cultura

La Universitat d'Alacant troba dos poemes inèdits de Mario Benedetti

El procés de catalogació de la biblioteca personal que el poeta uruguaià va donar a la universitat ha permés trobar els dos manuscrits inèdits

Es tracta dels poemes titulats “Miedo y coraje” i “Esperas”

La Universitat d'Alacant (UA) ha informat aquest dilluns, a través d'un comunicat, de la troballa de dos poemes inèdits manuscrits de Mario Benedetti a l'interior del llibre Insomnios y duermevelas, publicat l'any 2002. Es tracta dels poemes titulats “Miedo y coraje” i “Esperas”, que han sigut trobats durant el procés de catalogació dels més de 6.000 volums donats per Mario Benedetti a la UA l'any 2006. Segons informa la Universitat, va ser la bibliotecària qui va trobar els papers manuscrits, que han sigut corroborats pels professors José Carlos Rovira i Eva Valero, que han constatat el caràcter inèdit dels poemes trobats.

Segons informa la UA, la investigació duta a terme ha permés reconstruir una probable història dels manuscrits trobats. El 23 d'abril de 2002, el diari La Nación, de Buenos Aires, va publicar la notícia de la presentació del llibre “Insomnios y duermevelas” de Benedetti, notícia en què se cita la lectura d'uns poemes inèdits (entre els quals hi ha el trobat “Miedo y coraje”) que el poeta va escriure als 82 anys, dies abans a l'esmentada presentació.

Prèviament, Benedetti havia presentat el llibre a Montevideo, el 5 de juny, a la Casa d'Amèrica de Madrid amb les intervencions, a més de Benedetti, de Luis García Montero i Joaquín Sabina, segons la notícia publicada pel diari ABC.

“La reconstrucció de l'itinerari del llibre es va aclarir en aquest moment”, segons afirma Eva Valero en declaracions incloses en el comunicat de la Universitat d'Alacant, ja que “és raonable pensar que Benedetti viatjaria amb aquest exemplar a Montevideo i Buenos Aires, i es va deixar oblidats aquests poemes en el seu interior, per arribar el 2006 a la Universitat d'Alacant amb la donació de la seua biblioteca”.

En conéixer que Benedetti va llegir “Miedo y coraje” el 2002 com a poema inèdit, els professors de la UA Rovira i Valero han comprovat que els poemes no es troben en els llibres publicats pel poeta des de 2002, fins i tot han tingut la precaució d'assegurar-se que no s'amagaren sota un títol diferent.

Els documents que ara acull el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA, adquireixen un especial valor amb els dos poemes manuscrits i inèdits trobats, als quals se suma el valor de les dedicatòries a Benedetti dels principals escriptors del segle XX a les obres de la seua biblioteca personal, a més d'anotacions del poeta als seus llibres i altres documents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.