Sense cultura

DE. CARA. A. LA. GALERIA

jaume vidal

Sense mirar la firma

Alejandro Sales es va iniciar com a col·leccionista comprant sense mirar la signatura de l'artista

Si l'art és una teràpia, un cas clínic o una malal­tia, quan els gale­ris­tes es fan una revisió mèdica anual, de ben segur, quan pas­sen pels raigs X, la radi­o­gra­fia que en surt de la seva estruc­tura interna és la d'un col·lec­ci­o­nista. Ale­jan­dro Sales (Gale­ria Ale­jan­dro Sales, car­rer Julián Romea, 16, Bar­ce­lona) neix a l'art com a col·lec­ci­o­nista, es troba en els seus gens. De ben jove es llança a una passió que el por­tarà a crear una gale­ria, per damunt de dedi­car-se orto­do­xa­ment als seus estu­dis de dret i eco­no­mia. En aquest recor­re­gut el mou un ins­tint que encara ara el fa dife­ren­ciar entre com­pra­dor i col·lec­ci­o­nista. “La crisi ens ha afec­tat espe­ci­al­ment perquè teníem més com­pra­dors que col·lec­ci­o­nis­tes i els com­pra­dors es mouen per modes”, explica Sales, que durant anys ha apli­cat un mètode per com­prar com a col·lec­ci­o­nista: “Quan anava a fires com ara a Basi­lea, fixava el meu pres­su­post, ales­ho­res vol­tava, selec­ci­o­nava l'obra i com­prava sense saber el nom dels artis­tes.”

Com a gale­rista aplica el seu espe­rit de col·lec­ci­o­nista. Estilísti­ca­ment la seva gale­ria ha tin­gut una tra­jectòria de cri­teri ampli. L'interessa la pin­tura, el dibuix i l'escul­tura i pensa que deter­mi­nats for­mats com el vídeo no tenen perquè tro­bar-se a les gale­ries. “No tot el que sigui art ha d'estar comer­ci­a­lit­zat, per a això ja hi ha els museus.”

A Sales no li agrada el plan­te­ja­ment dels museus d'art con­tem­po­rani, inclòs el Macba. “Han de ser cen­tres d'art. Penso, tot i que sem­pre va bé ven­dre a ins­ti­tu­ci­ons, que l'art con­tem­po­rani hau­ria d'ali­men­tar-se dels col·lec­ci­o­nis­tes.” I afe­geix: “No hi ha mira­des per­so­nals. El Macba hau­ria de cen­trar-se pri­mer en Bar­ce­lona, després en Cata­lu­nya, en Espa­nya, en Europa i, final­ment, en tot el món.” Sales rei­vin­dica el gran ven­tall estilístic que repre­sen­ten les gale­ries enfront l'uni­for­mi­tat que ha por­tat la glo­ba­lit­zació als museus d'art con­tem­po­rani. “Viat­ges al Bra­sil, te'n vas a Berlín, fas un tomb per Bar­ce­lona i arreu et tro­bes amb els matei­xos artis­tes. És això el que m'enerva. L'art ha de ser un ven­tall ampli d'opci­ons i que cadascú trobi la seva iden­ti­fi­cació.” I aquest plan­te­ja­ment és el que vol apli­car al dia a dia de la seva sala. “Els gale­ris­tes no ens hem de rein­ven­tar, sinó ser fidels a una manera de fer i expres­sar el que ens interessa.”

Per als seus ulls
A Alejandro Sales li agrada el concepte “només per als teus ulls”, el plaer privat de gaudir d'una peça és la seva dèria com a col·leccionista.

“L'art és l'aliment de l'esperit”

Miró o Picasso? Això és com preguntar el papa o la mama?

Un segle de la història de l'art?

El XVII.

Un poeta?

Walt Whitman.

Un músic?

Haydn.

L'obra d'art més estimada?

Un dibuix de Leonardo da Vinci d'un arbre. Totalment atemporal.

Una peça que mai no es vendria?
Un dibuix de Cy Twombly que vaig comprar sense saber de qui era.

Una ciutat que representa l'art?

Nova York.

L'art ha d'estar subvencionat?

Sí.

Per què la gent ha de comprar art? Perquè cal alimentar l'esperit.

Com seria el món sense art?

Quin món?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.