Rambla de teatres
Fa disset anys, Comediants va inaugurar la reobertura del Teatre Metropol, però ara l'Ajuntament ha volgut que fossin els artistes i les entitats de la ciutat els que estrenin el nou Teatre Tarragona, que està situat també a la rambla Nova, a pocs metres de l'edifici modernista de Jujol, i que el supera en capacitat. El Teatre Tarragona té 700 butaques, 200 més que el Metropol. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va destacar dimarts durant l'acte inaugural que el nou equipament situa la ciutat en els grans circuits de les arts escèniques de Catalunya i de l'Estat. Llàstima que el teatre més gran de la ciutat, que continua sent el malaguanyat teatre del Complex Educatiu, propietat de la Generalitat i amb 800 butaques, continuï buit i desaprofitat. Però ara no toca parlar-ne, d'aquest. Ara la ciutat ha estrenat un teatre nou al capdamunt de la rambla, al mateix solar on fins al 1989 ja existia un antic teatre i cinema. Dimarts a la nit, una marxa de torxes de foc –“el foc sagrat de les arts”, va dir el director de l'espectacle inaugural, Sergi Guasch–, portades pels representants d'una trentena d'entitats locals, va unir simbòlicament el Metropol i el Tarragona. Al davant del Teatre Tarragona, amb centenars de persones aguantant estoicament el fred, es va encendre el peveter (a Tarragona, que el 2017 serà la seu dels Jocs Mediterranis ja comencen a bufar aires olímpics). Set-centes persones van poder entrar aleshores al nou equipament, que ha estat en obres durant més de sis anys i que ha acabat costant vuit milions d'euros, el doble del que s'havia pressupostat inicialment. Però Ballesteros va dir que se sentia “enormement satisfet”, perquè s'han acabat “els entrebancs” i, sobretot, perquè el teatre “ja està pagat”. I això sí que fa treure l'aire dels pulmons.
Al vestíbul, amb una pintura de l'artista Josep Maria Rosselló instal·lada a la paret frontal, l'alcalde va descobrir la placa inaugural, ajudat per la filla de Julià Duch, l'empresari dels Garidells que l'any 1922 va construir l'antic Teatre Tarragona.
I tot seguit va començar l'espectacle inaugural. No podem dir que es va aixecar el teló perquè no en vam veure cap, de teló (no sabem si per manca de pressupost o perquè no van ser a temps de tenir-lo a punt per a la inauguració). El gran escenari de 220 metres quadrats el van estrenar ballarins, músics i actors tarragonins, dirigits pel jove Sergi Guasch, de 27 anys. Va arrencar amb dansa, amb l'actuació de cinc ballarines de l'escola Àrtemis –un dels tres únics centres autoritzats de grau professional de dansa a Catalunya– i amb el ballarí Orión Picó, exalumne del mateix centre i que ja ha passat pels escenaris internacionals més prestigiosos. La companyia Plan B també va escenificar un fragment del seu espectacle Les criatures de Prometeu.
La part teatral va ser a càrrec de sis veterans: Oriol Grau, Fermí Fernández, Joan Pascual, Muntsa Alcáñiz, Mercè Anglès i Mercè Rovira, que van interpretar fragments de textos de Woody Allen, Pirandello, Karl Valentin i Sanchis Sinisterra, tots relacionats amb l'art teatral i l'ofici d'actor.
I per provar l'acústica del nou equipament es va convidar el tarragoní que dóna més projecció internacional a la ciutat:el baríton Ángel Òdena, que fa dos mesos va debutar al Metropolitan de Nova York. Acompanyat de l'orquestra Camerata XXI, va interpretar fragments d'òperes de Verdi, Moreno Torroba i Gounod. Òdena es va saltar el guió i va voler adreçar unes paraules al públic, per dir que fa seixanta anys el seu avi havia treballat a l'antic Teatre Tarragona i per recordar que ell mateix, fa vint anys, havia demanat al consistori –a través d'una carta a la premsa– que comprés l'immoble de la rambla per retornar-li l'esplendor cultural. I ara, és clar, estava satisfet perquè li havien fet cas. La Banda Unió Musical va ser l'encarregada de tancar les actuacions de la nit.
L'acte d'inauguració es va fer coincidir amb la cloenda de Tarragona Capital de la Cultura Catalana, designació que ha tingut aquest 2012. Per això també s'hi va convidar l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, la ciutat que en prendrà el relleu el 2013. La pròxima cita al nou teatre serà demà mateix, amb la celebració de la Nit de Santa Llúcia. Com que seran pocs els tarragonins que hi podran entrar aquest dia, i com que fins al febrer no començarà la temporada estable de teatre, s'han organitzat dues jornades de portes obertes (els dies 18 i 19), perquè la ciutat pugui conèixer l'equipament.