cultura

Renovació del vers

‘La revolta poètica, 1964-1982', a la Fundació Palau: una panoràmica de dues dècades de recerca en poesia a Catalunya, el País Valencià i les Illes

Als seixanta hi ha símptomes de canvi: apareix una generació nova, amb una temàtica nova

“Es pot pri­var un poble de la seva llen­gua, poden eli­mi­nar-la i poden implan­tar l'ense­nya­ment d'una altra llen­gua a les esco­les, però, si no s'ense­nya aquest poble a sen­tir en una llen­gua dife­rent, no s'haurà extir­pat mai l'antiga, que rea­pa­rei­xerà en la poe­sia, vehi­cle del sen­tir”: ho diu Joan Vinyoli, l'any 1977. El text obre a la Fun­dació Palau l'expo­sició La revolta poètica, 1964-1982, que es pot veure fins al 23 d'abril. Amb aquest títol s'ha bate­jat una visió panoràmica, i exhaus­tiva, de la reno­vació cul­tu­ral que van pro­ta­go­nit­zar la poe­sia i els poe­tes als Països Cata­lans, al llarg de prop de vint anys. L'han comis­sa­riat Vicenç Altaió –que ho va viure en pri­mera per­sona– i Julià Gui­lla­mon.

L'expo­sició és una fogo­nada de pólvora encesa. Cons­ci­ent­ment, la mos­tra –orga­nit­zada per la Fun­dació Palau amb Arts Santa Mònica–, és un cop de timó a la fun­dació. Inter­pre­tar, pro­vo­car, divul­gar... Lliga bé amb la frase de Palau i Fabre que penja al vestíbul de l'edi­fici: “Si no he estat un assassí, un dema­gog o un incen­di­ari –ha anat d'un pèl– és perquè sóc poeta, dra­ma­turg i assa­gista.” En aquesta línia apas­si­o­nada, l'expo­sició vol recrear, a través de molt de mate­rial inèdit, la bri­llan­tor d'aquest període, de final d'una etapa i començament d'una altra.

S'obre amb un deves­sall de color, molt ad hoc: “El pop. Dels nous rea­lis­mes a la con­tra­cul­tura”. Som al 1964. Molt hippy, molt eivis­senc. Al pop el seguei­xen altres temes: la poe­sia visual i el poema objecte; l'ambi­ent cre­a­tiu a la UAB; les revis­tes Tarot­de­quinze i Parking de les Feres; els fes­ti­vals de poe­sia al Price (1970) i el cam­pus de Bella­terra (1975); les edi­to­ri­als... De noms, només en fem un tast: Marta Pes­sar­ro­dona, Narcís Coma­dira, Fran­cesc Par­ce­ri­sas, Antoni Llena, Feliu For­mosa, Car­les Hac Mor, Enric Casas­ses.

Ho explica un dels comis­sa­ris, Julià Gui­lla­mon: “Als sei­xanta hi ha símpto­mes de canvi. Apa­reix una gene­ració nova, amb una temàtica nova, i comença un nou espe­rit a la poe­sia cata­lana, que con­necta amb els fenòmens artístics. Per pri­mer cop després de la guerra, la cul­tura cata­lana es plan­teja la pos­si­bi­li­tat de ser una cul­tura mas­siva, amb revis­tes, dis­cos... La poe­sia és el pal de paller de molts fenòmens, plàstics, artístics, musi­cals. I té un gran impacte social, ja que s'orga­nit­zen fes­ti­vals mul­ti­tu­di­na­ris, que tenen també reper­cussió política.”

Entre el 1964 i el 1982, doncs, la poe­sia és al cen­tre. El 1982 hi ha un canvi, cul­tu­ral i social, i altres mani­fes­ta­ci­ons cre­a­ti­ves li pre­nen el pro­ta­go­nisme: la nar­ra­tiva, les arts plàsti­ques, el dis­seny... I també és el moment de les indi­vi­du­a­li­tats.

“Aquesta és la història d'un entusiasme”

La frase del títol està extreta del catàleg de l'exposició, publicat per Galàxia Gutenberg. No s'imaginin tampoc una factura convencional. Sent el catàleg, és també una obra independent, llegible per si sola, més enllà de l'exposició. Des de les primeres línies, queda ben clar com va arribar a bullir l'olla creativa durant el període estudiat: “L'any 1964, al voltant dels Amics de les Arts de Terrassa, es forma un grup de joves creadors que comparteixen inquietuds culturals i polítiques. Hi ha una poetessa, Marta Pessarrodona. I quatre artistes: Anna Alavedra, Joan Carles Cabezas, Marc Molins i Antoni Padrós. Col·laboren en l'exposició Pintura i altres coses i en els llibres de Marta Pessarrodona, 8 Poemes (1964) i Primers dies de 1968 (1968).”

Un dels àmbits importants de l'exposició és precisament l'edició. El moviment editorial, que fa eclosió als setanta, es mereix un apart. Hi ha les tres principals col·leccions de poesia de l'època i moltes petites iniciatives. L'àmbit s'inaugura amb Llibres del Mall. Les cobertes són material sensible. Quatre exemples d'autors, per reforçar la idea: Ràfols-Casamada, Joaquim Chancho, Miquel Barceló i Josep Uclés. Al costat de Llibres del Mall, el projecte editorial Cristalls. En terce lloc, Jaume Vallcorba, i Quaderns Crema. “Representa, per un costat, el retorn a l'avantguarda, i per l'altre, la recuperació dels clàssics, el món acadèmic”, tanca Julià Guillamon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.