Fira d'entitats a la rambla Nova
Potser perquè enguany s'ha ampliat l'espai disponible per a les parades; potser perquè n'hi ha més... però el cas és que ahir la rambla Nova de Tarragona semblava més una fira d'entitats que no pas l'escenari de la gran festa del llibre i de la rosa. De les 139 parades que s'hi van instal·lar, només deu eren de llibreters i només quinze, de floristes. La resta, totes d'entitats: solidàries, crítiques, emprenyades per les retallades de tota mena, d'estudiants que necessiten diners (per pagar el viatge de fi de curs o per fer front a les beques que no arriben), esportives (el mateix Ajuntament va muntar una parada per captar voluntaris per als Jocs Mediterranis de 2017), de sindicats i de partits polítics, repartint rialles en un dia en què val més passar per sobre de les penúries.
Des de la font del Centenari fins al balcó del Mediterrani. Com que fa pocs mesos que la ciutat ha inaugurat un nou teatre al capdamunt de la Rambla, el consistori ha volgut eixamplar l'espai disponible i fer arribar les parades fins a aquell tram de rambla que toca a mar. A l'altre extrem, els llibreters, que enguany també han estrenat una nova ubicació: ocupaven la part central de la rambla, fet que permetia el trànsit de la gent a banda i banda de les taules a vessar de llibres. “Ho demanàvem des de feia temps, perquè és molt millor per a la gent i també per a nosaltres, perquè és més fàcil de controlar-ho tot”, deia Pitu Rovira, responsable de la llibreria La Capona. Estaven contents pel nou emplaçament, però no s'estaven de lamentar la “falta de criteri” de l'Ajuntament per permetre tantes i tantes parades que no eren de llibreters ni de floristeries: “Si volen una fira d'entitats, que la muntin un altre dia, i no per Sant Jordi”, lamentava Pitu Rovira.
Fins avui no faran recompte de vendes, però la percepció dels venedors era que no hi hauria cap daltabaix respecte a l'any passat. I això que enguany les dues principals editorials tarragonines, Arola i Cossetània, han decidit baixar els preus i, des de les festes de Nadal, comprar un llibre és un pèl més barat.
Entre els milers de persones que ahir van passejar per la Rambla, també alguns escriptors signaven llibres. Margarida Aritzeta (El pou dels maquis), Josep Gomis (La solitud del despatx) i Francesc Valls-Calçada (La pell de Déu) en van ser alguns. Però sembla que l'èxit de vendes ha estat més baix que mai per als escriptors de casa (l'etiqueta d'“escriptors locals” els provoca picors), que han quedat eclipsats per Albert Sánchez Piñol, amb Victus, i per Albert Espinosa, amb Brúixoles que busquen somriures perduts. Malgrat això, títols de caràcter històric com Tarragona panoràmica, de Jaume Benages i Jaume Fontanet, i El comerç a la Rambla de Tarragona pas a pas, de Rafael Vidal i Ramon Giner, han triomfat a la capital tarragonina. Es va trobar a faltar la tradicional recepció que cada any oferia l'Ajuntament al pati del Teatre Metropol, i que enguany va decidir avançar una setmana per no col·lapsar l'agenda dels que per Sant Jordi treballen més que ningú. A Reus si que n'hi va haver, de recepció institucional de l'alcalde. I també s'hi van muntar algunes activitats culturals interessants, com ara la Literatura de l'alçada d'un campanar!, organitzada per la biblioteca Xavier Amorós amb motiu del seu desè aniversari i que convidava el públic a visitar el campanar acompanyat de bones lectures. I només recordar que la festa de Sant Jordi acaba arreu menys a Montblanc, que està en plena celebració de la Setmana Medieval i on dissabte es representarà, un any més, la llegenda de Sant Jordi, un dels seus actes més emblemàtics.