cultura

Crear i superar barreres

Temporada Alta potencia la relació que manté amb festivals de referència a Europa per acordar fer coproduccions

Pel festival de Viena, Temporada Alta “és en el camí” per formar part de la referència

Els fes­ti­vals podran con­ti­nuar exis­tint només si dis­po­sen de la col·labo­ració dels altres fes­ti­vals d'Europa. No hi ha camí alter­na­tiu. Així de clar ho té Carole Fierz, codi­rec­tora del Fes­ti­val Quar­tier d'Été de París: “Els espec­ta­cles de risc i qua­li­tat, avui, només poden fun­ci­o­nar si hi tens 20 col·labo­ra­ci­ons de països dife­rents; cap gran espec­ta­cle podrà defen­sar-se amb el suport d'un sol fes­ti­val o dels fes­ti­vals d'un estat.” Aquesta és la tendència que mar­quen, amb més o menys crisi, els fes­ti­vals euro­peus. Tem­po­rada Alta mira enfora, com ho ha de fer tot­hom –és l'únic camí si es vol man­te­nir una pro­gra­mació interes­sant–, i ho ha de plan­te­jar com a labor de país, si és que es vol que la cre­ació naci­o­nal superi bar­re­res.

El futur de les pro­duc­ci­ons més atrac­ti­ves, segons comenta el direc­tor de Tem­po­rada Alta, Sal­va­dor Sunyer, es deci­dirà en una taula a la qual s'asseu­ran només els fes­ti­vals de referència. Tem­po­rada Alta lluita per gua­nyar-se un lloc. Té prou múscul (pres­su­post, referència, qua­li­tat) per poder aspi­rar-hi? Eli­sa­beth Sachs, del fes­ti­val de Viena (avui un dels que tenen un pres­su­post més alt a Europa) “està en el camí de ser en aquesta taula”, perquè faci­li­ten molt el con­tacte, tenen qua­li­tat i les referències que donen dels seus artis­tes és ade­quada, con­ti­nua dient Sachs. Els pro­gra­ma­dors neces­si­ten veure allò que és des­co­ne­gut, ja que bus­quen artis­tes amb llen­guatge pro­pis, que no esti­guin con­ta­mi­nats de l'estan­dar­dit­zació de la majo­ria de les pro­pos­tes.

Fins a 72 pro­gra­ma­dors cata­lans, esta­tals i euro­peus s'han donat cita al fes­ti­val Tem­po­rada Alta, des de dijous al ves­pre fins avui. Els va interes­sar molt una tro­bada en què van posar en comú pro­jec­tes. Els que pre­pa­ren el Grec, el Mer­cat i el TNC, i els que pro­po­sen altres fes­ti­vals euro­peus. Sunyer vol gua­nyar cen­tra­li­tat. Si hi ha copro­duc­tors per a pro­jec­tes cata­lans, com el Was­te­land del Grec, es podrà fer en con­di­ci­ons més ambi­ci­o­ses que, si no se sumen tants suports.

El reclam per atraure pro­gra­ma­dors ha estat lluir amb una estrena abso­luta d'Angélica Lid­dell (Pin Pang Qiu) i una d'esta­tal (Play, que fa la pare­lla artística Cherka­oui i Shi­va­lin­gappa). Sidi Larbi Cherka­oui i Shan­tala Shi­va­lin­gappa van sor­pren­dre diven­dres al ves­pre amb una core­o­gra­fia gene­rosa de movi­ments, i d'idees, amb una música en directe que alter­nava l'ori­en­tal amb l'occi­den­tal. Una peça que llu­eix per la qua­li­tat dels ges­tos, la inten­si­tat de les emo­ci­ons i el des­ple­ga­ment musi­cal i visual dels dos balla­rins, que es mani­fes­ten també com a músics, can­tants, mani­pu­la­dor d'objec­tes i, fins i tot, expres­sant amb text la diferència entre el plaer i la feli­ci­tat i fent un cant encès a tenir cura de la ment, més enllà de la bellesa i els conei­xe­ments.Larbi és un coreògraf camaleònic: sap beure dels movi­ments del fla­menc amb María Pagés (Dunas) i les arts mar­ci­als, prac­ti­ca­des pels mon­jos xaolín (Sutra) i, ara, s'empelta del Kuc­hi­pudi amb Shan­tala. Ella pro­jecta amb els seus dits prims i rígids una ener­gia potent. Larbi la segueix, fidel i avan­tat­jat alumne, sense l'ADN de què dis­posa la balla­rina. Tots dos juguen en una escena que va crei­xent, que no decau, tot i aca­bar cami­nant per un abisme d'excel·lència: en la mera­ve­lla visual s'hi res­pira una cos­mo­visió comuna. Pere Faura, final­ment, és un punt i a part obli­gat. La seva mirada és total­ment desin­hi­bida cap al sexe. Sachs va que­dar feliçment diver­tida, tot i l'ús de la càmera gra­vant els matei­xos espec­ta­dors. Pri­mer plan­teja un strip­te­ase tot emu­lant Demi Moore. Després s'atre­veix a follar amb un aro, basant-se en la banda sonora d'una pel·lícula porno. El seu mèrit és fer trans­cen­dent i diver­tida una acció cone­guda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.