Poblet estrena orgue
L'organista de la catedral de Notre-Dame de París, Olivier Latry, oferirà el concert inaugural del nou instrument, que ha costat prop d'un milió d'euros
L'església de Santa Maria del monestir de Poblet va estrenar dissabte un nou orgue monumental, un instrument “d'un valor artístic únic”, que “pot obrir nous horitzons a l'activitat musical del país”, segons indica l'organista del monestir cistercenc, Josep Antoni Peramos, que en destaca també la seva “riquesa sonora”. L'orgue, que s'ha situat al fons de l'església abacial, just a sobre de l'entrada principal, l'ha construït la reconeguda empresa suïssa Metzler Orgelbau AG.
És un orgue de composició i harmonització barroques, amb 61 registres repartits en tres teclats manuals i pedal. “Tant la seva concepció com la construcció són del tot inèdites a Catalunya i a l'Estat espanyol”, segons els responsables del cenobi. La descripció tècnica de l'orgue ja dóna idea de la seva excepcionalitat. El nombre de tubs és d'uns 3.500, el més gran dels quals té uns cinc metres de longitud, i un centímetre el més petit. La caixa que el resguarda està feta en roure massís, i està dissenyada “d'acord amb la sòbria estètica cistercenca de l'església abacial de Poblet”. Per a la seva construcció han estat necessàries unes 16.500 hores de treball. El nou instrument té un pes aproximat de quinze tones i fa 8,70 metres d'altura, 7,20 d'amplada i 4,10 metres de profunditat.
La construcció i la instal·lació de l'orgue han estat finançades per la Fundació Catalunya Caixa, que fa quatre anys va signar un conveni amb els responsables del monestir, segons el qual faria una aportació total d'1.078.5000 euros. Tot i això, l'orgue construït finalment és un pèl més petit del previst inicialment, ateses les directrius de la comissió de Patrimoni de la Generalitat, que no va donar el vistiplau al projecte inicial perquè l'instrument hauria tapat una part del rosetó. Ni els responsables de l'entitat financera ni del monestir cistercenc no han volgut confirmar el cost final de l'orgue.
Concert inaugural
L'abat de Poblet, Josep Alegre, va beneir el nou orgue dissabte a la tarda. I divendres 7 de desembre s'ha organitzat un concert inaugural a càrrec d'Olivier Latry, l'organista titular de la catedral de Notre-Dame de París. Latry està considerat un dels organistes de la seva generació més rellevants en l'àmbit internacional.
El repertori del concert –que començarà a dos quarts de deu de la nit– arrencarà amb la interpretació d'una peça de Louis Marchand, i també inclou temes de Bach, Olivier Messiaen, Jean Adam Guilain i Max Reger, entre d'altres.
De fet, segons la comunitat cistercenca, el nou orgue “està proveït dels elements necessaris per a l'execució de la música francesa, ibèrica, del barroc tardà, del primer romanticisme i de l'època moderna”.
Un orguener veterà
La firma Metzler ha estudiat orgues històrics de tot el continent per tal de “reaprendre” l'art dels antics mestres orgueners. En els últims cinquanta anys, aquesta empresa suïssa ha construït uns 350 orgues arreu del món d'acord amb aquests criteris. “Aquesta fiabilitat s'aconsegueix utilitzant només els millors materials naturals que han demostrat el seu valor al llarg de la història”, segons indiquen els responsables de Metzler al lloc web del monestir. A més, l'instrument es construeix en la seva totalitat de manera artesanal, ja que Metzler produeix autònomament totes les parts de l'orgue (tubs, caixa, tècnica i equipament). “Aquesta combinació de principis artesanals, dels millors materials i d'un art excepcional, és el requisit indispensable per arribar al cim de l'orgueneria”, afegeixen.
En el cas del nou orgue de Poblet, ha estat concebut “com una síntesi equilibrada dels més importants elements dels orgues barrocs europeus”.