-ame­ricà, quasi des­co­ne­gut en una història tan eurocèntrica com la de l'art de prin­ci­pis del segle XX, a través de William Mer­rit Chase o Willard Leroy Met­calf, o el retro­ba­ment amb els noc­turns excep­ci­o­nals, sub­ju­ga­dors, de Meifrèn o Urgell (empa­ren­tats sense rubor amb els insòlits John Atkin­son Grims­haw i Henri Le Sida­ner). I hi ha encara lloc
per a l'esgar­ri­fança, davant L'esta­que de Bra­que, o d'uns irre­cognos­ci­bles Gau­guin o Matisse.

L'expo­sició estarà oberta a Girona fins al 5 de gener i, poste­ri­or­ment, viat­jarà als Cai­xafòrum de Tar­ra­gona i Lleida.

La baronessa està disposada a cedir 600 obres al MNAC

Carmen Cervera no va ocultar ahir la “il·lusió” que li faria poder reunir la seva col·lecció, dispersa ara entre el Museu Thyssen de Madrid i alguns magatzems, segons va dir, a Barcelona, “la meva terra i per tant on millor podrien estar”, dins la projectada ampliació del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) al pavelló de Victòria Eugènia. En concret, va estimar en unes 600 les peces que podrien formar part d'aquest museu català, totes d'un altíssim valor i que abracen des del segle XIII fins a l'actualitat, amb especial atenció a l'impressionisme, el postimpressionisme, l'expressionisme alemany i l'escola russa. Tot i que no va voler avançar cap detall de les negociacions, va insistir que la relació que té amb el MNAC és “boníssima” i va subratllar que l'existència d'un Museu Thyssen a Barcelona potenciaria les col·leccions ja existents, les del mateix MNAC i del Caixafòrum, va precisar, de la mateixa manera que l'obertura del Thyssen a Madrid, ara farà vint anys, va contribuir a crear un triangle d'or amb el Reina Sofia i el Prado. Il·lusionada, però també prudent, la baronessa va deixar que fos Elisa Duran, la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, entitat que estaria disposada a participar en aquest hipotètic acord entre Carmen Cervera i el MNAC, qui assegurés que per tots els implicats “la creació d'un Museu Thyssen català és un somni que esperem que es faci realitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.