El maqui Caracremada, al cinema

El figuerenc Lluís Galter signa el guió i dirigeix un film que és protagonitzat per Lluís Soler

«És la vida d'un maqui però no serà una pel·lícula de trets, ni per­se­cu­ci­ons, ni aven­tu­res», remar­cava dime­cres el direc­tor del film durant una pausa del rodatge en una masia de Bal­sa­reny. A més d'aquest poble del Bages, s'està fil­mant en altres punts de la mateixa comarca, el Ber­guedà i la Cer­da­nya, esce­na­ris reals vin­cu­lats amb Ramon Vila.

La idea de por­tar aquesta figura històrica a les pan­ta­lles va sor­gir d'una con­versa de cafè durant la qual Lluís Gal­ter va que­dar fas­ci­nat per la figura d'un per­so­natge que des­co­nei­xia, un des­co­nei­xe­ment fruit, entre altres coses, del fet que Ramon Vila mai no va asso­lir la noto­ri­e­tat d'altres maquis més mediàtics en el seu temps, com ara Valentí Mas­sana o Quico Sabaté. Gal­ter va bus­car la com­pli­ci­tat d'un equip d'amics pro­ce­dents dels estu­dis de comu­ni­cació audi­o­vi­sual de la Pom­peu Fabra. Una beca de l'Ajun­ta­ment de Figue­res va acon­se­guir donar-los prou ànims per enge­gar la maquinària tot i el risc d'embar­car-se en la seva pri­mera experiència de llarg­me­tratge.

Actors pri­me­rencs

Després de resol­dre en favor de la ficció els dub­tes sobre si tirar cap a la via del docu­men­tal o d'una pel·lícula i tretze ver­si­ons de guió més tard (fruit d'un tre­ball de camp intens de recu­pe­ració de la memòria oral), el pro­jecte ja s'ha con­ver­tit en un rodatge en marxa, amb un equip d'una tren­tena de per­so­nes dar­rere les càmeres i un elenc la majo­ria d'inte­grants del qual és la pri­mera vegada que se situen davant d'un objec­tiu. Domènec Bau­tista n'és un cas: ha pas­sat de dar­rere la barra del bar Cal Mingo de Sol­sona a inter­pre­tar el paper del maqui Valentí Mas­sana. Li van pro­po­sar fer el paper un dia que els res­pon­sa­bles del film van entrar a fer la copa al bar. «És una feina tran­quil·la, m'hi trobo com a casa», asse­gura Bau­tista, que va ser selec­ci­o­nat fruit d'una volun­tat de tre­ba­llar amb «cares de la terra», segons explica el direc­tor. «És un film sense gai­rebé diàlegs, perquè eren gent que tenien molt a fer i poc a dir-se, i tot ho comu­ni­ca­ven amb un gest o una mirada; per tant, el 90% de la feina els actors la tenen feta amb la cara», hi afe­geix. Aquesta eixu­tesa tex­tual dóna pis­tes sobre la pro­posta cine­ma­togràfica que hi ha al dar­rere, més cen­trada en la intros­pecció que en la bio­gra­fia. I també molt con­nec­tada amb l'entorn físic, segons explica el cone­gut actor oso­nenc Lluís Soler, que va que­dar engres­cat per un guió «molt natu­ral, sense gaire gent ni com­pli­ca­ci­ons».

Interès pel pro­jecte

Amb les càmeres ja en marxa, les expec­ta­ti­ves han anat millo­rant. Segons explica el pro­duc­tor dele­gat, Sergi Moreno, s'ha acon­se­guit la impli­cació de Paco Poch, pro­duc­tor de films com ara Cra­van vs Cra­van (2002) i La lle­genda del temps (2005), d'Isaki Lacu­esta, o Innis­free, de José Luís Gue­rin (1990), i s'està tre­ba­llant per por­tar la pel·lícula als fes­ti­vals de Rot­ter­dam i Canes. El Memo­rial Democràtic, l'Ajun­ta­ment de Berga, el Museu de l'Exili de la Jon­quera i Tele­visió de Cata­lu­nya també s'han interes­sat per col·labo­rar en el pro­jecte.

Polèmica encara viva

Segons explica el mateix pro­duc­tor dele­gat, gai­rebé mig segle després de la mort de Cara­cre­mada el seu record encara aixeca algu­nes sus­picàcies i debats, tot i que en gene­ral han estat ben rebuts en tots els indrets on han rodat. «En un poble vam tenir algun pro­blema per obte­nir els per­mi­sos de rodatge per la sen­zi­lla raó que Cara­cre­mada havia mort l'avi de l'actual alcalde», comenta Sergi Moreno a tall d'anècdota reve­la­dora.

El rodatge, amb un pres­su­post ini­cial de 50.000 euros que crei­xerà fins als 300.000 al final del procés de pro­ducció, té una durada de vuit set­ma­nes. A l'abril es van fil­mar les esce­nes hiver­nals, aquest mes d'agost s'està fent el gros de l'enre­gis­tra­ment i a l'octu­bre es fil­ma­ran esce­nes rela­ci­o­na­des amb la caça del sen­glar. Està pre­vist que la cinta esti­gui a punt l'abril vinent. El títol final més pro­ba­ble: Cara­cre­mada. «Podríem donar-hi més vol­tes, però no en tro­baríem cap de millor», sen­ten­cia el direc­tor.

Ramon Vila, una vida de pel·lícula

Tot i que l'objectiu d'aquest film no serà explicar la vida de Caracremada, el cert és que la biografia d'aquest personatge dóna per a un biopic amb tots els ingredients necessaris per alimentar les exigències d'una superproducció. Nascut a Peguera (Berguedà), fill de casa pobra, desfigurat de petit, víctima de l'explotació infantil a les fàbriques de la conca del Llobregat, activista obrer des de ben jove, empresonat abans i durant la República, lluitador al front durant la guerra del 1936. I això només és el començament: un cop exiliat a França, és reclòs als camps d'internament i s'escapa d'una de les companyies de treballadors forçats organitzades pels alemanys per lluitar des de la clandestinitat. Sota el pseudònim de Capitain Raymond, Ramon Vila esdevé un líder mític de la resistència francesa, comandant un escamot de més de vuit-cents homes i planificant i portant a terme alguns dels actes de sabotatge més sonats contra l'invasor nazi, com ara les voladures de trens blindats. Fidel al seu esperit lliure, un cop acabada la Segona Guerra Mundial rebutja les condecoracions de l'Estat francès (li havien concedit la legió d'honor) i retorna als boscos, però en aquest cas els de la Catalunya central, per lluitar a la seva manera, deu anys en solitari al bosc, contra l'opressió del poder franquista. Un lluitador feréstec, indomable, que acabarà els seus dies al peu del canó (va morir a mans de la Guàrdia Civil l'any 1963), la biografia més completa del qual és Ramon Vila, Caracremada, el darrer maqui català, obra de l'historiador Josep Clara publicada l'any 2002 per Rafael Dalmau Editors.

Dues hores maquillant

«No m'esperava tanta estona de maquillatge, però ben mirat la sessió m'ajuda a acostar-me al personatge», explicava dimecres Lluís Soler mentre se sotmetia a una llarguíssima feina de caracterització. La maquilladora Caterina Sierra s'encarrega cada dia, abans del rodatge, de transformar el rostre de Soler fins a aconseguir l'aspecte que va costar el malnom de Caracremada a Ramon Vila, i també li treballa una mà, la dreta, que l'autèntic maqui berguedà també tenia greument afectada pel foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.