cultura

literatura

Una exposició reivindicarà el ‘Magistral Ministral'

La Casa de Cultura s'avança al centenari de l'escriptor gironí amb una revisió de la seva obra per Fires

L'autor de ‘Ciutat petita i delicada' va ser un defensor de la literatura popular i divulgativa

La Casa de Cul­tura de Girona inau­gu­rarà el dis­sabte 26 d'octu­bre (12 h) l'expo­sició Magis­tral Minis­tral, que rei­vin­dica, avançant-se a la com­me­mo­ració del cen­te­nari l'any vinent, l'escrip­tor, mes­tre, edi­tor, dra­ma­turg i guio­nista de ràdio i tele­visió Jaume Minis­tral i Masià (Girona, 1914-Bar­ce­lona, 1982). Autor del retrat cos­tu­mista Ciu­tat petita i deli­cada (1975), una de les cròniques més cita­des dins la cons­trucció de l'ima­gi­nari gironí, Jaume Minis­tral és avui molt poc recor­dat, a pesar de la gran popu­la­ri­tat que va arri­bar a tenir als anys sei­xanta i setanta, sobre­tot com a guio­nista per a la sèrie tele­vi­siva de Joan Capri Doc­tor Caparrós, medi­cina gene­ral (1979), ins­pi­rada en gran part en la vida de poble a Maçanet de Cabrenys, on esti­ue­java des dels anys cin­quanta, i per la seva dedi­cació a la novel·la de gènere, en espe­cial la sèrie policíaca que, amb el pseudònim estran­ge­rit­zant de J. Lart­si­nim (el seu propi cognom al revés), va publi­car entre 1949 i 1953 i que Cur­bet Edi­ci­ons ha començat a ree­di­tar recent­ment.

Magis­tral Minis­tral es pro­posa, doncs, com avan­cen els pro­gra­ma­dors de la Casa de Cul­tura, “recu­pe­rar la figura i l'obra d'aquest escrip­tor tan pro­per com des­co­ne­gut, que va viure en pri­mera línia molts dels esde­ve­ni­ments de la història euro­pea del segle XX i que va for­jar una obra polièdrica i mul­ti­forme, ver­te­brada per un insu­bor­na­ble, i crític, sen­tit de l'humor”. Con­si­de­rat per alguns un avançat al seu temps i, per d'altres, un mer autor local, no es pot negar, però, el caràcter inquiet de Minis­tral, que li va per­me­tre freqüentar des del peri­o­disme (va col·labo­rar a Vida Catòlica, Canigó, Presència i El Cor­reo Catalán, on tin­dria l'espai fix “De les coses peti­tes”), el tea­tre (Pro­ceso a la vida, de 1960, seria fina­lista del premi Tirso de Molina a Madrid), el guió radiofònic (amb La hora de los niños o El humor y la radio, que es va man­te­nir en antena més de vint anys), la tele­visió, la novel·la de quiosc i els manu­als enci­clopèdics.

Veí de la Ram­bla i mes­tre de for­mació com ho havien estat el seu pare i el seu avi, va conèixer aviat l'enorme vocació que calia per fer front a unes con­di­ci­ons de tre­ball deplo­ra­bles, com ho expli­ca­ria al lli­bre Nosal­tres els mes­tres (1980). De fet, el sou com a direc­tor del Grup Bai­xe­ras de Bar­ce­lona, on va ser des­ti­nat el 1941 tor­nant de la guerra, on havia ser­vit al cos­tat del bri­ga­dista txec i futur líder polític Fran­ti­sek Kri­e­gel, amb prou fei­nes li per­me­tia aga­far el tren per tor­nar a Girona els caps de set­mana. Les difi­cul­tats li afi­na­rien l'enginy, i suc­ces­si­va­ment s'intro­dui­ria en el món de l'edició juve­nil al segell Duran, on publi­ca­ria un dels seus pri­mers títols, la novel·la ¡Vaya equipo!, i en la redacció i coor­di­nació dels pro­jec­tes enci­clopèdics de gran divul­gació de l'edi­to­rial Marín (A través del ancho mundo, Encicl­pe­dia Marín ilus­trada), a més d'una precoç incursió, a finals dels qua­ranta, en la novel·la d'aven­tu­res, amb la col·lecció Kos­sac, dedi­cada a un heroi rus ano­me­nat El Látigo de la Estepa, amb il·lus­tra­ci­ons d'Athos Cozzi, que sig­nava com Egor Jer­no­vich. També s'atre­vi­ria amb la ciència-ficció, amb dos títols ins­pi­rats en el feno­men dels ovnis i els extra­ter­res­tres (Tierra dos i ¿Está habi­tada la tierra?), i fins i tot les guies turísti­ques, amb una de les pri­me­res pro­mo­ci­ons de la capi­tal en la post­guerra, ¿Conoce usted Bar­ce­lona? (1948), també sota nom enco­bert: Xavier Masià.

LA DATA

26.10.13
és el dia
de la inauguració de ‘Magistral Ministral', a la Casa de Cultura (12 h), on es podrà visitar fins al 14 de desembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.