cultura

Programació cultural

L'exposició de Fires estarà dedicada a la Girona medieval

‘La clau del regne' tindrà lloc al Museu d'Història de Girona, el d'Història dels Jueus i el claustre del monestir de Sant Daniel

Girona programa 297 activitats culturals

El dimarts 29 d'octubre, diada de Sant Narcís, s'inaugurarà l'exposició de Fires del Museu d'Història de Girona, Girona medieval: la clau del regne, que també tindrà dues seus més: el Museu d'Història dels Jueus, on hi haurà la part de la mostra relacionada amb la comunitat jueva del call gironí, i el claustre del mil·lenari monestir de Sant Daniel, en el qual es podrà veure l'apartat dedicat als ordes religiosos i l'espiritualitat a l'edat mitjana. Aquesta exposició, que dóna continuïtat al projecte de revisió del discurs historiogràfic iniciat l'any passat amb la Girona romana (Parva Gerunda), estarà oberta fins al 30 de març del 2014 i és una de les 297 activitats culturals que ha programat l'Ajuntament de Girona fins al gener. El programa d'activitats, presentat ahir per l'alcalde, Carles Puigdemont; el gerent, Albert Riera, i el cap de l'àrea de Cultura, Narcís Casassa, “posa especial èmfasi en el coneixement i la formació, sense oblidar l'oci i l'entreteniment”.

239 activitats gratuïtes

L'Ajuntament ha destinat un total de 198.693 euros a aquesta programació –la inversió creix i, segons l'alcalde, demostra “el compromís d'aquest Ajuntament amb la cultura”–, que inclou 239 activitats gratuïtes –més del 80%– i 58 de pagament, recollides en un llibret de més de cinquanta pàgines que es distribueix gratuïtament.

Pel que fa al servei municipal de Biblioteques, cal destacar la celebració dels deu anys de la Biblioteca Just M. Casero, del Pont Major, que tindrà lloc de l'11 al 27 d'octubre i s'obrirà amb la taula rodona El paper dels mitjans de comunicació avui.

El Bòlit, Centre d'Art Contemporani, inaugurarà el 20 de setembre l'exposició Mise en scène, de Josep M. Oliveras, Perejaume i Javier Pérez, en col·laboració amb Temporada Alta, i també oferirà els Kits Formatius del projecte Bòlit Emprèn, que ofereixen eines de professionalització i autogestió per a artistes, i la presentació de projectes creatius i emprenedors, dins del cicle Bòlit, idees i talent.

La Fundació Rafael Masó organitzarà, el 28 de novembre, la I Jornada d'Estudi sobre el Noucentisme, i l'Escola Municipal d'Humanitats oferirà un curs de llengua occitana, un cicle de xerrades sobre la Girona medieval, dues converses del periodista Xevi Planas amb el poeta Enric Casasses i el cardiòleg Ramon Brugada, i un espectacle infantil dedicat als 70 anys d'El Petit Príncep. L'Espai Marfà posarà en marxa el 26 de setembre el cicle de concerts Buc obert, amb grups que hi assagen habitualment.

Estudi del fons Santos Torroella com a reclam turístic

Ahir, l'endemà que es retirés del ple de Girona el punt sobre la compra del fons artístic de Rafael Santos Torroella, l'alcalde va dir que intentarà ampliar els suports al projecte i que, a petició del PSC, s'encarregarà un estudi sobre l'impacte turístic que pot tenir l'exposició de les obres de la col·lecció del prestigiós crític d'art a la casa Pastors, a la plaça de la Catedral, on també anirien el seu arxiu i la seva biblioteca. Puigdemont creu que l'Ajuntament està en condicions d'adquirir el fons per 3,9 milions d'euros –un milió menys que la seva taxació–, si el pagament es fa en set anys, durant els quals aquesta partida representaria el 0,6% del pressupost municipal, “sense haver de tocar cap de les polítiques ja en marxa”. Una altra qüestió és què costaria la rehabilitació de la casa Pastors. “És evident que s'hauria de fer per fases, però també que s'hi podria enllestir de manera imminent i molt assequible un espai per exposar-hi la col·lecció”, va dir l'alcalde.

La cap del grup socialista, Pia Bosch, i el regidor Àngel Quintana van celebrar que el tema es retirés del ple perquè “no està madur”, i hi van afegir que el cost d'aquesta operació és tan gran –calculen que tot plegat podria costar nou o deu milions d'euros: dos anys d'inversions a Girona– que cal un consens polític i ciutadà molt ampli i, sobretot, buscar “socis públics i privats per finançar-la”. El PSC, que vol debatre el tema públicament amb el món cultural gironí, no creu que aquesta sigui ara una prioritat per a Girona i veu el projecte com “un bolet” al mig d'una ciutat sense pla estratègic de cultura i amb àmplies col·leccions d'art emmagatzemades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.