Música

gira

xavier castillón

Ja T'ho Diré, com deien ahir Set a l'escenari

Han passat deu anys des de la seva última actuació, a Ciutadella, i el grup menorquí torna amb una minigira de cinc concerts que comença avui i demà a La Mirona de Salt, passarà també per Barcelona i Mallorca, i acabarà un cop més a Ciutadella, amb la passió intacta

El 8 de febrer del 1991 Ja T'ho Diré va desem­bar­car a Bar­ce­lona. Començava així la sor­pre­nent aven­tura vital i musi­cal d'aquests cinc músics de Ciu­ta­de­lla de Menorca, que arri­ba­ven al Prin­ci­pat en el moment de màxima efer­vescència del rock català: pocs dies després, el 21 i el 22 de febrer, Sopa de Cabra va ofe­rir a Zeleste els dos con­certs que van que­dar immor­ta­lit­zats en el doble Ben endins, i el 14 de juny del mateix any va tenir lloc l'històric con­cert que va reu­nir al Palau Sant Jordi els qua­tre grups refe­ren­ci­als d'aquell movi­ment, Sopa de Cabra, Sang­traït, Sau i Els Pets. Un gran any.

Maig del 2013. Han pas­sat 22 anys des que Ja T'ho Diré van arri­bar a la península i ja n'han pas­sat 10 també des del seu pri­mer comiat dels esce­na­ris, que fins fa no gaire sem­blava el defi­ni­tiu. El grup s'ha reu­nit per ofe­rir cinc únics con­certs, que for­men la gira Mos tor­nam a tro­bar i comen­cen aquest cap de set­mana: avui i demà actuen a La Mirona de Salt (Gironès), el pri­mer con­cert amb les loca­li­tats exhau­ri­des des de fa dies i algu­nes entra­des dis­po­ni­bles encara per al segon. El 3 de juliol toca­ran a l'amfi­te­a­tre del Grec de Bar­ce­lona, el 6 de juliol al parc de n'Here­veta, de Por­re­res (Mallorca) i el 19 de juliol faran un últim gran con­cert a Ciu­ta­de­lla, on també es van aco­mi­a­dar per pri­mera vegada, el 27 de desem­bre del 2003.

Mos tor­nam a tro­bar amb Cris Jua­nico, Sebastià Sau­rina, Car­les Pons, Vicenç Fon­tes­tad i Jesús Moll, un dia de pri­ma­vera a Girona. Feia temps que no els vèiem tot junts –en rea­li­tat, no tant: van fer un parell de temes per obrir la gala dels Pre­mis Ender­rock, el 7 de març pas­sat al Tea­tre Muni­ci­pal de Girona–, però sem­blen encara aquell grup d'amics, en Cris, en Titi, en Xarly, en Sente i en Fly, que fa dues dècades es van ins­tal·lar en una masia de Biure d'Empordà, pro­pi­e­tat de Jordi Gra­tacós, actu­al­ment un dels més pres­ti­gi­o­sos pro­mo­tors musi­cals del país. Gra­tacós i Jordi Coll, con­ver­tit en el seu mànager i “en un més del grup” –més tard, tots dos posa­rien en marxa el Mer­cat de la Música Viva de Vic– van ser dues peces claus en els pri­mers pas­sos de la car­rera del grup a Cata­lu­nya. “El fet d'ins­tal·lar-nos en un poble petit com Biure va ser una bona decisió de Gra­tacós, perquè si en aquell moment haguéssim triat un pis de Bar­ce­lona per viure-hi, no hauríem aguan­tat gaire”, recor­den els músics, que en aquell moment tenien entre 23 i 33 anys i autènti­ques sobre­do­sis de “feli­ci­tat, innocència, aven­tura i uto­pia”.

En aquells moments, el grup ja feia gai­rebé cinc anys que fun­ci­o­nava, la seva for­mació havia can­viat unes quan­tes vega­des i la banda havia publi­cat un parell de maque­tes i un vinil com­par­tit amb el grup Fer­ris que incloïa cançons com ara El último ver­dugo i Ei, Joan!, que havien con­ver­tit Ja T'ho Diré en una for­mació força cone­guda als esce­na­ris illencs. Però ells no en tenien prou, així que van aga­far les male­tes i els ins­tru­ments, i es van plan­tar a l'Empordà. Durant força temps van viure en comuna, tenint com a veïns un ramat de 300 xais, en un poble on l'arri­bada d'aquells gre­nyuts menor­quins va ser “tot un esde­ve­ni­ment”. S'hi van inte­grar bé i fins i tot van fer un con­cert “per pagar la ins­tal·lació elèctrica de l'església”. A Biure es van tor­nar a tro­bar l'any pas­sat els Jatu per fer un dinar fami­liar, tocar una estona i deci­dir que el 2013 seria l'any de la seva reunió pun­tual, 10 anys després del pri­mer adéu.

“No va ser un camí de roses”, acla­rei­xen els músics per con­tra­res­tar la visió bucòlica ante­rior. “Teníem un pres­su­post per poder viure un màxim de qua­tre mesos a Cata­lu­nya i havíem de tocar almenys un bolo a la set­mana per sobre­viure. Vam arri­bar a actuar per un bis­tec i també vam tocar ver­si­ons per a gui­ris a Empu­ri­a­brava. Vam haver de bus­car el públic des del pri­mer dia i el pri­mer any ja vam fer entre 80 o 90 con­certs. Quan pujàvem a l'esce­nari oblidàvem totes les pena­li­tats, perquè teníem una fe real en el reper­tori, en les nos­tres cançons.”

Els seus esforços van obte­nir recom­pensa: “En 9 mesos vam fer el pri­mer disc i vam ser fes­te­jats per dues dis­cogràfiques, PDI i Sal­seta. És blau es fes­ter (1991) és un disc que vam assa­bo­rir molt. El vam enlles­tir en 20 dies de gra­vació i 10 de mes­cles i, tot i que la dis­cogràfica ens va adju­di­car un pro­duc­tor que gai­rebé no va pas­sar per l'estudi, per a nosal­tres va ser tota una recom­pensa i ens va per­me­tre sor­tir força a la tele, perquè en aque­lla època hi havia molts pro­gra­mes musi­cals a TV3 i el Canal 33. Fins i tot vam que­dar fina­lis­tes del con­curs Èxit. Del pri­mer disc es van ven­dre 5.000 còpies i per a PDI va ser un fracàs, de manera que van per­dre tot l'interès en el grup. No la vam encer­tar amb PDI? Per a nosal­tres, tot el que hem fet està molt bé, caga­des inclo­ses, perquè de tot se n'aprèn.”

Dis­cogràfica­ment par­lant, el següent pas va ser Dos o tres (1993), un tre­ball enre­gis­trat “amb un cert estrès, alter­nant la gra­vació amb els con­certs” i amb Josep Thió, de Sopa de Cabra, com a pro­duc­tor. Es va gra­var a Girona, a l'estudi de Música Glo­bal, i va estre­nar el catàleg d'aquesta dis­cogràfica que s'ha aca­bat con­ver­tint en una de les més impor­tants de la música en català. Tot i que incloïa bones cançons com Joan Bar­rina i Quan jo te toc, tu te fons, Dos o tres no va tenir una gran tra­jectòria comer­cial. “En aquell moment no acabàvem d'enten­dre per què els con­certs s'omplien i, en canvi, no veníem dis­cos.” Dos o tres va ser un pri­mer pas per tenir un con­trol més directe de la seva obra, però encara havien de fer un pas més.

Aquest pas es va dir Movi­ments sal­vat­ges i és, segons els crítics de la revista Ender­rock, el millor disc en català publi­cat el 1995. El disc va ser produït per Cris Jua­nico i Ja T'ho Diré i, dar­rere d'aquest títol tan pro­me­te­dor i d'una por­tada igual­ment sal­vatge, hi havia una magnífica orgia d'estils i rit­mes. “Mai no vam tenir un estil defi­nit, la qual cosa pot ser bona o dolenta. Quan ens pre­gun­ta­ven si fèiem rock català, per evi­tar con­flic­tes dèiem que no, que el nos­tre estil era més aviat pop-rock medi­ter­rani. En aquell moment, érem l'únic grup que fèiem ser­vir per­cus­si­ons i que teníem alguns temes amb aires moruns.” En el disc hi van col·labo­rar músics com ara Quimi Por­tet, Gerard Quin­tana, el gui­tar­rista Diego Cortés i el per­cus­si­o­nista Enric Canada, tots dos mem­bres del grup de fla­menc-fusió Jaleo en aquell moment.

Movi­ments sal­vat­ges estava far­cit de cançons memo­ra­bles com Tenc es cor calent, Així i tot i Nai­xe­ran nous temps, can­vi­a­ran es temps, però el gran èxit del disc va ser una balada que el grup ni tan sols tenia pre­vist gra­var. Si véns va arri­bar a l'estudi a l'últim moment i el grup ni tan sols va tenir temps per assa­jar-la. “Peua­des damunt s'arena. Si véns, em tro­baràs ballant de pun­tes damunt d'aquesta roca i tu per jo et tor­naràs loca...”, començava la que s'ha con­ver­tit en una de les grans bala­des dels últims vint anys. Si véns va con­ver­tir Movi­ments sal­vat­ges en un èxit, amb 15.000 dis­cos venuts. “Sem­pre hem anat passa a passa, però segu­ra­ment Movi­ments sal­vat­ges va repre­sen­tar qua­tre o cinc pas­ses més en la nos­tra tra­jectòria.”

Del sal­vat­gisme a la ‘locura'

Tan metòdics com ho van ser al llarg de tota la seva car­rera, publi­cant un disc cada dos anys, el 1997 Ja T'ho Diré va superar el repte que repre­sen­tava inten­tar millo­rar els bons resul­tats artístics i comer­ci­als de Movi­ments sal­vat­ges amb Un ram de locura. D'acord amb la filo­so­fia del grup de gra­var a prop de casa, Un ram de locura es va ges­tar a l'antiga rec­to­ria de Car­tellà. “Per a nosal­tres aquesta gra­vació va repre­sen­tar gai­rebé la per­fecció pel que fa al mètode de tre­ball, perquè el vam enre­gis­trar com­ple­ta­ment al nos­tre aire.” L'uni­vers, Sal i dolçura i Enmig del desert són algu­nes de les grans cançons d'aquest disc, que van arri­bar a pre­sen­tar en un cen­te­nar de con­certs.

Ja T'ho Diré sem­pre ha estat un grup amb un directe vigorós i per això era impres­cin­di­ble l'edició d'un disc gra­vat en viu com el doble Es directe (1999), amb 29 cançons que repas­sa­ven totes les eta­pes del grup i que encara podria ser un bon guió per als con­certs de Mos tor­nam a tro­bar. El 2001 van publi­car un disc en cas­tellà, Soñando silen­cio –“Vam fer cançons en cas­tellà des del prin­cipi i la llen­gua mai no ens ha com­por­tat cap pro­blema”– i tot seguit van anun­ciar un des­cans inde­fi­nit, que només van tren­car per aco­mi­a­dar-se, el 2003, amb un gra­pat de con­certs i el reco­pi­la­tori Història d'un viatge (1986-2003). Un viatge que, de moment, ara té cinc noves eta­pes.

MOS TORNAM A TROBAR
Ja T'ho Diré
Els concerts: La Mirona, Salt, 31 de maig i 1 de juny; festival Grec de Barcelona, 3 de juliol; Porreres, Mallorca, 6 de juliol, i Ciutadella, Menorca, 19 de juliol. Web: jathodire.com
Reedició
Música Global ha reeditat Moviments salvatges en un CD remasteritzat que va acompanyat d'un altre disc amb gravacions de la primera època del grup a Ciutadella, com ara les maquetes Roquenrels i Otras hierbas. Ja T'ho Diré va recollir recentment a Barcelona el Disc d'Or per Moviments salvatges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.