Llibres

NOVEL·LA

òscar montferrer

Morts per la història

L'escrip­tor i pro­fes­sor d'història Juli Alan­des (Cas­telló de la Ribera, 1968) crea una estruc­tura sòlida en aquesta Crònica negra que no enga­nya el lec­tor amb el títol: l'obra com­bina en una trama ben estruc­tu­rada diver­ses línies nar­ra­ti­ves que tenen valor tan en la seva expli­ci­tació com en les seves impli­ca­ci­ons.

La nar­ració lite­ral situa com a pro­ta­go­nista un agent de poli­cia novell, Miquel O'Malley, que can­via la Bar­ce­lona cone­guda per una València que des­co­breix a par­tir de l'experiència: el seu des­co­nei­xe­ment de la ciu­tat i de la soci­e­tat valen­ci­ana és equi­pa­ra­ble al seu des­co­nei­xe­ment de la pro­fessió que exer­ceix després d'haver dei­xat de banda un hipotètic futur com a filòsof. Com la resta d'agents de la comis­sa­ria, O'Malley ha d'heure-se-les amb un seguit d'assas­si­nats en què els punts en comú que unei­xen les vícti­mes dibui­xen un afer vin­cu­lat a pro­fes­si­o­nals rela­ci­o­nats amb la història i les seves bran­ques.

Humo­risme ben enco­bert

Aquest plan­te­ja­ment per­met que Alan­des dibuixi una trama paral·lela amb què posa damunt la taula la pecu­liar polèmica que anima els his­to­ri­a­dors que s'ocu­pen de la tra­jectòria del País Valencià a opo­sar argu­ments favo­ra­bles i con­tra­ris a la cata­la­ni­tat de la terra de què par­len i de l'idi­oma en què s'expres­sen. Hi ha, en totes aques­tes referències, un humo­risme ben enco­bert que delata el dis­tan­ci­a­ment amb què l'autor es mira aquells que dedi­quen el seu temps i les seves ener­gies a fer volar coloms.

Dis­treta i lle­gi­dora, d'una banda, i amb càrre­gues de pro­fun­di­tat, de l'altra, Crònica negra té més ele­ments a favor. Un d'ells és el vigor de l'idi­oma. Si es com­para amb l'enso­pi­ment i la pobresa lèxica que carac­te­rit­zen els tex­tos de bona part dels autors que s'expres­sen en el català que pateix de bar­ce­lo­ni­tis, la novel·la d'aquest autor valencià for­neix el lec­tor amb un reguit­zell de parau­les i expres­si­ons que aco­lo­rei­xen el relat i li ator­guen un vigor extra­or­di­nari per­fec­ta­ment equi­pa­ra­ble al de bona part de les novel·les del també valencià Fer­ran Tor­rent, amb qui com­par­teix un cert to sor­ne­guer que, com a poc, es pot qua­li­fi­car d'alta­ment sanitós.

Més enllà d'aquest aspecte, Alan­des llu­eix amb llum pròpia en el capítol dels diàlegs. Si la seva nar­ració és del tot cor­recta i ente­ne­dora, la dosi d'ener­gia posi­tiva que impri­meix al text amb les inter­ven­ci­ons d'alguns dels seus per­so­nat­ges són una flor estra­nya que no hau­ria de dei­xar de con­rear. Mereix una menció d'honor el per­so­natge del poli­cia Car­les Char­lie Rivel Ribe­lles, espe­ci­al­ment quan se'l fa par­lar en les reu­ni­ons amb la resta de poli­cies a la comis­sa­ria.

La València del 1988 –Crònica negra se situa a les envis­tes de la cele­bració del 750 ani­ver­sari de la con­questa de València per Jaume I– aporta l'embol­call del con­junt: és una ciu­tat sot­mesa a una estruc­tura pira­mi­dal del poder en què encara reme­nen la cua els poders que ho van ser durant les èpoques pre­de­mocràtiques i que no han per­dut del tot la seva capa­ci­tat d'influència. Com a colofó, no des­me­reix l'obra a què Juli Alan­des l'encim­be­lla.

Crònica negra
Juli Alandes
Premi Enric Valor Editorial: Bromera (Alzira, 2013) Pàgines: 267 Preu: 19,95 euros
Titolet
Text.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.