Triple salt mortal a Figueres
El 3r Festival de Circ de Figueres tindrà lloc del 20 al 24 de febrer
Hi haurà més números de circ (24), artistes (65) i països representats (14)
Ja se n'han venut 5.894 en la prevenda
La tercera edició del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres tindrà lloc del 20 al 24 de febrer del 2014 al recinte firal de la capital empordanesa i, en un símil molt adient, representarà un autèntic “triple salt mortal”, segons el seu director, Genís Matabosch, que ahir al matí va presentar aquesta edició a l'Ajuntament de Figueres, juntament amb l'alcaldessa, Marta Felip, i el tinent d'alcalde i regidor de Cultura i Educació, Josep Maria Godoy.
Primer salt
El triple salt mortal al qual es refereix Matabosch, en relació amb aquesta tercera edició, que vol ser la “consolidació” del festival, comença per un “primer salt”, que és la internacionalització. El festival figuerenc es presenta com “l'esdeveniment circense més gran de l'Estat i el tercer a Europa”, després dels festivals de Montecarlo i París, amb historials molt més llargs. Aquest primer salt s'argumenta també amb la repercussió creixent que el festival figuerenc té en la premsa especialitzada internacional; la presència dels seus responsables en els principals fòrums, congressos i festivals de països com ara la Xina, Rússia, França i Ucraïna (“Volem ser ambaixadors arreu del món de la ciutat de Figueres”, diu Matabosch), i el fet que el festival hagi servit en alguns casos de plataforma perquè alguns dels artistes que hi han actuat fins ara hagin pogut accedir després a alguns dels millors circs europeus, com el Cirque du Soleil. La idea de la internacionalització creixent del festival es va subratllar ahir amb un vídeo en què diversos professionals del món del circ de diversos països lloaven el festival figuerenc. “Mai no havia sentit la paraula Figueres amb tants accents diferents”, va dir Matabosch.
Segon salt
El segon salt és el del creixement: més artistes, més atraccions, més països representats, més funcions i més entrades a la venda. En aquesta tercera edició, hi haurà 24 números de circ, atraccions com sempre inèdites a l'Europa occidental, amb la participació de 65 artistes de 14 països. La gran vela central del festival ha reduït l'aforament en cent places, per guanyar comoditat per als espectadors i més espai per als reporters gràfics, però es compensarà amb una funció més, la de divendres, a 2/4 de 6 de la tarda, que retardarà la següent fins a les 9 del vespre. En total seran dotze funcions entre el dijous 20 i el dilluns 24 de febrer: vuit per al públic en general i quatre –el doble que fins ara– per al públic escolar. Com sempre, hi haurà dos espectacles diferenciats, el Blau (dijous i dissabte) i el Vermell (divendres i diumenge), dels quals sortiran les atraccions seleccionades pel jurat internacional per participar l'últim dia en l'Espectacle d'Or, on es lliuraran els elefants dalinians, que són els trofeus del festival.
En total, el festival té un aforament de 25.800 butaques. En la prevenda que s'ha fet entre espectadors de les dues edicions anteriors que havien facilitat les seves dades de contacte al festival, ja s'han adquirit 5.894 entrades, la qual cosa és, segons Matabosch, una bona mostra de la fidelitat del públic del festival i de la confiança que els espectadors tenen en la seva línia de programació. “Gairebé un 24% de les entrades s'han venut abans de presentar-se oficialment el festival i això no passa enlloc més”, diu el director.
De fet, la programació de la tercera edició continua sent en bona part una incògnita i no es farà pública fins a “finals de novembre o principis de desembre”. Només se sap que hi actuaran els artistes que apareixen en el cartell del festival, entre els quals hi ha els tres números que il·lustren aquest article. Sí que es va avançar ahir que, entre els quinze membres que formen el jurat internacional del festival, hi haurà el director artístic del Moulin Rouge, el cèlebre cabaret parisenc, sempre obert al circ.
Tercer salt
El festival completa el triple salt mortal amb “un arriscat equilibri financer”. Ahir es va recordar que està organitzat amb “uns comptes ultraclars” i un risc assumit, per Circus Arts Foundation, una fundació cultural privada sense ànim de lucre que desenvolupa altres activitats per a la promoció, estudi, divulgació i defensa del circ com a art escènica de primer nivell, inclosa l'edició de cinc llibres que es presentaran en el festival.
LES FRASES
560.000 euros de pressupost
X.CLa tercera edició del festival té un pressupost de 560.000 euros i representa un notable increment respecte als 295.000 euros del 2012 i els 440.000 euros del 2013. D'aquests 560.000 euros, les diferents administracions hi aporten 139.500 euros (25%); el Club del Mecenatge –format per una trentena d'empreses– i la resta de patrocinadors privats, 80.000 euros (14%), i de la venda d'entrades, les cafeteries i la venda de productes de marxandatge han de sortir els 340.000 euros restants, que representen el 61% del pressupost.
Dins les aportacions institucionals, hi ha 18.000 euros del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona i 11.500 euros de l'entitat estatal Iberescena / INAEM, però el gros són els 110.000 euros de l'Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, primera partida del conveni quadriennal signat ahir –en progressió fins als 125.000 euros del 2017–, que va ser aprovat amb els únics vots a favor de CiU en el ple de Figueres. En la presentació d'ahir no es va fer cap referència a les tensions que aquest conveni ha provocat dins del consistori, però d'alguna manera tot l'acte va ser una resposta a l'oposició, per l'èmfasi que es va fer en el festival com a motor econòmic de Figueres. “El festival ens encaixa totalment en el nostre projecte de promoció de la ciutat”, va dir l'alcaldessa.
Matabosch va dir que el festival pot posar a la venda les entrades amb un preu mitjà de 21,6 euros –hi ha localitats de 10 a 40 euros–, quan el preu real és de 37,3 euros, gràcies als ajuts públics i privats.
Nou web en quatre llengües
El festival ha estrenat un nou web en quatre idiomes –català, castellà, francès i anglès–, amb continguts específics per a cada versió, que permet també fer tot el procés de compra i impressió de les entrades en la llengua de l'usuari. “Volem que els espectadors tinguin consciència que, amb el tren d'alta velocitat, Figueres és a només cinc hores i vint minuts de París”, va dir Matabosch, que també va remarcar que “ja hi ha moltíssimes habitacions d'hotel reservades quan falten quatre mesos per al festival”.
El festival també té una important presència en les xarxes socials com ara Facebook, Twitter, Flickr –més de 7.000 imatges– i Youtube, amb vídeos de totes les atraccions vistes fins ara.
Aquest any s'estrenen diversos abonaments o paquets d'entrades amb descomptes. També s'ofereix el nou paquet Experiència circ, que permetrà a un nombre limitat d'espectadors conèixer el circ per dins.