Micromecenatge pel Correllengua 2013
La Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana ha engegat un projecte de finançament del Correllengua 2013
El Casal de Perpinyà difòn aquesta campanya a la Catalunya Nord
Ja fa disset anys que el Correllengua passa per pobles i ciutats dels Països Catalans. D'ençà l'any 2000 arriba a Perpinyà tot coincidint amb la data de commemoració del Tractat del Pirineus, signat el 7 de novembre 1659 i que vq separar la Catalunya Nord de la resta de Catalunya.. Per a poder continuar amb aquesta iniciativa i realitzar nous projectes, la CAL (Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana) ha engegat un projecte de micromecenatge del Correllengua 2013 al Principat i Catalunya Nord. Des del Casal de Perpinyà, una de les entitats organitzadores dels actes que es realitzen al voltant del 7 de novembre a Perpinyà, difonen aquesta campanya
El Correllengua treballa per a difondre l'ús de la llengua i promoure la cultura popular de les terres de parla catalana, i tot plegat “des d'una aposta lúdica, participativa i transversal.” La CAL és una de les principals entitats promotores del Correllengua que recorre cada any bona part de les comarques dels Països Catalans, centrant la seva actuació al Principat i la Catalunya Nord. A cada ciutat, poble, barri... els actes de Correllengua són impulsats pels nuclis de la CAL o per entitats i persones interessades a col·laborar-hi. Això fa del Correllengua, una de les iniciatives més participatives dels Països Catalans. Més de 300 viles, barris i ciutats ja el celebren, però necessiten “el suport de tots i totes per a fer-lo més potent i cohesionat.”
El Correllengua es vertebra a l'entorn del pas de la flama i la lectura del Manifest, elements simbòlics i cohesionants de tota la iniciativa. En els seus actes es realitzen tota mena d'activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu: xerrades, taules rodones, exposicions, programes de ràdio i televisió, música i balls populars, actes gastronòmics, cercaviles, teatre de carrer, concerts... amb l'objectiu de mostrar la vitalitat de la llengua i cultura catalanes a totes les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen. Alhora, pretén “implicar tothom en la seva defensa.” En definitiva, una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, sense complexes i en positiu.
El Correllengua va sorgir l'any 1993 a l'illa de Mallorca, inspirada en el Korrika d'Euskal Herria, amb la finalitat de demostrar la vitalitat de la llengua i fomentar-ne l'ús social. El 1995 es començà a fer al País Valencià, i a partir de 1996 la CAL va agafar el compromís de portar-lo a la resta dels territoris de parla catalana.
Actualment, la CAL exerceix la coordinació del Correllengua al Principat, la Catalunya Nord i Eivissa, en col·laboració amb les altres entitats de cada territori. Al mateix temps, la CAL impulsa altres campanyes i projectes com ara el projecte Xerrem, grups de conversa destinats a facilitar la millora de l'expressió oral de persones adultes, per tal de “contribuir al creixement de l'ús social del català, aprofundir en la cohesió social i donar a conèixer el país”. Actualment són prop d'un centenar els grups establers arreu del domini lingüístic.
La CAL té com a objectiu de la campanya millorar el suport i cobertura que s'ofereix a les persones i entitats que organitzen el Correllengua. La contribució econòmica servirà per a “ampliar l'oferta i qualitat dels recursos i materials (exposicions, jocs, marxandatge...), ajudar a la planificació dels actes i millorar-ne la seva difusió, fent que el moviment guanyi en cohesió i implantació territorial.” Cada contribució rebrà una recompensa en agraïment al seu suport.