cultura

Deu anys de la mort d'Emília Xargay

La dona sota la pell de brau

L'artista que més va prodigar-se a la Girona de la postguerra va morir avui fa deu anys

Els Amics de la Unesco reivindiquen el seu llegat d'obra pública amb un acte avui al seu Sarrià natal

Va pin­tar i escul­pir tan­tes vega­des la figura del brau, impo­nent i mitològic com una fera de cova rupes­tre, que molts s'hi refe­rien com “l'artista dels toros”. Era una reducció exces­siva, però casava bé amb la seva imatge de dona desin­hi­bida i enèrgica, de caràcter tor­ren­cial, que havia sabut moure's amb extra­or­dinària natu­ra­li­tat en un món tra­di­ci­o­nal­ment reser­vat als homes: el món de la visi­bi­li­tat. A més, cer­ta­ment en va fer molts, de toros, així que el qua­li­fi­ca­tiu seria prou exacte si no fos que sota aque­lla pell endu­rida d'“artista viril” s'hi refu­gi­ava una dona que ni ho va tenir tan fàcil com ella mateixa es va esforçar a fer creure ni va ser tan com­pla­ent amb la seva pròpia obra. El crític Eudald Camps, en el catàleg de l'última expo­sició impor­tant que s'ha dedi­cat al seu tre­ball, al Museu d'Història de la Ciu­tat l'any 2008, ja feia notar que els seus toros pre­sen­ta­ven més aviat “un cos der­ro­tat”, i apun­tava una cer­tesa ine­lu­di­ble: l'obra d'Emília Xar­gay fa de mal enca­se­llar, fins i tot a la seva època, perquè introduïa l'art en una espi­ral sense fi, en la seva “aspi­ració de no dei­xar mai d'assem­blar-se a si mateixa”.

Emília Xar­gay (Sarrià de Ter, 1927-l'Escala, 2002) va morir avui farà deu anys, i els Amics de la Unesco de Girona, que el setem­bre del 2011 van impul­sar la cre­ació d'una xarxa que aglu­tinés els muni­ci­pis que dis­po­sen d'obra pública seva (la Xar­xar), volen apro­fi­tar l'ani­ver­sari per rei­vin­di­car el seu lle­gat amb un acte d'home­natge que començarà pre­ci­sa­ment davant un dels seus toros, l'escul­tura eri­gida al seu Sarrià natal, a les 11 del matí, per des­plaçar-se tot seguit fins a Sant Julià de Ramis, a la font on es va col·locar el seu plafó dels sants Cosme i Damià, i tot seguit al Mas Xirgu de Girona, davant la peça Els ulls miren el seu entorn, i davant el grup dedi­cat a La família al car­rer de la Creu. Aquesta xarxa, a la qual s'han adhe­rit també Olot, Tor­ro­e­lla de Montgrí i Santa Coloma de Far­ners, a més d'enti­tats com el GEiEG, que aquest any ha res­tau­rat la figura de L'atleta del pavelló de Sant Narcís, és l'esforç més des­ta­ca­ble que s'ha dut a terme per man­te­nir viu el record d'Emília Xar­gay, que des de la seva mort, des­comp­tant l'esmen­tada expo­sició El vol d'una rat­lla al Museu d'Història, ha estat sovint més notícia per la polèmica al vol­tant del seu lle­gat que per la valo­ració de la seva tra­jectòria. Així, el maig del 2003, els veïns de Santa Eugènia van denun­ciar la des­trucció, durant unes obres de reforma, del tren­cadís que deco­rava la façana de la casa on vivia i tenia el taller, i el 2005 la ger­mana de l'artista, Antònia Xar­gay, impug­nava el tes­ta­ment en un epi­sodi d'estricta dis­puta fami­liar per l'herència que va com­por­tar la nul·litat de les últi­mes dis­po­si­ci­ons de l'artista per inca­pa­ci­tació men­tal. El gros de la seva obra, unes 500 obres entre dibui­xos, pin­tu­res, escul­tu­res, ceràmiques i mosaics, però, per­tany als ajun­ta­ments de Girona i Sarrià, per mitjà d'un con­veni sig­nat el 1999. Aquest fons està encara dipo­si­tat als magat­zems dels Ser­veis Cen­trals del Museu d'Arque­o­lo­gia de Cata­lu­nya, a Pedret, en espera d'una des­ti­nació ade­quada.

Supervivent
Pocs casos més hi ha a la Girona de la postguerra, potser exceptuant el de Domènec Fita, d'artistes capaços d'adaptar-se amb tanta facilitat, i quasi sense trair l'esperit de la seva obra, com el d'Emília Xargay. Alumna predilecta, junt amb Paco Torres Monsó, del mestre Joan Orihuel, va formar part de totes les iniciatives per a la renovació del panorama artístic gironí dels anys cinquanta i seixanta, des del Grup de Girona a la creació del Círculo Artístico, la fundació d'Indika o la participació a les biennals sud-americanes i els salons d'octubre de Barcelona. Tot i que és coneguda sobretot com a escultora, no s'hi va dedicar fins als anys seixanta, i va destacar sobretot pel treball amb l'esmalt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.