Sense cultura

Port Franc

Jaume Vidal

Consell de Cent enllà

L'Associació (Art) Catalunya es dissoldrà a finals d'any. Ha estat un intent de donar llum i presència a la difícil tasca de les galeries del territori

Tornem-hi a donar voltes sobre el tema. Què passa amb el galerisme i el col·leccionisme d'art a Catalunya. De bones notícies en tenim darrerament ben poques. La darrera de dolenta ha estat la dissolució de l'Associació (Art) Catalunya “arran de la baixa de galeries membres associades i les retallades a les subvencions”, segons feia saber dissabte en un comunicat un dels integrants de l'associació, Josep Canals, de la galeria Canals de Sant Cugat, que en la mateixa comunicació també avançava que l'associació no es dissoldria fins a final d'any perquè encara hi havia projectes comuns compromesos. Aquest comunicat no ha agradat gaire a la resta de components de l'associació perquè, segons va explicar el president, Antoni Pinyol, que ha ocupat el càrrec en substitució de Carme Espinet, que va abandonar el càrrec en tancar la seva galeria recentment, “la dissolució s'ha de fer efectiva amb la seva aprovació en la pròxima junta que encara ha de celebrar-se”.

Segons el comunicat, Josep Canals va ser l'únic galerista que va votar en l'assemblea en contra de la dissolució i només hi va haver una abstenció, la d'un galerista que va ser absent i no va delegat el seu vot.

Les causes que declara, i són òbvies, són la progressiva reducció de les subvencions i el retard en el seu cobrament. També la baixa d'associats, en alguns casos produïda pel tancament de les sales d'art.

No obstant, aquesta decisió, que per un cantó sembla difuminar el paper de les sales d'art en el territori, no és tampoc una catàstrofe. Així ho pensa Roser Xandri, de la galeria Cavallers 31/33 de Lleida, que creu que la majoria de components s'integraran al Gremi de Galeries d'Art de Catalunya, al qual també havien estan associats molts dels integrants de l'AAC. Un moviment com el mateix que va tenir lloc en l'associació Galeries Independents de Barcelona (GIC) que s'ha integrat a Art Barcelona aquest any.

En aquests moments a Catalunya quedaran com a organismes de defensa del galerisme com a via comercial de difusió artística el Gremi de Galeries d'Art i Art Barcelona. Aquesta darrera associació està integrada al gremi com a entitat i no individualment.

Amb aquest procés d'unificació potser es perdran matisos, però és cert que la força unitària pot donar una més gran eficiència a l'hora d'assolir els seus objectius comuns que bàsicament s'han de centrar en la divulgació dels seus artistes i una tasca divulgativa que faci apropar a les sales d'art molta més gent. No només per comprar sinó per ampliar els seus horitzons culturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.