cultura

CARLOS NÚÑEZ

EL GAITER GALLEC ACTUA DISSABTE A LA PLAÇA DE LA BASÍLICA DE CASTELLÓ D'EMPÚRIES, DINS DEL FESTIVAL SONS DEL MÓN

“La gaita era la guitarra elèctrica medieval”

Ja s'han exhaurit les entrades per al concert de Carlos Núñez de dissabte a Castelló d'Empúries

El gaiter actuarà en trio, però promet un so potent en què confluiran tradició i tecnologia

El gai­ter gallec Car­los Núñez (Vigo, 1971) actuarà dis­sabte a la plaça de la basílica de Cas­telló d'Empúries (22.30 h, 20 euros), dins del fes­ti­val Sons del Món, amb el vi Lla­vors del celler La Vinyeta, de Mollet de Pera­lada, selec­ci­o­nat pel som­me­lier Roger Viusà per mari­dar-lo amb la música “celta lla­tina” de Núñez, home càlid, simpàtic i apas­si­o­nat. Les 450 loca­li­tats posa­des a la venda ja estan exhau­ri­des.

Després d'haver tocat a la plaça de l'Obra­doiro de San­ti­ago de Com­pos­tel·la, actua a la plaça de la basílica de Cas­telló. Què li sug­ge­rei­xen aquests espais?
El meu amic Jordi Savall em va dir que les pedres tan anti­gues d'aquests llocs han escol­tat molta música en el pas­sat i, quan hi actues, res­so­nen aquests sons ances­trals. Són llocs màgics que et per­me­ten fer un viatge al pas­sat, com amb la música. Perquè nosal­tres toquem ins­tru­ments que tenen més de mil anys, com la gaita, que era la gui­tarra elèctrica de l'edat mit­jana: un ins­tru­ment pro­hi­bit amb una gran ener­gia que induïa a sen­sa­ci­ons des­co­ne­gu­des i volup­tu­o­ses, com deia algun papa.

Fa recerca his­to­ri­co­mu­si­cal?

Les meves referències arri­ben de molt lluny, fins i tot d'un tro­ba­dor de Vigo de fa 800 anys, Mar­tin Codax, que hem recu­pe­rat amb els bra­si­lers Mil­ton Nas­ci­mento i Chico Buar­que.

Què sonarà a Cas­telló?
Hi haurà música d'ori­gen ben divers: des de la música celta que ja va arri­bar a Amèrica a l'època dels des­co­bri­dors, fins a ban­des sono­res com ara la de Mar aden­tro, i temes del meu últim disc, Dis­co­ver.
Per què va edi­tar aquest reco­pi­la­tori amb alguns inèdits?
És un disc pen­sat sobre­tot per a l'estran­ger, per expli­car com és la meva música a la gent que no sap res de Car­los Núñez. En aquest disc hi ha algu­nes de les meves prin­ci­pals col·labo­ra­ci­ons dels últims quinze anys, amb altres intèrprets inter­na­ci­o­nals de música celta, però també amb artis­tes de rock o de fla­menc, un fet que en el seu moment em van cri­ti­car molt a Galícia. Jo els expli­cava que hem d'estar molt orgu­llo­sos de les nos­tres arrels cel­tes, però no podem obviar que també tenim lli­gams amb la Medi­terrània.
Què el motiva a col·labo­rar amb músics tan diver­sos?
Totes aques­tes experiències es redu­ei­xen, final­ment, a una sola idea. Com em diuen els ame­ri­cans: “Guy, you put every­body toget­her!”, tu poses tot­hom junt. Des de temps imme­mo­ri­als, en aquest país hem sabut mes­clar millor que ningú. Men­tre que els pobles del nord d'Europa són més de sepa­rar i estra­ti­fi­car, aquí som tot el con­trari. Per això jo crec que la música celta del futur va més enllà d'Irlanda, les fal­di­lles esco­ce­ses i la Guin­ness. Hi ha música celta a tot arreu, també a Cata­lu­nya.
A Cas­telló toca­reu en trio.
Sí, amb el meu germà Xurxo a les per­cus­si­ons i el gui­tar­rista Pancho Álva­rez, amb el qual estem més de 20 anys junts. És un con­cert a trio per raons logísti­ques que recla­men poques male­tes, però amb un so molt gran, perquè tots tres toquem diver­sos ins­tru­ments, que com­ple­men­tem amb alguns efec­tes en una bona com­bi­nació de tra­dició i tec­no­lo­gia. Pancho, per exem­ple, toca també el baix i la viola cai­pira, una gui­tarra bra­si­lera d'ori­gen medi­e­val.
També ani­reu en trio a la gira ame­ri­cana de finals de juliol?
No, en aquest cas ani­rem amb tota la banda, perquè actu­a­rem en grans fes­ti­vals i con­vi­da­rem a tocar ban­des de bom­bers de Was­hing­ton i Bos­ton, amb gai­tes, fal­di­lles i tota la seva rigi­desa ceri­mo­nial. Nosal­tres els farem tocar cel­tic latin music i els posa­rem calents [riu].
Pre­para nou disc?
Després de la gira pels Estats Units, entra­rem a gra­var. Aquest any també actu­a­rem al Japó, l'Argen­tina, Mèxic i Xile, però tro­ba­rem temps per gra­var el disc que volem publi­car l'any vinent. Hi ha mol­tes idees pos­si­bles. Fa poc vaig conèixer Paulo Coelho, que és tot un druida i, a més, és amic de Rudolf Schenker, el gui­tar­rista de Scor­pi­ons. Pot­ser podríem fer un bon trio [riu].


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.